Namaczanie karmy: czy to niebezpieczne?

L
Lucie272 Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć wszystkim,

Przejrzałem posty na tym forum, ale nie mogę znaleźć żadnych sprawdzonych informacji na ten temat. Na forum Petfood Advisor też nic nie znalazłem, a na innych grupach opinie są podzielone.

Na niektórych grupach na Facebooku piszą, że powinno się namaczać suchą karmę psom i kotom. Jednak opinie weterynarzy są zazwyczaj zupełnie inne. Według niektórych może to doprowadzić do skrętu żołądka.

Moim zdaniem dodawanie wody może sprawić, że karma szybciej się popsuje, zwłaszcza przy takich upałach, a muchy tylko czekają, żeby złożyć w niej jaja. Wydaje mi się, że karma jest sucha właśnie dlatego, żeby mogła być dłużej przechowywana.

Próbowałem tak robić kilka razy, ale nie zauważyłem żadnej różnicy. Powiedziałbym nawet, że psom nie odpowiada taka konsystencja.

Jeśli więc macie jakieś rzetelne i poparte argumentami informacje, dajcie znać, bo to ważna kwestia, która dotyczy wielu właścicieli zwierzaków.

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

18 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Loustick
    Loustick Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

„Słowa mają znaczenie”.

–> „czasem się zastanawiam, czy autorzy postów mają chociaż odrobinę instynktu lub inteligencji”

Twoje słowa mają znaczenie... to nie było zbyt miłe.

Przetłumaczony francuski
    Munch
    Munch Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

@dundee

W przypadku moich poprzednich psów nie pamiętam już, jak to wyglądało na początku, ale Pho od zawsze zna karmę z odrobiną wody.

Nie robi się z tego papka, chrupki są po prostu lśniące od wody z taką odrobiną „sosiku” na dnie, a przy tym nadal chrupią, bo podaję je od razu!

I nie ma z tym żadnego problemu!^^

Po jedzeniu idzie do miski z wodą na kilka łyków, żeby tak jakby przepłukać pyszczek 🤣 a później pije już tylko, żeby nadrobić wysiłek, jak jest gorąco itp.... a nie po to, żeby zapić suchą karmę!

Przetłumaczony francuski
    ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Chodzi o to, że to nie jest sprzedawane w ten sposób (jako karma do namaczania), ale to, co mówisz, ma sens. Namaczanie wydaje się nawet bardziej logiczne. Pho nigdy nie wybrzydzał przy namoczonej karmie? U mnie to nie przejdzie, chyba że dodam trochę oleju (u nas do nadwagi jest bardzo, bardzo daleko, ona balansuje wręcz między prawidłową wagą a lekką niedowagą). Muszę pomyśleć o kupieniu jej karmy dla psów aktywnych, bo teraz dostaje taką dla kastratów, a ona ma przecież mniej kalorii.
    Przetłumaczony francuski
    Kikaah
    Kikaah Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Mnie bardzo przekonuje jedzenie liofilizowane – łatwo się je przechowuje, jest lekkie, a po dolaniu wody od razu dbamy o nawodnienie ^^

Tylko to sporo kosztuje 🤑 (chociaż w sumie, jeśli to tylko okazjonalnie na to lato i jako dodatek do posiłku, to może warto... hm, hm ^^)

Przetłumaczony francuski
    Munch
    Munch Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Zawsze namaczam karmę moim psom przy każdym posiłku.

Trzeba przecież wziąć pod uwagę, że to wyjątkowo suchy pokarm (ok. 15% wilgotności, a czasem nawet mniej, podczas gdy świeże jedzenie ma ponad 70%).

Moim zdaniem to nie jest w porządku dawać suchą karmę bez natychmiastowego uzupełnienia przynajmniej części wody potrzebnej do trawienia, przyswajania i naturalnego nawodnienia, zamiast zostawiać psa samemu sobie, żeby nadrabiał te braki tylko wodą z miski.

Sucha karma została stworzona po to, żeby ułatwić jej przechowywanie, a nie żeby była idealnie zbilansowana pod kątem zawartości wody.

Jedna porcja karmy na pół porcji wody (osobiście po prostu szybko przelewam ją wodą z kranu i od razu mu podaję).

Przetłumaczony francuski
    Tania28
    Tania28 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

XD wcale nie jest żarłoczna, tylko tak dziubie, chyba po prostu nie chce jej się gryźć ^^

Jyrkhos pochłania jedzenie jak głodomór

Przetłumaczony francuski
    Kikaah
    Zgłoś
    Trochę się jej „zaokrągliło”, kiedy zaczęłam mieszać mokrą karmę z suchą, ale sterylizacja też zrobiła swoje. Mokra karma była pewnie zbyt treściwa, a sucha też miała sporo kalorii (nie znalazłam żadnej karmy typu light, która by mi odpowiadała). Moczenie suchej karmy jej nie podeszło, bo przyklejało jej się to do zębów (może spróbuję ją porządnie namoczyć i zblendować na taką jakby zupę z karmy? Nie brzmi to może zbyt zachęcająco, ale może akurat jej zasmakuje?)
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Ta, którą mam, to marka ultra premium, ale szczerze mówiąc, strasznie przepłacona jak na to, co oferuje. Na Zooplusie znajdziesz inne, tańsze, które mogą być nawet lepsze! Saszetka ma 70g, więc to po prostu karma uzupełniająca.

Może po prostu ta mokra karma, którą dostaje, jest zbyt treściwa? Czy przy karmie uzupełniającej (zazwyczaj bez żadnych zapychaczy) i mniejszej ilości suchej karmy też tyje? Bo często weterynarze proponują właśnie żywienie mieszane, żeby pomóc zrzucić wagę – to dobrze syci, a nie jest aż tak kaloryczne.

Przetłumaczony francuski
    Kikaah
    Zgłoś

Ona zawsze tak jadła ^^

Co to za topper? Chciałabym dawać Gally trochę mokrego jedzenia, ale od karmy mokrej strasznie tyje...

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Wyobrażałam sobie, jak ona tak po jednej chrupce powoli zajada 😂 Nie ma na starość jakichś problemów z zębami albo czymś innym?

Maya robi dokładnie to samo, jak dostaje samą suchą karmę – bierze jedną, pogryzie i dopiero następną. A czasem stwierdza, że to paskudztwo i wypluwa je kawałek dalej. Dlatego muszę dodawać sosik (no tak, ulegam tym jej kaprysom jedzeniowym, wcale się nie wstydzę 😂)

Przetłumaczony francuski
  • 10 komentarzy na temat 18

Wyświetl więcej
  • Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post