Czy owczarek australijski miniaturowy często szczeka? Czy nadaje się do życia w bloku?

?
Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć, właśnie zarejestrowałem się na forum, żeby dowiedzieć się czegoś o owczarku australijskim miniaturowym, więc jeśli możecie mi pomóc, byłoby super ;)

1) Mieszkam w mieszkaniu o powierzchni 95 m2. Mógłbym wychodzić z psem: rano (10-15 min), w południe (25-35 min), po powrocie z pracy około 16:30 (1h-1,5h) i wieczorem przed snem (15-25 min). Wyjątkiem są środy, kiedy jestem w domu całe popołudnie, oraz weekendy, kiedy planujemy długie rodzinne spacery, zabawy, agility... Czy to będzie w porządku?

2) Czy mini owczarek szczeka dużo, czy tylko wtedy, gdy chce ostrzec przed niebezpieczeństwem?

3) Mam królika i dwójkę dzieci (10 i 13 lat) – czy pies może na nich źle zareagować?

4) Pies zostawałby sam przez około 7 godzin dziennie, z wyjątkiem śród (kiedy mam wolne popołudnia) i weekendów (kiedy nie pracuję). Czy to nie za długo dla psa?

5) Czytałem, że owczarek australijski mierzy 35-45 cm w kłębie, ale ile mierzy, licząc razem z głową?

6) Nigdy wcześniej nie miałem psa – czy owczarek australijski to dobry wybór na pierwszego psa?

Mam nadzieję, że mi pomożecie i odpowiecie na moje pytania. Z góry dzięki! ;)

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

28 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Pokaż poprzednie komentarze
  • ?
    Zgłoś

Zupełnie jak z moim królikiem – na początku chcieliśmy samiczkę, ale jak tylko zobaczyliśmy naszego małego króliczka, to od razu przepadliśmy ❤❤

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Tak jak mi mówili, idź za głosem serca ;D

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Dzięki, dzięki! No cóż, ja myślałam o samiczce, ale obie opcje mi pasują ;)

Dzięki za wasze odpowiedzi ;)

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Też się nad tym zastanawiałem jakiś czas temu :P

Podrzucam ci odpowiedzi, które wtedy dostałem (jest tam w sumie wszystko ^^):

http://wamiz.com/chiens/berger-australien-23/forum/male-ou-femelle-17428.html

(właśnie na poważnie myślimy o wzięciu małego samca ;D)

I jeszcze jedna stronka, na której siedzę, o owczarkach australijskich miniaturowych. Jak tylko się zarejestrujesz, wszystkie wątki stoją przed tobą otworem! Daj znać ;D

http://miniaussie.forumactif.com/

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Dzięki ;) i moje ostatnie pytanie: czy u owczarków australijskich miniaturowych jest jakaś różnica między samcem a samicą, czy są tacy sami?
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Mieszkam w bloku, pracuję po 7 godzin dziennie i mam 28-kilogramowego owczarka niemieckiego – wszystko świetnie się układa! Co wieczór chodzimy na aktywny spacer, a w weekendy wybieramy się do lasu. Jeśli chodzi o szczekanie, to kwestia wychowania – to Ty musisz go nauczyć i pokazać mu, co jest okej, a co nie!

Powodzenia!

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    A poza tym, czy da się go nauczyć zostawania samemu, czy po tych 7 godzinach i tak będzie po prostu zbyt smutny?
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Jeśli dasz radę wydłużyć spacery, to nie widzę w tym żadnego problemu! Ale najbardziej chodzi o tę samotność :/ Radzę Ci skontaktować się z hodowcą po więcej informacji – on na pewno fachowo Ci odpowie i pomoże ogarnąć temat samotności!

Daj znać, co tam u Twojego psiaka :)

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Zobaczysz, owczarek australijski jest naprawdę przesłodki i super kochany!!!

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Rano ta godzina może być trochę trudna do ogarnięcia, ale mój mąż mógłby go wyprowadzać nieco dłużej w południe, o jakieś 15 minut więcej. Moglibyśmy też wydłużyć wieczorny spacer o 20 minut – myślicie, że tak będzie okej? Za to w weekendy i środy dzieciaki na pewno dadzą z siebie wszystko (agility, frisbee, długie spacery, zabawy...). Co do whippeta, to nie za bardzo mnie przekonuje, wolę jednak psiaki z dłuższą sierścią. I dzięki za pozostałe odpowiedzi ;)

Przetłumaczony francuski
  • 20 komentarzy na temat 28

Wyświetl więcej
  • Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post