Niepokojąca brązowa plamka w oku mojego psa

L
Leslieg Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć wszystkim,

Od jakiegoś czasu zauważyłem dziwną brązową plamkę w oku mojego psa! Czy ktoś z was może mi powiedzieć, czy to przypomina coś, co kojarzycie?! Proszę o pomoc.

Piesek ma 8 miesięcy, nie ma żadnej nienormalnej wydzieliny z oczu.

A ta plamka znajduje się tylko na białku oka (twardówce).

Z góry dziękuję

Niepokojąca brązowa plamka w oku mojego psa

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

8 odpowiedzi
Sortuj według:
  • B
    Bangdji Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Cześć, Jeśli wciąż mówimy o tym brązowym przebarwieniu czy plamce na białku oka, a nie o ranie, zadrapaniu czy czymś w tym stylu, to spokojnie – to nic groźnego. To się po prostu pojawia i znika. Czytałem gdzieś, że to przebarwienie spowodowane słońcem, coś w rodzaju lekkiej opalenizny. Nie da się tego w żaden sposób pozbyć, trzeba po prostu poczekać. I podkreślam, że mam na myśli właśnie taką plamkę, jak na zdjęciu na początku wątku, a nie żaden uraz czy zadrapanie oka.
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Widziałem już coś takiego u psów i ludzi, których mijam, i wcale nie wyglądało na to, żeby im to jakoś przeszkadzało. Moim zdaniem to pewnie po prostu coś, co pojawia się i znika. (To tylko opinia kogoś, kto się kompletnie nie zna na psach).

Przetłumaczony francuski
    L
    Libertha Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Mój szczeniak też ma podobną plamkę, której na początku nie było. Czy są jakieś sposoby, żeby się jej pozbyć, na przykład jakieś krople albo coś innego? Wydaje mi się, że to przez małe skaleczenie, do którego doszło, gdy mały wbiegł w trawy albo inne zarośla podczas biegania.
    Przetłumaczony francuski
    B
    Zgłoś

U mnie taka sama odpowiedź jak rok temu – to nic takiego... Spokojnie poczeka do Twojej wizyty u weterynarza za 3 dni.

On na pewno Cię uspokoi 🙂

Przetłumaczony francuski
    C
    Choice1978 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Dzień dobry, Wiem, że ten wątek ma już rok, ale mój szczeniak ma to samo. Czy ostatecznie był jakiś problem z tymi plamkami? Co powiedział Wasz weterynarz? Ja idę do swojego w poniedziałek. Z góry dziękuję!
    Przetłumaczony francuski
    L
    Leslieg Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Jasne, dokładnie tak, chodziło mi właśnie o ten brązowy odcień! Dzięki!

Przetłumaczony francuski
    Emla
    Emla Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Warto mieć to na oku, ale tak jak @Bangdji, nie widzę w tym nic szczególnie niepokojącego.

Po prostu pilnuj, czy stan się nie zmienia.

Przetłumaczony francuski
    B
    Zgłoś

Dla mnie to zupełnie nic takiego, te brązowe przebarwienia na białym tle (to o nich właśnie mówisz?) wydają mi się całkowicie normalne.

Niektóre psiaki (z tych, które miałem lub znałem) mają to bardziej widoczne niż inne (a niektóre wcale) i czasem zmienia się to z czasem.

Mam nadzieję, że nie palnę jakiejś głupoty, ale mnie by to w ogóle nie martwiło.

Przetłumaczony francuski
  • 8 komentarzy na temat 8

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post