Jak zmniejszyć reaktywność mojego samca wobec innych niekastrowanych samców?

W
Willko Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć, Neels to owczarek australijski, który ma teraz 10 miesięcy. Wszystko szło świetnie, odkąd go odebraliśmy (miał 2 miesiące, z hodowli). Neels widywał sporo psów, niestety głównie młode psiaki (niekoniecznie dobrze ułożone) i przez to nabrał, tak mi się wydaje, dość gwałtownych nawyków, ale nigdy nie był złośliwy – to prawdziwa kulka energii. \/p>

Trwało to do momentu, gdy w wieku 7-8 miesięcy niekastrowany samiec boksera, który nie należał do jego grupy zabawowej, próbował go zdominować i wywiązała się bójka. Nie wyglądało to groźnie, zareagowaliśmy dość szybko i dla mnie sprawa była zamknięta. Jednak wygląda na to, że od tamtego dnia Neels startuje z zębami do niekastrowanych samców (z wyjątkiem jednego, swojego kumpla z szczenięctwa). Szukałem porad tu i tam i zdecydowaliśmy się przyspieszyć termin kastracji (i tak planowaliśmy go wykastrować). Neels jest już 10 dni po zabiegu.\/p>

Nie stawiam wszystkiego na jedną kartę, równolegle pracuję też z behawiorystą, żeby rozwiązać problemy z agresją wobec niekastrowanych samców.\/p>

Piszę dzisiaj, bo z jednej strony chciałbym poznać opinie i rady osób, które przechodziły przez to samo (agresja skierowana na samce, kastracja i jej efekty). Szukałem informacji na ten temat, często się on pojawia, ale rzadko z konkretnym rozwiązaniem. Z drugiej strony chcę się podzielić swoją historią i spróbować prowadzić rodzaj dziennika, żeby informować innych właścicieli psiaków z podobnym problemem o naszych postępach – może komuś to pomoże lub go zainteresuje.\/p>

W każdym razie, jeśli macie jakieś doświadczenia, chętnie o nich poczytam, bo ta sytuacja mnie smuci. Spacery bez smyczy są teraz utrudnione i na razie jesteśmy w 100% na lince.\/p>

Dzięki, że mnie wysłuchaliście i liczę na wasze odpowiedzi.\/p>

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

72 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Pokaż poprzednie komentarze
  • L
    Lorna Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Zobaczycie, jak będzie się zmieniać zachowanie Neelsa, ale pamiętajcie, że poziom testosteronu w organizmie i tak potrzebuje trochę czasu, żeby spaść, więc niekoniecznie zauważycie zmiany z dnia na dzień.

Najważniejszy pozostaje oczywiście wasz sposób na radzenie sobie podczas spotkań.

Przetłumaczony francuski
    W
    Willko Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Cześć! Na wstępie dzięki wielkie, że poświęciłeś czas, żeby mi odpowiedzieć. Faktycznie, to może nie do końca to, czego się spodziewałem, ale tak jak pisałem – każda opinia jest dla mnie cenna.

To, co piszesz, trochę mnie uspokoiło w kwestii tego, że to może być tylko etap przejściowy, niemniej jednak chciałem zrobić wszystko, co w mojej mocy, żeby nam pomóc. Rozumiem też Twoją reakcję, ale w gruncie rzeczy robię to dla jego komfortu, żeby spacery były przyjemniejsze dla nas wszystkich. Biorę sobie do serca Twoje sugestie dotyczące zaufania. Jak dotąd Neels nigdy nie był lękliwy (wręcz przeciwnie – był aż za bardzo towarzyski, wręcz namolny), więc będę to obserwować. Wchodzi też teraz w taki wiek, że planuję zacząć z nim robić inne rzeczy, żeby wzmocnić naszą więź: canicross, bikejoring, dłuższe wędrówki...

A czy Ty albo ktoś z Twoich bliskich mieliście może podobne doświadczenia z reaktywnością wobec niekastrowanych samców?

Przetłumaczony francuski
  • 72 komentarzy na temat 72

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post