Największy z miotu

?
Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć wszystkim! Mam do Was krótkie pytanko. Nasz mały skarb pojawi się w domu za 3 tygodnie. Piesek pochodzi z renomowanej hodowli, rodzice mają rodowód i certyfikaty zdrowia, więc krótko mówiąc – wszystko jest w porządku.

Mój szczeniak jest największy z całego miotu. Czytałem na różnych forach, że wybór tego największego malucha nie zawsze jest najlepszym pomysłem... Chociaż „duży” to może za mocne słowo, jest po prostu nieco bardziej krępy...

Co o tym sądzicie? I czy ten, który jest największy w wieku 5 tygodni, na pewno będzie też największy jako dorosły pies?

Z góry dzięki za odpowiedzi!

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

16 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Pokaż poprzednie komentarze
  • Erable
    Erable Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dobry behawiorysta jako pierwszy Ci powie, że szczeniaka nigdy nie powinno się zabierać z domu przed 8. tygodniem życia i że warto poczekać do końca socjalizacji pierwotnej, czyli mniej więcej do 12. tygodnia.

Dobry hodowca sam dobierze odpowiedniego szczeniaka do stylu życia przyszłych opiekunów, patrząc na jego charakter. Tak samo nie wyda maluchów w wieku zaledwie 8 tygodni i zazwyczaj skupia się tylko na jednej rasie.

A przechodząc do pytania:

Co o tym sądzicie? I czy ten, który jest największy w 5. tygodniu, na pewno będzie największy jako dorosły pies?

Niekoniecznie! Jedna z moich suczek była najdrobniejsza z całego miotu. Dwa lata później przerosła i wagą, i wzrostem jednego ze swoich braci, który na początku był największym „osiłkiem”. I tak jest do teraz, po 4 latach.

Przetłumaczony francuski
    maelfie
    Maelfie Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Renomowany hodowca, który pozbywa się szczeniaków w wieku 5 + 3 = 8 tygodni? No nie wiem, słabo to widzę...

Behawiorysta i hodowca od 30 lat, szkoli nawet dzikie zwierzęta do filmów... strasznie szybko oceniacie....

Sorki, ale jestem tego samego zdania co Docline... szkoda, że sprzedaje szczeniaki w wieku 8 tygodni, bo wydaje się być bardzo rzetelnym fachowcem.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Największy szczeniak w miocie może okazać się najbardziej łapczywy – prawdopodobnie odpychał inne maluchy, żeby zjeść jak najwięcej. Z kolei ten najmniejszy często sobie nie radzi i w rezultacie nie dojada. Najlepiej wybrać szczeniaka średniej wielkości, bo nie jest ani żarłoczny, ani słaby i potrafi się dzielić. Małe, pazerne łobuzy albo słabiutkie chuderlaki ostatecznie przysporzą ci więcej zmartwień niż radości. Miłego wieczoru.

Dzięki za to „kopiuj-wklej” z Google, ale to, co mnie interesuje, to wasze osobiste opinie i przeżycia. Nie bierz tego za przejaw agresji, po prostu sporo już czytałem w internecie. Chciałbym po prostu poznać doświadczenia osób, które wzięły albo obserwowały największego psa z miotu.

Dzięki wielkie!

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Renomowany hodowca, który pozbywa się szczeniaków w wieku 5 + 3 = 8 tygodni? No nie wiem, słabo to wygląda...

To behawiorysta i hodowca z 30-letnim stażem, szkoli nawet dzikie zwierzęta do filmów... Szybko oceniacie innych...

Przetłumaczony francuski
    Docline
    Docline Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Renomowany hodowca, który pozbywa się szczeniaków w wieku 5 + 3 = 8 tygodni? No nie wiem, słabo to widzę...

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Największy szczeniak w miocie może okazać się największym łakomczuchem – pewnie odpychał resztę rodzeństwa, żeby dostać jak najwięcej jedzenia. Z kolei ten najmniejszy często nie umie sobie poradzić i w efekcie dostawał za mało pokarmu. Najlepiej wybierz szczeniaka średniej wielkości, bo nie jest ani zbyt zachłanny, ani za słaby i potrafi się dzielić. Takie małe, żarłoczne łobuzy albo słabe chuderlaki mogą w końcu przynieść Ci więcej bólu głowy niż radości. Miłego wieczoru!
    Przetłumaczony francuski
  • 16 komentarzy na temat 16

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post