Mój pies odpycha miskę i nie chce jeść karmy
Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.
Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.
Tak jak już wcześniej ci pisałem, twój szczeniak powinien mieć posiłki o stałych, konkretnych porach. W tym czasie daj mu spokój, pilnuj odpowiedniego dawkowania i nie zostawiaj miski na dłużej niż 15 minut.
Nie martw się o niego, piesek nie zagłodzi się sam z własnej woli.
Jeśli faktycznie zauważysz, że jego waga spada, umów się na wizytę u weterynarza. Ale nie ma do tego powodów – przy wadze 5,5 kg w jego wieku naprawdę nie ma na co ******** 😁
Ja w tym wieku już tak robię: pół sucharka rano i potem nic aż do wieczora
Twój pies zużywałby całą energię na samo trawienie: ma rację, że odmawia jedzenia, jest mądrzejszy od Ciebie LOL
Ma 6 miesięcy
Ile ma lat?
Cześć,
Zazwyczaj, gdy psy przesuwają swoją miskę, robią to po to, żeby ją ukryć i wrócić do niej później – to po prostu znak, że w tej chwili nie są głodne.
Czy przestrzegasz zalecanych dawek?
Zadbaj o to, aby Twój pies miał spokój podczas jedzenia – niech nikt mu nie przeszkadza i niech nie będzie w tym miejscu dużego ruchu.
Ważne jest też, aby pory posiłków były stałe. Dawaj mu jeść codziennie o tej samej porze. Zabieraj miskę po 15 minutach (niezależnie od tego, czy jest pusta).
Jeśli chodzi o wybór karmy, postaw na te bezzbożowe (np. Carnilove, Orijen...).
Na koniec – nie karm go z ręki. Twój pies szybko nabierze tego uciążliwego nawyku i później w ogóle nie będzie chciał jeść ze swojej miski.
8 komentarzy na temat 8