Jak długie spacery dla 7-miesięcznego psa?

?
Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Hej!

Zastanawiam się nad jedną rzeczą. Codziennie regularnie wychodzę z psem na dwór za potrzebą, a do tego przynajmniej raz dziennie funduję mu spacer trwający 1,5 godziny – albo idziemy pieszo na plażę, albo jeździmy na rowerze, a on biegnie obok nas! Prawie w ogóle nie jest na smyczy, więc może biegać tyle, ile chce. Problem w tym, że po powrocie do domu wcale nie wydaje się zmęczony (jest spokojny, ale czuć, że wciąż rozpiera go energia i ma ochotę na zabawę!). Dla mnie dłuższe spacery to żaden problem, ale obiło mi się o uszy, że w tym wieku to może być jeszcze dla niego za dużo... Dajcie znać, co o tym myślicie, każda opinia jest mile widziana!

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

10 odpowiedzi
Sortuj według:
  • ?
    Zgłoś

Iselys, jeśli chodzi o sztuczki, to jedynym ograniczeniem jest Twoja wyobraźnia.

Co dwa tygodnie uczę moją sunię czegoś nowego.

Nauczyłam ją turlania się, udawania zdechłego psa, robienia słupka i dawania buziaków na zawołanie (kiedy mówię do niej groźnym tonem „uciekaj” lol). Potem rozwijałam te sztuczki – na przykład podawanie łapy zmieniło się w krok hiszpański, a obrót w taniec. Nauczyłam ją też robić ósemki między moimi nogami i cofać się na komendę. Nauczyłam ją nawet sprzątania skarpetek do pudełka... krótko mówiąc, możliwości są nieograniczone i to świetna zabawa. W internecie znajdziesz mnóstwo filmików :-)

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Jasne, dzięki za rady! Jeśli chodzi o treningi, to już z nim ćwiczę – zna naprawdę mnóstwo sztuczek! ^^ Myślę, że faktycznie może skrócę ten jeden długi spacer i zamiast tego pójdziemy na dwa średniej długości.
    Przetłumaczony francuski
    Tania28
    Tania28 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

No cóż, 7 x 5, czyli wychodzi 35 minut, tak jak pisała Caroline-EG. Ups, każdemu zdarza się pomylić, ale to przecież proste wyliczenie...

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Tyle że ten psiak ma już 7 miesięcy lol

więc jeśli doliczyć 2 miesiące więcej, to wychodzi 35 minut

no ale jak moja miała 7 miesięcy, to już robiliśmy godzinne spacery. Zobaczymy z czasem, czy to było dobre, czy nie :-s

Przetłumaczony francuski
    Tania28
    Tania28 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

wiek w miesiącach x 5 minut spaceru, czyli 5 miesięcy x 5 min = 25 min w wieku 5 miesięcy. Tak mi właśnie doradzono.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Cześć!

Ja swojemu psu robiłem takie 5-10 minutowe spacery, a potem się z nim bawiłem albo uczyłem go sztuczek. I powiem ci, że po tym był naprawdę nieźle padnięty. Daj znać, jeśli ta rada ci pomogła! Cześć!

Przetłumaczony francuski
    Sharkim125
    Sharkim125 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Dobry wieczór! Albo dzień dobry...? Ah, owczarek australijski... Mam psiaka w typie tej rasy i dobrze wiem, co to znaczy – one są po prostu nie do zdarcia x) Spróbuj zaproponować mu jakieś aktywności umysłowe, na przykład krótkie sesje szkoleniowe. Psy męczą się błyskawicznie, gdy muszą trochę pogłówkować! To jest niesamowite! Wracam z psem ze spaceru, on dalej szaleje, robimy 5 minut treningu i on już słodko śpi. xD Zapewnij mu jak najwięcej wyzwań dla głowy, a zobaczysz, że będzie o wiele spokojniejszy, serio, to działa rewelacyjnie^^
    Przetłumaczony francuski
    C
    Caroline-eg Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    To też dobry pomysł, Arod. Właśnie wróciłem ze spaceru i Iago wcale nie był jeszcze jakoś specjalnie zmęczony, a przez inne psiaki dookoła był trochę nakręcony. Wziąłem parówki i przez 5 minut próbowaliśmy z klikerem nauki komendy „czołgaj się” – no i teraz Iago już słodko śpi. Chyba od teraz będę tak robić, ale nie za długo, bo wysiłek umysłowy mocno męczy psa. Myślę, że nie więcej niż 3 sesje dziennie po jakieś 5 minut, bo po pewnym czasie pies po prostu przestaje się skupiać. Nie trzeba wcale uczyć tylko konkretnych komend, można też po prostu chować jedzenie albo inne fanty – szukanie to też świetna aktywność umysłowa dla psa.
    Przetłumaczony francuski
    C
    Caroline-eg Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Lepiej unikać zbyt długich spacerów ze względu na stawy – w tym wieku zalecałabym około 35 minut (to tak w przybliżeniu) na jeden raz, powiedzmy 3 razy dziennie lub częściej. Pamiętaj tylko o 2-godzinnej przerwie między wyjściami, a po jedzeniu warto odczekać jakieś 4 godziny przed kolejnym spacerem. Jeśli więc psiak nie wydaje się zmęczony, radziłabym po prostu skrócić czas trwania przechadzki, ale za to zwiększyć ich liczbę.
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Zaproponuj mu też trochę aktywności umysłowej. Ucz go różnych sztuczek, to przy okazji super zabawa!
    Przetłumaczony francuski
  • 10 komentarzy na temat 10

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post