Jak zmniejszyć reaktywność mojego samca wobec innych niekastrowanych samców?

W
Willko Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć, Neels to owczarek australijski, który ma teraz 10 miesięcy. Wszystko szło świetnie, odkąd go odebraliśmy (miał 2 miesiące, z hodowli). Neels widywał sporo psów, niestety głównie młode psiaki (niekoniecznie dobrze ułożone) i przez to nabrał, tak mi się wydaje, dość gwałtownych nawyków, ale nigdy nie był złośliwy – to prawdziwa kulka energii. \/p>

Trwało to do momentu, gdy w wieku 7-8 miesięcy niekastrowany samiec boksera, który nie należał do jego grupy zabawowej, próbował go zdominować i wywiązała się bójka. Nie wyglądało to groźnie, zareagowaliśmy dość szybko i dla mnie sprawa była zamknięta. Jednak wygląda na to, że od tamtego dnia Neels startuje z zębami do niekastrowanych samców (z wyjątkiem jednego, swojego kumpla z szczenięctwa). Szukałem porad tu i tam i zdecydowaliśmy się przyspieszyć termin kastracji (i tak planowaliśmy go wykastrować). Neels jest już 10 dni po zabiegu.\/p>

Nie stawiam wszystkiego na jedną kartę, równolegle pracuję też z behawiorystą, żeby rozwiązać problemy z agresją wobec niekastrowanych samców.\/p>

Piszę dzisiaj, bo z jednej strony chciałbym poznać opinie i rady osób, które przechodziły przez to samo (agresja skierowana na samce, kastracja i jej efekty). Szukałem informacji na ten temat, często się on pojawia, ale rzadko z konkretnym rozwiązaniem. Z drugiej strony chcę się podzielić swoją historią i spróbować prowadzić rodzaj dziennika, żeby informować innych właścicieli psiaków z podobnym problemem o naszych postępach – może komuś to pomoże lub go zainteresuje.\/p>

W każdym razie, jeśli macie jakieś doświadczenia, chętnie o nich poczytam, bo ta sytuacja mnie smuci. Spacery bez smyczy są teraz utrudnione i na razie jesteśmy w 100% na lince.\/p>

Dzięki, że mnie wysłuchaliście i liczę na wasze odpowiedzi.\/p>

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

72 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Pokaż poprzednie komentarze
  • ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

My mamy dławik, ale używamy go jak zwykłej obroży – stoper jest ustawiony pod obwód szyi. Wszystko dlatego, że ona strasznie łatwo wyślizguje się ze zwykłych, płaskich obroży.

A hitem i tak jest tekst: „weź psa, przygnieć go do ziemi na plecy i trzymaj w tej pozycji, żeby mu pokazać, kto tu jest szefem”.

No taa, pokazujemy mu wtedy głównie to, że człowiek jest niestabilny i kompletnie mu odbiło.

U mojej nic byś tym nie zdziałał, po prostu by cię wyśmiała i tylko czekała na odpowiedni moment, żeby wpuścić cię w maliny i zwiać.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Masz też obrożę zaciskową, high kicka, cios z główki, albo jeśli masz szczęście trafić na jednego z niewielu kompetentnych trenerów u nas z 20-letnim doświadczeniem, który przerobił już wszystkie rasy psów 😁

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Ech, no to teraz już nie można uczyć przez zabawę. Bez sensu, bo to było mega przydatne.

Chyba przerzucę się na porządną kolczatkę i będę się wydzierać „WARUJ, ZOSTAŃ”. Nie słucha się? Solidny klaps i zaraz się nauczy.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

nie, jest napisane: piłeczki i smaczki

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Wiadomo nie od dziś, że trenerzy proponują psiakom spacery i smaczki.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Właściwie to ta cała bezinteresowna złośliwość wobec behawiorystów strasznie mnie już irytuje. Jeśli do nich nie należycie, to przepraszam.
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Zapewne gdyby we Francji poważnie zaostrzono wymogi dotyczące tego, kto może nazywać się trenerem psów, widzielibyśmy znacznie mniej osób bez żadnych kompetencji czy doświadczenia, które ogłaszają się jako behawioryści. To właśnie takie osoby psują opinię tym nielicznym fachowcom, którzy mają za sobą lata szkoleń, dziesiątki lat praktyki i doskonale wiedzą, że nie każdą rasę, każdy charakter i każdy problem da się rozwiązać wyłącznie za pomocą smaczków i piłeczki. Miło mi Pana poznać, panie grreumunf. Mam nadzieję, że poczuł się Pan już lepiej. Zgaduję, że jest Pan znajomym sbaara 😁
    Przetłumaczony francuski
    Flip-Cockwood
    Flip-cockwood Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

No cóż, foksy to naprawdę specyficzna rasa. Selekcja sprawiła, że to takie małe kłębki nerwów. Znam jednego, wykastrowanego – żaden pies nie może czuć się przy nim bezpiecznie, jeśli właściciel jest w pobliżu. Ostatnio nawet ustawił staffika. To jedna z tych ras, które wymagają prawdziwych znawców rasy i kogoś, kto naprawdę ogarnia psy i ich duże potrzeby. Osobiście uwielbiam te psiaki, ale przy moim obecnym trybie życia bym się na foksika nie zdecydował.

Przetłumaczony francuski
    Docline
    Docline Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Moja osobista historia: bawiłam się kiedyś z psami w małej, pustej zatoczce. Miałam ze sobą trzy suczki (moje dziewczyny, żadna nie miała cieczki) i foksteriera moich rodziców – niekastrowanego samca (mój tata był bardzo uparty w tej kwestii i nie chciał słyszeć o zabiegu). Nagle foks wystrzelił jak z procy: jakieś 400 metrów dalej ścieżką szła pani z niewykastrowanym jamnikiem. Foks zaatakował go bez ostrzeżenia i zranił, zupełnie nie widziałam, że coś się święci. Moim zdaniem niekastrowany samiec to obiektywne zagrożenie dla innych psów. (Kiedy ten pies został w końcu wykastrowany z polecenia weterynarza – już po śmierci taty – mama mogła wreszcie normalnie wyprowadzać go na spacery, nie martwiąc się o jego agresję). Nie chcę tu wrzucać wszystkich do jednego worka, bo wcześniej rodzice mieli psa rasy fauve de Bretagne, też niekastrowanego, który kochał cały świat i z każdym się dogadywał. Ale jeśli pies jest agresywny, to fakt, kastracja pozwala wszystkim odetchnąć z ulgą.
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Wolicie kastrować zamiast wychowywać.

To na pewno wyjątkowo „konstruktywne” zdanie.

A tak się składa, że jestem osobą, która uwielbia wymieniać się doświadczeniami i cały czas stara się uczyć nowych rzeczy.

Przetłumaczony francuski
  • 30 komentarzy na temat 72

Wyświetl więcej
  • Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post