Cześć, właśnie zarejestrowałem się na forum, żeby dowiedzieć się czegoś o owczarku australijskim miniaturowym, więc jeśli możecie mi pomóc, byłoby super ;)
1) Mieszkam w mieszkaniu o powierzchni 95 m2. Mógłbym wychodzić z psem: rano (10-15 min), w południe (25-35 min), po powrocie z pracy około 16:30 (1h-1,5h) i wieczorem przed snem (15-25 min). Wyjątkiem są środy, kiedy jestem w domu całe popołudnie, oraz weekendy, kiedy planujemy długie rodzinne spacery, zabawy, agility... Czy to będzie w porządku?
2) Czy mini owczarek szczeka dużo, czy tylko wtedy, gdy chce ostrzec przed niebezpieczeństwem?
3) Mam królika i dwójkę dzieci (10 i 13 lat) – czy pies może na nich źle zareagować?
4) Pies zostawałby sam przez około 7 godzin dziennie, z wyjątkiem śród (kiedy mam wolne popołudnia) i weekendów (kiedy nie pracuję). Czy to nie za długo dla psa?
5) Czytałem, że owczarek australijski mierzy 35-45 cm w kłębie, ale ile mierzy, licząc razem z głową?
6) Nigdy wcześniej nie miałem psa – czy owczarek australijski to dobry wybór na pierwszego psa?
Mam nadzieję, że mi pomożecie i odpowiecie na moje pytania. Z góry dzięki! ;)