Jak zmniejszyć reaktywność mojego samca wobec innych niekastrowanych samców?

W
Willko Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć, Neels to owczarek australijski, który ma teraz 10 miesięcy. Wszystko szło świetnie, odkąd go odebraliśmy (miał 2 miesiące, z hodowli). Neels widywał sporo psów, niestety głównie młode psiaki (niekoniecznie dobrze ułożone) i przez to nabrał, tak mi się wydaje, dość gwałtownych nawyków, ale nigdy nie był złośliwy – to prawdziwa kulka energii. \/p>

Trwało to do momentu, gdy w wieku 7-8 miesięcy niekastrowany samiec boksera, który nie należał do jego grupy zabawowej, próbował go zdominować i wywiązała się bójka. Nie wyglądało to groźnie, zareagowaliśmy dość szybko i dla mnie sprawa była zamknięta. Jednak wygląda na to, że od tamtego dnia Neels startuje z zębami do niekastrowanych samców (z wyjątkiem jednego, swojego kumpla z szczenięctwa). Szukałem porad tu i tam i zdecydowaliśmy się przyspieszyć termin kastracji (i tak planowaliśmy go wykastrować). Neels jest już 10 dni po zabiegu.\/p>

Nie stawiam wszystkiego na jedną kartę, równolegle pracuję też z behawiorystą, żeby rozwiązać problemy z agresją wobec niekastrowanych samców.\/p>

Piszę dzisiaj, bo z jednej strony chciałbym poznać opinie i rady osób, które przechodziły przez to samo (agresja skierowana na samce, kastracja i jej efekty). Szukałem informacji na ten temat, często się on pojawia, ale rzadko z konkretnym rozwiązaniem. Z drugiej strony chcę się podzielić swoją historią i spróbować prowadzić rodzaj dziennika, żeby informować innych właścicieli psiaków z podobnym problemem o naszych postępach – może komuś to pomoże lub go zainteresuje.\/p>

W każdym razie, jeśli macie jakieś doświadczenia, chętnie o nich poczytam, bo ta sytuacja mnie smuci. Spacery bez smyczy są teraz utrudnione i na razie jesteśmy w 100% na lince.\/p>

Dzięki, że mnie wysłuchaliście i liczę na wasze odpowiedzi.\/p>

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

72 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Pokaż poprzednie komentarze
  • ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Okej, teraz już lepiej rozumiem ✌ bo to było dość dalekie od mojego wyobrażenia o tej rasie. Dzięki wielkie w każdym razie Lornabis i Mountain Hikes 👋

Przetłumaczony francuski
    L
    Lorna Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Czy husky naprawdę mają taką złą opinię? Te, które znam, są w najgorszym razie po prostu zdystansowane wobec innych psów. Jak dla mnie są bardzo opanowane. Sam chciałem mieć takiego psa, ale mój tryb życia na to nie pozwalał. Za to zauważyłem sporo „reaktywnych” owczarków, co pewnie wynika z ich wrażliwości. Mam nadzieję, że uda mi się uniknąć takich problemów.

U nas husky cieszą się raczej sporą popularnością... to jedna z najczęściej spotykanych ras w moich stronach (mały zakątek Bretanii). Mamy mało problemów, jeśli chodzi o dogadywanie się z innymi psami, za to właściciele bardzo często wspominają o ich niespodziewanych ucieczkach i instynkcie łowieckim. Przez 6 lat w naszej „psiej społeczności” zdarzył się tylko jeden incydent z małą kózką. Para psów zwiała i zaatakowała.

Ale poza tym ludzie dobrze sobie z nimi radzą, więc nie ma na co ********.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Czy husky faktycznie mają taką złą opinię? Te, które znam, są co najwyżej zdystansowane wobec innych psów. Jak dla mnie są bardzo zrównoważone. Też chciałem takiego mieć, ale mój tryb życia nie był do tego odpowiedni. Zauważyłem za to sporo „reaktywnych” owczarków, co pewnie wynika z ich dużej wrażliwości. Mam nadzieję, że uda mi się uniknąć takich problemów.
    Przetłumaczony francuski
    L
    Lorna Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

@Willko, to na pewno bardzo trudne przeżycie, kiedy widzi się atak własnego psa, ale najważniejsze to dobrze znać Neelsa, żeby móc przewidywać takie sytuacje i jak najlepiej nad nimi panować.

Z tego co zrozumiałem, to był po prostu nieszczęśliwy wypadek – twój pies rzucił się w trybie „odwetu” na innego czworonoga, którego pewnie już od dawna nie trawił. Między niektórymi osobnikami potrafi się wytworzyć trwała nienawiść z różnych względów.

Znałem kilka psów, które chciały się wręcz zagryźć – zazwyczaj działo się tak, bo właściciele pozwalali im na ciągłe wzajemne prowokowanie się przez płot... nienawiść narastała i w dniu, w którym w końcu miały okazję, po prostu do siebie skoczyły.

Zwróć też uwagę na poziom frustracji, na jaki narażasz psa. Owczarek australijski w klubie jest w trybie „pracy” i napięcie może bardzo szybko wzrosnąć, jeśli uzna inne psy za elementy przeszkadzające mu w zadaniu. Poziom pobudzenia przy agility też jest bardzo wysoki, co oczywiście ma swój wpływ na zachowanie.

Osobiście ze swoim owczarkiem mam dwa główne tryby: chwile, kiedy żyje własnym życiem na łonie natury i wśród innych psów – wtedy staram się nie skupiać go na żadnym zadaniu ani nie wyciągać np. piłki, bo chcę, żeby był zrelaksowany. I momenty, kiedy razem „pracujemy” – wtedy liczy się pełna koncentracja i dbam o to, żeby nie było zbyt wielu rozpraszaczy.

Przetłumaczony francuski
    L
    Loups des vosges Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Willko,

obalasz tę opinię o „krwiożerczym husky”, którą niektórzy tak chętnie powielają.

Grzeczny owczarek atakujący husky’ego – to doprawdy świat stanął na głowie.

Jeśli chodzi o Twojego psa, myślę, że powinieneś trochę odpuścić z tymi spotkaniami. Lepiej zaliczyć 2 lub 3 udane zapoznania w tygodniu, nad którymi w pełni panujesz, niż dziesięć dziennie, które kończą się źle.

Przetłumaczony francuski
    W
    Zgłoś
    Jutro ściągamy mu szwy, więc w końcu pozbędzie się kołnierza! Wracamy do naszych długich spacerów po lesie i na pewno czeka nas sporo wyzwań przy spotkaniach z innymi psiakami. Zapisałem się też do grup pozytywnego spacerowania, ale jak na razie nie mamy jeszcze żadnego wspólnego wyjścia na koncie...
    Przetłumaczony francuski
    W
    Zgłoś

Cześć,

@Flip-Cockwood Rzeczywiście, nie podałem wcześniej zbyt wielu przykładów jego reaktywności, więc opiszę ostatnią sytuację:

Podczas zajęć agility Neels miał wejść na kładkę – to przeszkoda, której się obawia, więc asekurowałem go z bliska, trzymając za obrożę. On jednak tak gwałtownie się cofnął, że po prostu wyślizgnął się z obroży. W ułamku sekundy dotarło do niego, że jest wolny, i ruszył prosto na niekastrowanego samca z grupy (2-3 letni husky), żeby złapać go za gardło. I nie było to w żadnym razie brutalne zaproszenie do zabawy – to była ewidentna agresja. Właścicielka husky'ego kopnęła Neelsa w pachwinę, żeby go zatrzymać, a ja musiałem złapać go za kark, żeby odciągnąć go od jego „ofiary”. To było dla mnie naprawdę bardzo trudne przeżycie. Na szczęście tamta pani nie miała do mnie żadnych pretensji, a instruktor natychmiast zainterweniował, żeby pomóc nam obu – mi i psu – trochę ochłonąć.

Od tamtej pory faktycznie używam linki treningowej dla bezpieczeństwa, żeby uniknąć kolejnych wypadków i nie pozwolić, by to zachowanie mu się utrwaliło. Mimo to, kiedy tylko w pobliżu są inne psy, podchodzę tam specjalnie (mając to zabezpieczenie), żeby pracować z Neelsem i go odwrażliwiać. Nie jestem jednak pewien, czy moja metoda „nie, zostaw” jest prawidłowa.

Przetłumaczony francuski
    Docline
    Docline Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Cześć!

Mój owczarek australijski został wykastrowany dokładnie w wieku 6 miesięcy.

Dzięki temu mam psa, który jest bardzo łatwy w prowadzeniu i ma świetne usposobienie. Nigdy w życiu nie został przez nikogo zaatakowany i sam też nigdy nie przejawiał agresji wobec nikogo – to naprawdę ogromny komfort (zarówno dla samego psa, jak i dla nas, właścicieli).

(Wcale nie oznacza to jednak, że stał się „niedysponowany”, bo aż do momentu, gdy skończył 9 czy 10 lat, moja niesterylizowana suczka „wykorzystywała go” przez 3 dni co pół roku. Dochodziło do normalnego krycia, które oczywiście było bezowocne).

Przetłumaczony francuski
    Flip-Cockwood
    Flip-cockwood Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Cześć Willko,

Pies będzie taki, jakiego go ukształtujesz. Nie podajesz jednak konkretnych przykładów sytuacji, w których uważasz, że wykazuje on reaktywność.

Jeśli obecnie pies spędza 100% czasu na lince, nie będziesz w stanie odróżnić prawdziwej reaktywności od frustracji wynikającej z braku swobody.

Krótko mówiąc, w każdym przypadku możesz nauczyć psa tego, czego od niego oczekujesz. Wystarczy go pilnować podczas ryzykownych interakcji i interweniować w odpowiednim momencie. Dotyczy to również nękania innych psów. To Ty musisz przejąć inicjatywę, gdy pies po drugiej stronie nie wysyła jasnych sygnałów lub gdy nie są one respektowane. W ten sposób nauczysz swojego pupila odpuszczania i wybierania innych opcji, wyciągając go z fiksacji w danym momencie.

Przetłumaczony francuski
    W
    Zgłoś

Dzięki za wasze odpowiedzi.

Wiedziałem, że poziom testosteronu potrzebuje czasu, żeby spaść. I zazwyczaj właśnie w tym momencie wątki na forach się urywają. Postaram się dawać znać, jak sytuacja u Neelsa się rozwija, żeby być może pomóc innym i poznać wasze doświadczenia oraz rady.

Wiem, że niektórzy będą mnie oceniać za moje decyzje, ale staram się jak mogę ważyć wszystkie za i przeciw, mając na uwadze dobro całego „stada”.

Przetłumaczony francuski
  • 70 komentarzy na temat 72

Wyświetl więcej
  • Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post