Mój pies odpycha miskę i nie chce jeść karmy

?
Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Dobry wieczór wszystkim! Mam 6-miesięcznego pieska o imieniu Bounty, to maltańczyk i nie da się ukryć, że jest strasznym niejadkiem...

Kategorycznie odmawia jedzenia suchej karmy. Zmieniałam ją już dwa razy – zaczęliśmy od Royal Canin, a teraz przeszliśmy na Natural Trainer. Ale tej też w ogóle nie chce ruszyć...

Nie chce też jeść ze swojej miski, niezależnie od tego, czy to karma, czy cokolwiek innego. Za każdym razem, gdy coś mu tam włożę, odpycha ją głową, jakby chciał powiedzieć: „ja tego nie chcę”. Za to jak karmię go z ręki, to czasem zjada...

Naprawdę nie wiem już, co robić, macie dla mnie jakieś rady??

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

8 odpowiedzi
Sortuj według:
  • ?
    Zgłoś

Tak jak już wcześniej ci pisałem, twój szczeniak powinien mieć posiłki o stałych, konkretnych porach. W tym czasie daj mu spokój, pilnuj odpowiedniego dawkowania i nie zostawiaj miski na dłużej niż 15 minut.

Nie martw się o niego, piesek nie zagłodzi się sam z własnej woli.

Jeśli faktycznie zauważysz, że jego waga spada, umów się na wizytę u weterynarza. Ale nie ma do tego powodów – przy wadze 5,5 kg w jego wieku naprawdę nie ma na co ******** 😁

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Czyli mam mu dawać tylko dwa dziennie? Serce mi pęka, bo on nic nie je przez cały dzień... ale jest mega energiczny i jak na biszona to całkiem solidny z niego chłopak (waży 5,5 kg)!
    Przetłumaczony francuski
    Docline
    Docline Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Ja w tym wieku już tak robię: pół sucharka rano i potem nic aż do wieczora

Twój pies zużywałby całą energię na samo trawienie: ma rację, że odmawia jedzenia, jest mądrzejszy od Ciebie LOL

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Od 6. miesiąca życia kończymy z 3 posiłkami dziennie. Rozdziel teraz jego dzienną porcję na 2 posiłki (rano i wieczorem).
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Ma 6 miesięcy

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Ile ma lat?

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Dziękuję za odpowiedź. Tak, przestrzegam dawkowania, ale on nic nie chce jeść. Powinien dostawać 3 porcje dziennie, a zjada ledwo jedną...
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Cześć,

Zazwyczaj, gdy psy przesuwają swoją miskę, robią to po to, żeby ją ukryć i wrócić do niej później – to po prostu znak, że w tej chwili nie są głodne.

Czy przestrzegasz zalecanych dawek?

Zadbaj o to, aby Twój pies miał spokój podczas jedzenia – niech nikt mu nie przeszkadza i niech nie będzie w tym miejscu dużego ruchu.

Ważne jest też, aby pory posiłków były stałe. Dawaj mu jeść codziennie o tej samej porze. Zabieraj miskę po 15 minutach (niezależnie od tego, czy jest pusta).

Jeśli chodzi o wybór karmy, postaw na te bezzbożowe (np. Carnilove, Orijen...).

Na koniec – nie karm go z ręki. Twój pies szybko nabierze tego uciążliwego nawyku i później w ogóle nie będzie chciał jeść ze swojej miski.

Przetłumaczony francuski
  • 8 komentarzy na temat 8

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post