Czy owczarek australijski miniaturowy często szczeka? Czy nadaje się do życia w bloku?

?
Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć, właśnie zarejestrowałem się na forum, żeby dowiedzieć się czegoś o owczarku australijskim miniaturowym, więc jeśli możecie mi pomóc, byłoby super ;)

1) Mieszkam w mieszkaniu o powierzchni 95 m2. Mógłbym wychodzić z psem: rano (10-15 min), w południe (25-35 min), po powrocie z pracy około 16:30 (1h-1,5h) i wieczorem przed snem (15-25 min). Wyjątkiem są środy, kiedy jestem w domu całe popołudnie, oraz weekendy, kiedy planujemy długie rodzinne spacery, zabawy, agility... Czy to będzie w porządku?

2) Czy mini owczarek szczeka dużo, czy tylko wtedy, gdy chce ostrzec przed niebezpieczeństwem?

3) Mam królika i dwójkę dzieci (10 i 13 lat) – czy pies może na nich źle zareagować?

4) Pies zostawałby sam przez około 7 godzin dziennie, z wyjątkiem śród (kiedy mam wolne popołudnia) i weekendów (kiedy nie pracuję). Czy to nie za długo dla psa?

5) Czytałem, że owczarek australijski mierzy 35-45 cm w kłębie, ale ile mierzy, licząc razem z głową?

6) Nigdy wcześniej nie miałem psa – czy owczarek australijski to dobry wybór na pierwszego psa?

Mam nadzieję, że mi pomożecie i odpowiecie na moje pytania. Z góry dzięki! ;)

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

28 odpowiedzi
Sortuj według:
  • ?
    Zgłoś

Oto jego zdjęcie

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Oto jego zdjęcie

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Owczarek australijski miniaturowy świetnie czuje się w mieszkaniu, pod warunkiem że jest ono naprawdę spore. Jeśli jest jeszcze duży taras, to już w ogóle super. Sama mam 5-miesięcznego malucha Mini Aussie o umaszczeniu blue merle i turkusowych oczach, a do tego jeszcze yorka i jack russella. Koniecznie trzeba go bardzo często wyprowadzać i puszczać luzem, żeby mógł się porządnie wybiegać i spożytkować energię. To genialna rasa – są łagodne, kochane i przytulaśne, to po prostu sama radość!
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Mam owczarka australijskiego miniaturowego, to w ogóle nie jest problematyczny pies – jest super i uczy się błyskawicznie! Mieszkam w bloku i bywam nieobecna, bo studiuję. Jak był mały, to trochę niszczył, ale teraz ma 6 miesięcy i bez problemu zostawiam go samego w mieszkaniu. To jednak pies, który bardzo źle znosi samotność i brak ruchu, więc jeśli się na takiego zdecydujesz, zapewnij mu przynajmniej jeden porządny spacer dziennie i wyprowadzaj go na dwór zaraz po powrocie :) Nie jest jakiś wielki, ale mój to taki „duży bobas” – waży już 15 kg i wcale nie ma nadwagi ^^ (mogą ważyć nawet do 18 kg :p). Poza tym jest przesłodki, bardzo kochany i zabawny... choć bywa uparty w niektórych kwestiach :) No i prawie w ogóle nie szczeka, chyba że się przestraszy, co nie zdarza się zbyt często ^^

No i to tyle... Co by tu jeszcze dodać... Wrzucę fotkę, żebyście mogli go zobaczyć! ^^

Pozdrawiam :D !!

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Mam owczarka australijskiego miniaturowego w mieszkaniu i wszystko poszło super! W ogóle nie szczeka, na początku tylko trochę popłakiwał, jak go zostawiałam. Zdarza mu się coś nabroić, kiedy zostaje sam bez wcześniejszego porządnego spaceru, ale poza tym nie ma żadnych problemów :) To genialny pies, który błyskawicznie się uczy, ale jest bardzo, bardzo aktywny! Najlepiej byłoby mieć ogród, ale jeśli to niemożliwe, to na czas Twojej nieobecności zostaw go w pokoju, w którym będzie mógł wyglądać przez okno i nie będzie miał w zasięgu niczego, co mógłby zniszczyć z nudów. Poza tym 7 godzin to sporo, jeśli nie ma żadnej przerwy, zwłaszcza dla szczeniaka. Ale zawsze możesz zatrudnić petsittera, który wpadnie go wyprowadzić na godzinkę i się z nim pobawi ;) I to tyle :) To świetny pies i nawet w mieszkaniu nie ma z nim żadnych kłopotów!
    Przetłumaczony francuski
    C
    Caroline-eg Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Zerknij na datę posta, ma on już prawie 2 lata.
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Cześć! Owczarek australijski miniaturowy świetnie odnajduje się w życiu rodzinnym, ale potrzebuje ruchu. Wasza liczba spacerów jest jak najbardziej w porządku – przecież gdybyśmy musieli rzucać pracę, żeby móc mieć psa, to byłoby to niemożliwe! Ważne jednak, żeby porządnie go wymęczyć w weekendy i przede wszystkim spędzać z nim jak najwięcej czasu na wspólnych aktywnościach. Mini aussie to najlepszy przyjaciel dzieci, bo uwielbia zabawy z nimi. Może rzeczywiście czasem szczeknąć, żeby o czymś ostrzec, ale nigdy nie jest przy tym agresywny. To bardzo towarzyski psiak, więc życie pod jednym dachem z waszymi innymi zwierzakami nie będzie stanowiło żadnego problemu! Owczarek australijski miniaturowy to straszny pieszczoch i „przylepa”, który będzie chciał brać udział we wszystkim, co robicie wspólnie jako rodzina. To bardzo dobry wybór na pierwszego psa!
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Cześć!

Nie, owczarek australijski odpada, on potrzebowałby znacznie więcej aktywności i zajęć.

Ale świetnym wyborem może być terier tybetański – to genialny pies, który potrafi zostać sam w domu i nic nie niszczy, a do tego bardzo lubi dzieci (zajrzyj sobie na stronę hodowli Shen Hdsin, to bardzo dobra hodowla i mają tam świetne opisy tej rasy).

Masz też beagle – to kochane psiaki, które bez problemu odnajdą się w mieszkaniu i uwielbiają dzieciaki.

Podobnie jest ze spanielami bretońskimi.

Wiadomo jednak, że żaden pies nie lubi zostawać sam przez calutkie dnie.

Mam nadzieję, że znajdziesz psiaka, który będzie idealnie do Ciebie pasował.

Pozdrawiam serdecznie,

danièle

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Owczarek australijski potrzebuje ogrodu.

Sama marzyłam o takim psiaku, ale wtedy mieszkałam w bloku, więc nie było na to szans.

Teraz mieszkam już na wsi.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Mam szybkie pytanko: ile mierzy głowa owczarka australijskiego miniaturowego (licząc razem z szyją)?

Przetłumaczony francuski
  • 10 komentarzy na temat 28

Wyświetl więcej
  • Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post