Guzek u owczarka australijskiego
Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.
Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.
Dzień dobry wszystkim,
Dla wyjaśnienia: byłam u weterynarza, aby dowiedzieć się czegoś więcej, ponieważ to zgrubienie zaczęło rosnąć. Lekarz wykonał punkcję i okazało się, że to torbiel skórna. Powstała ona w linii grzbietu, gdzie gromadziły się zanieczyszczenia (ponieważ miejsce to nie zamknęło się prawidłowo, gdy pies był mały). Trzeba na to bardzo uważać, ponieważ niektóre torbiele mogą mieć charakter nowotworowy. Po badaniu wykluczono raka, ale musimy pilnować, żeby zmiany nie pojawiały się zbyt często. Weterynarz przepisał psu antybiotyki na 10 dni. Guzek zniknął. Wet powiedział, że gdyby torbiel nie zniknęła mimo antybiotykoterapii, konieczna byłaby operacja pod narkozą w celu jej usunięcia. Trzeba jednak mieć na uwadze, że po takim zabiegu rany długo się goją.
Dlatego każdy z was, kto zauważy podobny problem u swojego psa, powinien skonsultować się z weterynarzem, aby móc usunąć taką torbiel.
Mam nadzieję, że przekazałam wam wszystkie niezbędne informacje. Jestem do waszej dyspozycji, jeśli potrzebujecie więcej szczegółów.
Pozdrawiam serdecznie,
3 komentarzy na temat 3