Czy owczarek australijski miniaturowy często szczeka? Czy nadaje się do życia w bloku?

?
Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć, właśnie zarejestrowałem się na forum, żeby dowiedzieć się czegoś o owczarku australijskim miniaturowym, więc jeśli możecie mi pomóc, byłoby super ;)

1) Mieszkam w mieszkaniu o powierzchni 95 m2. Mógłbym wychodzić z psem: rano (10-15 min), w południe (25-35 min), po powrocie z pracy około 16:30 (1h-1,5h) i wieczorem przed snem (15-25 min). Wyjątkiem są środy, kiedy jestem w domu całe popołudnie, oraz weekendy, kiedy planujemy długie rodzinne spacery, zabawy, agility... Czy to będzie w porządku?

2) Czy mini owczarek szczeka dużo, czy tylko wtedy, gdy chce ostrzec przed niebezpieczeństwem?

3) Mam królika i dwójkę dzieci (10 i 13 lat) – czy pies może na nich źle zareagować?

4) Pies zostawałby sam przez około 7 godzin dziennie, z wyjątkiem śród (kiedy mam wolne popołudnia) i weekendów (kiedy nie pracuję). Czy to nie za długo dla psa?

5) Czytałem, że owczarek australijski mierzy 35-45 cm w kłębie, ale ile mierzy, licząc razem z głową?

6) Nigdy wcześniej nie miałem psa – czy owczarek australijski to dobry wybór na pierwszego psa?

Mam nadzieję, że mi pomożecie i odpowiecie na moje pytania. Z góry dzięki! ;)

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

28 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Pokaż poprzednie komentarze
  • ?
    Zgłoś

Moim zdaniem tak, ale pod warunkiem, że rano pójdziesz z nim na godzinny spacer. Reszta będzie okej, zwłaszcza jeśli w środowe popołudnia i w weekendy poświęcisz mu tyle czasu, ile tylko się da.

Jeśli chodzi o królika i dzieci, to wszystko jest kwestią przyzwyczajenia i wychowania (zarówno dzieci, JAK I psa).

Jak na pierwszego psa, to jeśli będziesz stanowcza, konsekwentna i cierpliwa, nie będzie żadnych problemów.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Bardzo polecam ci whippeta. Jeśli tylko będziesz pamiętać o tym, żeby codziennie wieczorem zapewnić mu porządny spacer bez smyczy (tak z godzinkę, nawet zimą), to w mieszkaniu będzie to mega spokojny pies, który prawie w ogóle nie szczeka i mnóstwo śpi. W domu ma charakter trochę jak kot, ale na zewnątrz zmienia się w radosnego i pełnego energii psiaka. Jeśli miałby jeszcze okazję wyskoczyć na jakieś treningi biegowe dwa razy w miesiącu, to już w ogóle będzie czuł się świetnie w swoich łapkach.
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Mini aussie ma dokładnie taki sam charakter jak zwykły owczarek australijski – potrzebuje sporo ruchu i Twojej obecności.

Przykładowo, aussie, nawet jeśli mieszkasz w domu z wielkim ogrodem, będzie wolał leżeć przy kanapie tuż obok Ciebie, zamiast samemu biegać na zewnątrz :)

To pies, który po prostu potrzebuje kontaktu z człowiekiem i zostawianie go samego na 7 godzin dziennie to po prostu za dużo.

Jak byłam mała, mieliśmy mini aussie o umaszczeniu black tri. Prawie zawsze ktoś był w domu, bo mama pracowała na miejscu albo u kogoś, bo była nianią. A kiedy nas nie było (no bo wiadomo, trzeba pracować i chodzić do szkoły), to nasza sunia miała towarzystwo naszego drugiego psiaka :)

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Hej!

Owczarek australijski miniaturowy... Moja ulubiona rasa :D

Moim zdaniem sam czas spacerów nie wystarczy. Mini Aussie to wciąż pies pasterski, który naprawdę potrzebuje ruchu i sportu. Jeśli nie możesz wychodzić z nim częściej, to dla psa tego typu nie jest to najlepsze rozwiązanie, ale w międzyczasie możesz go jakoś zająć, na przykład ucząc sztuczek, trenując dog dance itp.

Co do szczekania, to nie jestem do końca pewna :/ Bo te mini aussie, które znam, szczekają na mnie tylko dlatego, że cieszą się na mój widok, ale poza tym nie hałasują za bardzo (one właściwie nie szczekają, tylko tak jakby „płaczą” :P). Myślę, że wszystko zależy od konkretnego psa i jego wychowania (nie mam tu stuprocentowej pewności, więc tylko tak uprzedzam ^^).

Jeśli pies będzie dobrze zsocjalizowany, nie sądzę, żeby były jakieś problemy z dziećmi. Zresztą to psy, które zazwyczaj bardzo lubią dzieciaki.

Mini aussie źle znoszą samotność. 7 godzin to dla nich naprawdę długo, chociaż oczywiście zostawania samemu można psa nauczyć. Jednak dla tych psów siedzenie w domu przez taki czas to nic dobrego.

Jeśli chodzi o wybór na pierwszego psa, to zdania są podzielone – jedni polecają, inni nie ^^

Mam nadzieję, że choć trochę pomogłam, ale wydaje mi się, że ten pies mógłby nie do końca do Ciebie pasować.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

A tak poza tym, biorąc pod uwagę to wszystko, co opisałem, jaką rasę byście mi polecili?

Ps: Nie lubię ani takich całkiem małych piesków, ani tych zbyt dużych (maksymalnie 45 cm w kłębie)

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Okej, dziękuję za odpowiedź, ale tak – to właśnie owczarka australijskiego miniaturowego chcę, a nie szetlandzkiego, chociaż one też są przepiękne! 3
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Miniaturowy owczarek australijski? . . .

A może raczej owczarek szetlandzki?

Moim zdaniem szukanie psa w wersji miniaturowej to proszenie się o problemy. Wzorce ras po coś są tworzone, mają wyznaczać konkretne normy...

Owczarek australijski w bloku to raczej nie, chyba że jesteś w domu 24/7.

Szetland tak, pod warunkiem, że jesteś osobą aktywną.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Owczarek australijski w mieszkaniu?!

No niestety nie, to bardzo, ale to bardzo aktywna rasa, która potrzebuje mnóstwo ruchu.

Nie sądzę, żeby to mogło się udać.

Przetłumaczony francuski
  • 28 komentarzy na temat 28

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post