Śpiochy w oczach

Emma3e
Emma3e Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć,

Mój pies ma ostatnio mnóstwo „śpiochów” w oczach. Czasem robią się z tego takie skorupki wokół oka, a innym razem to taka biała wydzielina.

Co mam robić? Co mu może być?

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

14 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Emma3e
    Zgłoś

Chyba już wiem, co jest przyczyną tego łzawienia,

Przez te upały uchylam okno w samochodzie (tylko trochę, nie tak na oścież jak na filmach, haha)

Nie sądziłem, że to może powodować te wycieki

Przetłumaczony francuski
    Emma3e
    Zgłoś

Dzień dobry, dziękuję za wszystkie odpowiedzi!

W takim razie będę mu przemywać to solą fizjologiczną, a jeśli się nie poprawi, pójdziemy do weterynarza :)

Przetłumaczony francuski
    M
    Mel1 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Mój pies też ma teraz ten problem – oczy mu łzawią bardziej niż zwykle, a patrząc na Twoje zdjęcia, nawet mocniej niż Twojemu.

Przemywam mu je specjalistycznym płynem do przemywania oczu (z lekkim środkiem odkażającym), bo jest lepszy niż zwykła sól fizjologiczna – trochę dezynfekuje.

Osobiście nie szedłbym z taką drobnostką do weterynarza, na razie bym tylko przemywał i obserwował sytuację. Jeśli się pogorszy, wtedy do weta.

Przez te upały mój psiak szuka chłodu i kładzie się w warsztacie, tam gdzie jest jakiś przewiew. A przeciąg w połączeniu z kurzem to prosta droga do łzawiących oczu.

Twój też kładzie się w przeciągach, żeby się trochę schłodzić?

Przetłumaczony francuski
    Docline
    Docline Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    U mnie sól fizjologiczna idzie w ruch codziennie przy Elastiku (on jest z rasy z opadającymi dolnymi powiekami). Lata temu na wakacjach zaufałam farmaceucie, który sprzedał mi specjalne krople dla psów dla mojej pudliczki. Codziennie pływała w strumieniu i podrażniła sobie oko – po powrocie dostałam niezłą burę od weterynarza. Okazało się, że przez ten produkt, zupełnie niedobrany do sytuacji, prawie oślepiłam swoją sunię.
    Przetłumaczony francuski
    Doudou229
    Doudou229 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Dobry wieczór Sól fizjologiczna w ampułkach jest bardzo dobra, albo srebro koloidalne... https://www.vismedicatrixnaturae.fr/pathologies/soigner-naturellement-les-yeux-de-votre-chien-chat-ou-furet/ Zawsze mam je w swojej apteczce (dla rodziny i moich suczek), bo u nas problemy zawsze zdarzają się w weekendy. Najlepiej jednak będzie, jeśli skonsultujesz się z weterynarzem. Czy to Labrador, który wchodzi do wody? (uważaj na sitowie). Widziałam już psa, który bardzo źle reagował na wykładzinę z trawy morskiej położoną w sypialni... Alergia. Mała uwaga (wszystkie moje Labradorki i Goldenki tak mają): kiedy dostają za dużo cukru w diecie, ich oczy zaczynają łzawić na żółtawo... (wygląda to jak lekkie zapalenie spojówek). Moje psy są na BARF-ie (cukier dostają z owoców lub smakołyków raz w tygodniu, typu małe kawałki naleśników czy domowej chałki).
    Przetłumaczony francuski
    Bobkat
    Bobkat Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Cześć!

Sól fizjologiczna też będzie super! Do przemywania

i żeby trochę nawilżyć oko.

Przy takiej pogodzie jest gorąco, kurz, pyłki – to wszystko im nie służy.

Wizyta u weterynarza na pewno nie zaszkodzi, żeby rzucił na to okiem.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dzień dobry,

U nas też sól fizjologiczna...

Czy mierzyliście temperaturę?

W każdym razie tak, koniecznie weterynarz, żeby nie podejmować żadnego ryzyka.

Przetłumaczony francuski
    Emma3e
    Zgłoś
    Mam boraks / kwas borowy, czy tego też mogę użyć? Jak nie, to i tak mogę skoczyć do apteki.
    Przetłumaczony francuski
    Emma3e
    Zgłoś

Oto zdjęcia

Tak, myślę, że jutro zabiorę go do weterynarza

Więc do tego czasu przemywać mu oczy solą fizjologiczną?

Przetłumaczony francuski
  • 10 komentarzy na temat 14

Wyświetl więcej
  • Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post