Mój pies zadławił się karmą!!!

Solebo
Solebo Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Potrzebuję waszych porad, bo przed chwilą przeżyłam chwile grozy podczas karmienia mojego psa.

Charly to straszny łakomczuch, a rano byliśmy na bardzo długim spacerze. Zazwyczaj dostaje posiłki wcześnie rano i po południu, więc pewnie był już bardzo głodny i rzucił się na jedzenie. Jadł tak łapczywie, że nagle zobaczyłam, jak przewraca się na bok i nie może złapać tchu. Od razu podniosłam go głową w dół i kilka razy mocno klepnęłam w plecy. Wyleciało z niego parę całych, niepogryzionych chrupek. Naprawdę myślałam, że go stracę, wciąż jestem w ciężkim szoku...

Resztę karmy dawałam mu już powoli z ręki, bo panicznie bałam się, że znowu się zadławi.

Kiedy zobaczyłam, jak pada na bok, byłam pewna, że to już koniec. Wciąż nie mogę dojść do siebie.

Jeśli możecie mi coś doradzić, żeby uniknąć takich sytuacji w przyszłości, będę bardzo wdzięczna :(

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

34 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Pokaż poprzednie komentarze
  • Mure 69
    Mure 69 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Soleb, faktycznie z takim bardziej płynnym jedzeniem powinno mu iść znacznie lepiej... uściski dla Twojego psiaczka :D

Przetłumaczony francuski
    Solebo
    Zgłoś

Aha, rozumiem.. dzięki :)

Zastanawiałem się tylko, czy to nie jest zbyt ciężkie dla żołądka..

To tak, jakbyśmy sami jedli jedzenie namoczone w wodzie, pewnie by nam tak tylko chlupało w brzuchu ^^

Ale no nic, jeśli chodzi o samo trawienie, to nie ma żadnych problemów.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

To, że są namoczone wodą, to już duży spokój dla Ciebie i dla psa.

Nie sądzę, żeby to w czymś przeszkadzało – po prostu będzie pił mniej wody, a przynajmniej tak mi się wydaje.

Przetłumaczony francuski
    Solebo
    Zgłoś

No więc, minęło już trochę czasu...

Podaję mu teraz miękką karmę (namaczam chrupki w ciepłej wodzie, aż całkiem zmiękną i nasiąkną).

Zastanawiam się tylko, czy takie podawanie posiłków, z karmą tak bardzo namoczoną wodą, jest zdrowe? Czy na dłuższą metę to mu nie zaszkodzi?

W każdym razie od tamtej pory mamy spokój. Następnego dnia znowu zaczął się dławić!!! Ale odkąd tak robię, problem zniknął.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Cześć, ja miałam podobny problem z moim yorkiem. Musiałam mu wyciągać karmę prosto z pyszczka, bo zaczął się dławić.

Teraz karmię go z ręki i pilnuję, żeby nie dostawał zbyt dużo granulek naraz.

Przetłumaczony francuski
    Jean-Claude72
    Jean-claude72 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Cześć

Są na to sposoby, o których już wspomniano: w sklepach zoologicznych można kupić specjalne miski dla psów, które jedzą zbyt szybko

Moja psinka to uwielbia – wsypuję karmę, zalewam ją wodą, wstawiam na 20 sekund do mikrofalówki i czekam, aż napęcznieje. Ona po prostu za tym szaleje!

jean-claude

Przetłumaczony francuski
    Mure 69
    Mure 69 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Hej Soleb, ale mnie nastraszyłeś tytułem swojego posta, na szczęście skończyło się tylko na strachu... nie znam się na mopsach... to nic poważnego, więc kamień z serca... teraz trzeba ochłonąć po tych emocjach, wymiziaj ode mnie małego Charly'ego :))))))

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Tak, moja to uwielbia! Wsypuję karmę, zalewam ją wodą, wstawiam na 20 sekund do mikrofalówki i czekam, aż napęcznieje. Ona po prostu za tym szaleje!
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    W sklepach zoologicznych można kupić specjalne miski spowalniające jedzenie dla psów, które jedzą zbyt szybko. To pomaga ograniczyć ryzyko, ale pies i tak może czasem połknąć karmę bez gryzienia. Innym sposobem jest zalanie karmy wrzątkiem i odstawienie jej na jakieś 15 minut, żeby napęczniała. Zobaczysz, że karma nie będzie już przypominać twardych granulek, tylko zrobi się z tego taka papka, którą psu będzie o wiele trudniej się zadławić.
    Przetłumaczony francuski
    Solebo
    Zgłoś

Jocya,

Kiedy zobaczyłam go leżącego na boku i duszącego się, strasznie spanikowałam. Działałam instynktownie – jestem pewna, że zrobiłabyś dokładnie to samo. Ale potem, kiedy to wszystko ze mnie zeszło, byłam po prostu kompletnie roztrzęsiona...

Przetłumaczony francuski
  • 20 komentarzy na temat 34

Wyświetl więcej
  • Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post