Mój pies zadławił się karmą!!!

Solebo
Solebo Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Potrzebuję waszych porad, bo przed chwilą przeżyłam chwile grozy podczas karmienia mojego psa.

Charly to straszny łakomczuch, a rano byliśmy na bardzo długim spacerze. Zazwyczaj dostaje posiłki wcześnie rano i po południu, więc pewnie był już bardzo głodny i rzucił się na jedzenie. Jadł tak łapczywie, że nagle zobaczyłam, jak przewraca się na bok i nie może złapać tchu. Od razu podniosłam go głową w dół i kilka razy mocno klepnęłam w plecy. Wyleciało z niego parę całych, niepogryzionych chrupek. Naprawdę myślałam, że go stracę, wciąż jestem w ciężkim szoku...

Resztę karmy dawałam mu już powoli z ręki, bo panicznie bałam się, że znowu się zadławi.

Kiedy zobaczyłam, jak pada na bok, byłam pewna, że to już koniec. Wciąż nie mogę dojść do siebie.

Jeśli możecie mi coś doradzić, żeby uniknąć takich sytuacji w przyszłości, będę bardzo wdzięczna :(

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

34 odpowiedzi
Sortuj według:
  • ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Szczerze mówiąc, to mnie rozśmieszacie z tymi waszymi karmami dedykowanymi dla konkretnych ras, za które przepłacacie.

Jakieś 240 zł za worek 8 kg.

To nic nie daje, przecież każdy pies jest tak samo zbudowany.

Jak dla mnie to zwykłe naciąganie.

U mnie i małe, i duże psy dostają tę samą karmę.

A jak jedzą za szybko, to wrzućcie im kamienie do miski.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Chanel właśnie znowu mi to zrobiła... A przecież namoczyłam karmę. Całe szczęście, że byłam blisko, żeby pomóc jej to zwymiotować. Na razie koniec z chrupkami, chyba że będę je rozgniatać. Najadłam się strachu jak nigdy w życiu, aż do teraz jeszcze płaczę... Mój Boże.
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Chànel właśnie mi to wywinęła. A przecież namoczyłam karmę, całe szczęście, że byłam blisko, żeby pomóc jej to zwymiotować. Od teraz koniec z chrupkami, przynajmniej na razie, chyba że będę je rozgniatać. Najadłam się strachu jak nigdy w życiu, zresztą do teraz płaczę... Mój Boże.
    Przetłumaczony francuski
    Solebo
    Zgłoś

A, okej Einegue, dzięki za wskazówkę..

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Mówiłam ci już, że Eugenie je namoczone. Pytałam o to weterynarza i dowiadywałam się w Royal Canin – obie strony mi potwierdziły, że nie ma żadnej różnicy.

Przetłumaczony francuski
    Solebo
    Zgłoś

Ok Natty... faktycznie, przeczytałam jeszcze raz twój wpis, bardzo ciekawe... zapamiętałam sobie te wskazówki na wszelki wypadek :(

Od kiedy znam mopsy, nigdy wcześniej nie trafiłam na takie informacje!

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Zerknij na post, który wrzuciłem na 2. stronie, tam o tym piszą. Nie udało mi się poprawnie wstawić linku, więc wkleiłem ci ten konkretny fragment.
    Przetłumaczony francuski
    Solebo
    Zgłoś

Dzięki Mure, tak zrobię :))

Przetłumaczony francuski
    Solebo
    Zgłoś

Ok Natty... to mnie uspokoiło :)

W sumie to z suchą karmą problem był taki, że on ją po prostu łykał w całości bez gryzienia. W gardle robiła mu się taka kula z niepogryzionych chrupek i to właśnie go dławiło!

A jak namokną w wodzie, to robi się z tego taka papka, więc jest to o wiele bezpieczniejsze...

O tej historii z ich podniebieniem miękkim to nie wiedziałam :)

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Wiesz co Solebo, kiedy on zjada karmę, a potem pije wodę, to ona i tak napęcznieje mu w żołądku. Zasada jest ta sama, więc nie masz się co martwić. Po prostu nie będzie jej już gryzł i tyle.

Ale możliwe, że to wcale nie wina karmy, bo wydaje mi się, że te psiaki są dość delikatne pod tym względem przez to ich miękkie podniebienie. Nie sądzisz?

Przetłumaczony francuski
  • 10 komentarzy na temat 34

Wyświetl więcej
  • Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post