Mój 2-miesięczny szczeniak bardzo mało je

Vangohan
Vangohan Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć!

Adoptowaliśmy małego owczarka australijskiego, który ma dwa miesiące.

Kupiliśmy tę samą karmę, którą dostawał wcześniej (Eukanuba), ale mój szczeniak je bardzo mało albo prawie wcale.

Próbowałem już mieszać ją z odrobiną kurczaka, ale on tylko wyjada mięso, a resztę zostawia. Próbowałem też namaczać chrupki wodą, ale to nic nie dało.

Co robić?

Dzięki wielkie za pomoc!

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

28 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Pokaż poprzednie komentarze
  • Vangohan
    Zgłoś

Dzięki wszystkim za rady

Jutro zmniejszymy dawkę małemu OSLO

Przetłumaczony francuski
    ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

No tak, to dopiero 4 dni!

Twój szczeniak dopiero co został oddzielony od mamy oraz rodzeństwa i trafił do zupełnie obcego mu świata. Musi się po prostu przyzwyczaić. Te 300 g wydaje mi się ogromną ilością. Mój pies, który waży 20 kg (ma 2 lata), je niewiele więcej. Nie sądzę, żeby Twój maluch u hodowcy jadł aż 300 g!

Przetłumaczony francuski
    Vangohan
    Zgłoś

Przyjechał 18.01

Surowa pierś z kurczaka?

Przetłumaczony francuski
    Doudou229
    Doudou229 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dobry wieczór

Ojej, nie, żadnego Viandoxu... średnio 21 g soli to nic dobrego dla Twojego szczeniaka :-(

Surowy kurczak (pierś z kurczaka) nie przejdzie?

http://www.b-a-r-f.com

https://www.pinterest.fr/Doudou229/le-barf-pour-chien/

Spróbuj dodać odrobinę ekologicznego oleju kokosowego (taki mały słoiczek ze sklepu spożywczego, kosztuje około 18 zł)... do karmy... albo na dwa, trzy pokrojone kawałki piersi z kurczaka...

Od kiedy on jest u Ciebie? Jak zniósł podróż i pierwsze szczepienia?

Jeśli jest u Ciebie od niedawna, to musi się po prostu zaaklimatyzować... poznać Cię...

Do usłyszenia

Przetłumaczony francuski
    Vangohan
    Zgłoś

No jasne.

To jasne, że człowiek się martwi, jak on nie chce jeść, mimo że energii ma mnóstwo i tak trochę wariuje.

Dodałam mu trochę kurczaka, żeby go zachęcić, ale ten cwaniak sprytnie go sobie powybierał.

Na forach niektórzy piszą, że dodają odrobinę przyprawy typu Maggi albo bulionu dla poprawy smaku.

...

Przetłumaczony francuski
    Petyrlechon
    Petyrlechon Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    No cóż, jest jeszcze młody. Sporo szczeniaków woli namoczoną karmę, bo łatwiej im się ją je. To nic złego, że dolewasz wodę do chrupek – to wcale nie odbiera im wartości odżywczych :) Jeśli z czasem to się nie zmieni i będzie ci to przeszkadzać, pomyśl o przetestowaniu innych marek. Nie wszystkie smakują tak samo – na przykład Orijen i Carnilove mają moim zdaniem bardzo intensywny zapach i mój pies je uwielbia ^^ Co do miski, to już twój wybór. Przy moich dwóch pierwszych psach robiłam tak, że zabierałam jedzenie, jeśli nie zostało zjedzone. Natomiast mój najmłodszy psiak, który ma teraz rok, miał stały dostęp do miski, bo miał niedowagę i ciężko mu było przybrać na wadze, kiedy go wzięłam. Dzisiaj wcale nie jest otyły, nie ma ani grama zbędnego tłuszczu i je po prostu wtedy, kiedy jest głodny, bez przesady :)
    Przetłumaczony francuski
    Vangohan
    Zgłoś

Aha, okej, spróbuję od jutra przejść na 3 x 35 g

Ale bez wody ten mój mały futrzak prawie w ogóle ich nie rusza

Czytałem, że po około dwudziestu minutach powinno się zabierać miskę

????

Przetłumaczony francuski
    Vangohan
    Zgłoś

Jeśli chcesz rady, dawaj swojemu psiakowi jeść do woli, zje tyle, ile będzie potrzebował. Jeśli Twój szczeniak ma dopiero 2 miesiące, zajmij się przede wszystkim jego socjalizacją. Jeśli marzy Ci się w przyszłości pies idealny, bez żadnych problemów z zachowaniem, możesz napisać do mnie na priv.

A dlaczego pisać na priv, masz jakieś rady?

Przetłumaczony francuski
    Petyrlechon
    Zgłoś
    Orijen, Carnilove, Taste of the Wild, Millie’s Wolfheart – wszystkie te marki mają w ofercie karmy dla psów i szczeniaków.
    Przetłumaczony francuski
    Petyrlechon
    Zgłoś
    300 gramów dziennie to faktycznie trzy razy za dużo... U mojego psa stały dostęp do karmy świetnie się sprawdził w okresie wzrostu i nawet teraz, po kastracji, nie ma ani grama tłuszczu! ;) Spróbuj może dawać mu na razie 3 porcje po 35 gramów i zobacz, jak to będzie wyglądać, a potem będziesz mógł dostosować dawki do apetytu swojego psiaka.
    Przetłumaczony francuski
  • 20 komentarzy na temat 28

Wyświetl więcej
  • Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post