Kojec dla szczeniaka na noc?

F
Frye_2000 Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć wszystkim!

To mój pierwszy psiak, mam szczeniaka, który ma obecnie 2 miesiące. Hodowczyni poradziła nam, żebyśmy na noc zostawiali go w kojcu. Zaczęliśmy to robić, ale mam wrażenie, że on tego nienawidzi i zaczyna szczekać, gdy tylko go tam zamkniemy. Na początku myślałem, że to z powodu samotności, ale zauważyłem, że kiedy jest poza kojcem, a nas nie ma w pobliżu lub jesteśmy dalej, to w ogóle nie reaguje ani nie piszczy.

Zastanawiam się, czy ten kojec to w ogóle dobry pomysł?

Dzięki za wasze odpowiedzi i do usłyszenia!

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

50 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Pokaż poprzednie komentarze
  • Emla
    Emla Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

To i tak zależy, przecież jak pies siedzi w kojcu, to nic nie narozrabia.

Ale co to za troll w ogóle???

Przetłumaczony francuski
    Docline
    Docline Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Kojec dla psiej mamy, która dopiero co urodziła, i jej maluchów w wieku od kilku dni do kilku tygodni – jak najbardziej tak, bo daje im to poczucie bezpieczeństwa. Ale kojec dla młodego psiaka, który jest właśnie na etapie odkrywania świata, to dość słaby i nienaturalny pomysł. Chyba że szczeniak wciąż jest u hodowcy i kojec – oczywiście otwarty – nadal służy mu jako bezpieczny azyl i oaza spokoju. Ale jeśli pies za tym nie przepada, to sprawa jest jasna – trzeba po prostu zapomnieć o tej dziwnej modzie.
    Przetłumaczony francuski
    Kikaah
    Kikaah Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Kikaah, nie znam cię, jestem tu nowy, więc nie chcę żadnych kłopotów

Ja też nie, zapewniam cię ^^ Możemy mieć inne zdanie i nie skakać sobie przy tym do gardeł, nie ma w tym nic złego ;)

Przetłumaczony francuski
    ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Kikaah, nie znamy się, jestem tu nowy, więc nie szukam zwady, ale podtrzymuję swoje zdanie, że trzymanie owczarka w kojcu (zresztą jakiegokolwiek innego psa) to pójście na łatwiznę. Wolę nieco potrząsnąć adoptującymi, niż patrzeć na kolejnego owczarka australijskiego zmarnowanego przez pójście na łatwiznę doradzane przez ludzi, o których przemilczę to, co myślę.

Jestem pewna, że oni chcą jak najlepiej, a właśnie po to, żeby było dobrze, trzeba się pozbyć tego kojca.

Pozdrawiam

Przetłumaczony francuski
    Kikaah
    Kikaah Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

„Kojec dla szczeniaka jest dla tych, którzy tak naprawdę nie chcą angażować się w wychowanie swojego psa”

Powiedziałabym raczej, że to opcja dla osób, które słuchają rad bez zastanawiania się, czy są one rzeczywiście trafne, czy nie.

Bo stwierdzenie, że tacy ludzie nie chcą się angażować, jest jednak trochę za ostre.

Krótko mówiąc: fajnie jest dostawać rady, czy to od profesjonalistów, czy nie, ale nie działajcie na oślep, bo nie każda z nich musi być dobra ;)

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

+1 dla Alfredw, pójdę nawet o krok dalej i powiem, że kojec dla szczeniaka to rozwiązanie dla tych, którzy nie chcą się tak naprawdę angażować w wychowanie swojego psa. Pies musi się ruszać, żyć, doświadczać i uczyć, a w kojcu po prostu nie da się tego zrobić.

Adoptowaliście owczarka, więc na pewno chociaż trochę rozumiecie specyfikę tych psów. Wykorzystajcie tę wiedzę mądrze, a wszystko będzie w porządku.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Cześć, moim zdaniem kojec dla szczeniaka to tylko taka moda, która wcale nie jest fajna dla malucha. Nie uczy go ani zostawania samemu, ani tego, żeby nie niszczyć rzeczy... właściwie to do niczego się nie przydaje.

Powinieneś więc pozwolić mu przebywać poza kojcem...

Przetłumaczony francuski
    F
    Frye_2000 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Nie, regularnie wkładamy go do kojca 4 razy dziennie, a on przez cały czas piszczy i szczeka. Więc co mi radzicie? Wyjąć go z tego kojca czy zostawić i po prostu czekać, biorąc pod uwagę, że jest u nas dopiero od dwóch dni?
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Dzień dobry,

Czy używasz tego tylko w nocy? Jeśli to właśnie wtedy piesek tak mocno płacze i szczeka, to może po prostu noc go przeraża. Jeśli dopiero co go przygarnąłeś, może być wystraszony nagłą samotnością bez mamy i rodzeństwa. Teraz to Ty jesteś dla niego jedynym oparciem! Na tym forum często radzimy – i wcale nie koliduje to z wychowaniem szczeniaka – żeby przez pierwsze kilka dni trzymać legowisko w swojej sypialni, by go uspokoić, a potem stopniowo je odsuwać, gdy maluch poczuje się pewniej. Niektórzy zalecają też, żeby przespać kilka nocy na kanapie, by być blisko niego. To właśnie tak buduje się relację pełną zaufania ze swoim szczeniakiem. 😉

Przetłumaczony francuski
  • 50 komentarzy na temat 50

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post