Owczarek australijski trudny do opanowania

?
Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć,

Mam owczarka australijskiego, który ma 2,5 roku i jest wiecznie nakręcony. Kiedy zaczyna szczekać w ogrodzie, nie ma żadnego sposobu, żeby go opanować, uspokoić czy zapanować nad nim. Jest agresywny wobec mojego partnera i bardzo lękliwy. Systematycznie pokazuje mu zęby. Po takim spięciu pies od razu leci do swojej miski. Co ciekawe, nigdy nie mieliśmy problemów z jego jedzeniem. Jest też agresywny wobec dzieci. Im jest starszy, tym bardziej staje się nieobliczalny. Ugryzł, kiedy próbowaliśmy mu zabronić szczekania; podgryzł też dziecko, które stało spokojnie przy stole z jedzeniem, a raz ugryzł przechodnia z trzema psami. Wobec innych psów zawsze jest bardzo lękliwy.

Dowiedzieliśmy się, że nasz pies (wzięliśmy go, gdy miał 2 miesiące) w hodowli był odpychany przez rodzeństwo podczas karmienia.

Tylko wobec mnie jest kochany, przytulaśny i spokojny.

Boję się, że jego zachowanie będzie się pogarszać mimo naszych wysiłków i ćwiczeń. To prawda, że nie zawsze mamy czas, żeby wychodzić z nim codziennie na godzinę, ale każdego dnia ma możliwość się wybiegać. Zabieram go ze sobą do pracy, gdzie w towarzystwie mojego zespołu czuje się świetnie. Wita się z nimi wylewnie przez dobrych kilka minut. Jeśli chodzi o powitania, to kiedy wracam do niego po rozłące, wita mnie wręcz histerycznie – skacze, piszczy i trwa to kilka minut, podczas gdy mój partner dostaje tylko jedno podejście i nic więcej.

Czekam na Wasze rady i pomysły. Mam świadomość, że w tym wieku ciężko będzie to wszystko wyprostować.

Dzięki,

S bastien

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

18 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Pokaż poprzednie komentarze
  • ?
    Zgłoś

Myślę, że zajmowanie się teraz problemami z socjalizacją z innymi psami czy zachowaniem wobec ludzi na zewnątrz jest zdecydowanie przedwczesne, biorąc pod uwagę wasze pozostałe kłopoty.

Pierwsza rzecz, jaką musicie zrobić, to sprawić, żeby ten pies poczuł się u siebie dobrze, był ufny i spokojny przy swoich właścicielach. Ewidentnie na razie jesteście od tego daleko.

Jeśli tego nie wypracujecie, nie ruszycie z niczym innym.

Żeby wam pomóc, musicie znaleźć kogoś, kto świetnie zna tę rasę, poobserwuje wasze relacje w domu i będzie mógł skorygować wasze błędy.

Przetłumaczony francuski
    L
    Lorna Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Nie rozumiem, z czego wynika ta absolutna niemożność interakcji Twojego psa z innymi czworonogami. Piszesz, że boi się innych psów – no dobrze, ale pies lękliwy nie musi być przecież aspołeczny... Odpowiednio dobrani kumple mogliby mu pewnie pomóc się przełamać i poczuć się lepiej. Sam miałem lękliwego psa, a potem adoptowałem reaktywnego/agresywnego, który dzisiaj bardzo lubi kontakty z innymi. Kluczowe jest, żeby pies miał chociaż absolutne podstawy socjalu. Zresztą, nawet jeśli pies się w międzyczasie „oduczył” kontaktów, bo za długo był odizolowany od swojego gatunku, to przy odpowiednim wsparciu i tak może odzyskać umiejętności i zrobić postępy. Jeśli natomiast zupełnie zawalono socjalizację szczeniaka, wtedy sprawa jest trudniejsza. Jeśli chodzi o relacje z ludźmi, Twój pies wygląda na takiego, który nie ma żadnych punktów odniesienia. Z tego, co piszesz, wynika, że nie miał okazji oswoić się z otoczeniem w dobrych warunkach ani zbudować właściwych skojarzeń. Nie wie, jak się zachować wobec innych zwierząt, dzieci, obcych czy Twoich znajomych itd. Psa trzeba prowadzić przez każdy aspekt życia – to opiekun powinien dać mu „instrukcję obsługi”. Nie rozumiem podejścia specjalistów, u których byłeś. Dlaczego nie spróbować najpierw wyznaczyć mu jasnych zasad, zanim poda się leki? Po co na przykład zostawiać mu miskę z jedzeniem na stałe, skoro pies ma z tym ewidentny problem? Dlaczego pozwalać mu kręcić się przy stole zastawionym jedzeniem, gdy obok jest dziecko? Takie sytuacje opanowuje się i wypracowuje w odpowiednich warunkach. Właśnie tym powinien się zająć behawiorysta – wyjaśnić Ci, jak postępować, żeby wyciszyć i ogarnąć Twojego psa.
    Przetłumaczony francuski
    Loulou345
    Loulou345 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Cześć, Zgadzam się z Docline w kwestii spacerów: owczarek australijski to naprawdę super pies. W domu będzie spokojny, a na zewnątrz potrafi się świetnie wyszaleć, jeśli tylko mu na to pozwolimy. Czyli tak jak było wspomniane wcześniej – konkretne spacery to podstawa. Na przykład mój pies w zupełności zadowala się tylko dwoma spacerami dziennie, ale ten poranny to 30 minut biegania luzem, a wieczorny to 1-2 godziny zabawy z innymi psami i socjalizacji. Wiadomo, nie zawsze trafiamy na inne psy, ale wtedy nadrabiamy to inaczej (piłka, chowanego, gonitwy, zabawa w berka itp.). Trzeba jednak dodać, że u nas sporo osób przebywa w domu, więc możemy poświęcić jej mnóstwo uwagi. Rozumiem, że nie każdy może sobie pozwolić na taką sytuację życiową. Jeśli nie spacery, to proponuję przynajmniej aktywność umysłową: naukę nowych komend, tropienie, szukanie zabawki czy smaczków w domu itd. Oczywiście zgadzam się też z pozostałymi punktami wymienionymi powyżej. Mam nadzieję, że choć trochę pomogłem i życzę Wam miłego dnia!
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Dzień dobry,

Dziękuję za Wasze wskazówki. Jeśli chodzi o socjalizację, to próbowaliśmy już wielokrotnie, ale bez powodzenia – on po prostu boi się innych psów. Konsultowaliśmy się z trenerami, behawiorystą, a także z weterynarzami. Otrzymaliśmy różne opinie: niektórzy radzą wdrożyć leczenie farmakologiczne, inni uważają, że nic już nie da się zrobić, bo pies jest za stary, a jeszcze inni sugerują, żebyśmy zabierali go ze sobą do pracy, aby nigdy nie musiał się z nami rozstawać (co w naszym przypadku jest fizycznie niemożliwe).

Jeszcze raz dziękuję za wszystkie rady.

Sébastien

Przetłumaczony francuski
    Docline
    Docline Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Ojej.

Ten biedny psiak jest ofiarą sporych błędów wychowawczych i kompletnie niedostosowanego stylu życia.

To dziwne, że czekasz, aż skończy 2,5 roku, żeby zacząć się nad tym zastanawiać.

Jak on się dogaduje z innymi psami?

Jak wyglądają wasze spacery?

Mój owczarek australijski świetnie znosi dni, kiedy mamy tylko dwa 20-minutowe wyjścia, ale tylko dlatego, że są one bardzo intensywne: pływanie, aportowanie, ciągłe interakcje z innymi psami i wyzwania umysłowe.

Godzina spaceru na smyczy czy brak spaceru to dla niego praktycznie to samo – skończyłoby się to ogromną frustracją i szybką deprechą.

Przetłumaczony francuski
    Flip-Cockwood
    Flip-cockwood Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dzień dobry,

Ta rasa to typ psa, który wymaga bardzo dużo stymulacji.

Kluczem u każdego psa jest równowaga. Można ją wypracować tylko wtedy, gdy szanujemy jego potrzeby i zapewniamy mu różnorodne sytuacje, jednocześnie prowadząc go i ucząc, czego od niego oczekujemy w każdym z tych przypadków.

Niektóre kwestie będą więc zależeć bezpośrednio od jego aktywności, a inne od waszych umiejętności wychowawczych. W tym drugim punkcie możecie oczywiście skorzystać z pomocy behawiorysty. Jednak żadne wychowanie nie będzie skuteczne, jeśli pierwszy punkt nie zostanie spełniony, co słusznie podkreśliła Kikaah.

Jeśli przełożymy to na ludzi – zakładanie, że człowiek będzie stabilny emocjonalnie tylko dlatego, że przebywa z ludźmi w pracy, to utopia. Potrzebuje on różnego rodzaju relacji społecznych: kontaktów, wyjść dla zabawy, sportu, chwil czułości, ale też sytuacji, w których zmierzy się z przeciwnościami i nauczy się, gdzie leżą nieprzekraczalne granice, czyli zasad życia w grupie itd.

Dokładnie tak samo jest z waszym psem. Ogólne zachowanie waszego psa i to, co opisujecie, wskazuje w dużej mierze na poważne braki w zaspokajaniu jego podstawowych potrzeb. On nie wychodzi nawet na godzinę każdego dnia?? Większość psów nie wytrzymałaby takiego braku zajęcia, a ta rasa szczególnie.

Czy myślicie, że jesteście w stanie coś z tym zrobić? Bo w przeciwnym razie rozsądniej byłoby znaleźć mu nowego właściciela, który będzie potrafił zaspokoić jego potrzeby...

Przetłumaczony francuski
    ProvetoJuniorConseil
    Provetojuniorconseil Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Potwierdzony ekspert
    Zgłoś

Cześć!

Możesz spróbować nauczyć go wracania do Ciebie, gdy zaczyna szczekać w ogrodzie. Do wychodzenia na zewnątrz używaj długiej linki treningowej – przywołuj go, a linka pomoże Ci nad nim zapanować i sprowadzić go do siebie. Pamiętaj, żeby go wylewnie pochwalić, gdy tylko do Ciebie wróci.

Aby uniknąć agresji przy zasobach, naucz go samokontroli. Możesz na przykład wymagać od niego, żeby usiadł przed pełną miską i pozwolić mu zacząć jeść dopiero na Twoją wyraźną komendę. Możesz go też nauczyć komendy „zostaw”, ćwicząc ze smakołykami.

Postaraj się socjalizować go z psami, które już dobrze zna.

Owczarki australijskie to niezwykle inteligentne i żywiołowe psy, które potrzebują sporej dawki aktywności zarówno fizycznej, jak i umysłowej. Skontaktuj się z weterynarzem lub behawiorystą, aby uzyskać bardziej szczegółowe porady.

Mam nadzieję, że to choć trochę pomoże!

Mazarine

Przetłumaczony francuski
    Kikaah
    Kikaah Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Na tym etapie koniecznie skorzystaj z pomocy profesjonalisty*, trzeba zadbać o zbyt wiele kwestii związanych z bezpieczeństwem osób w Twoim otoczeniu.

Z drugiej strony, jeśli nie zapewnisz mu odpowiedniej dawki ruchu i zajęcia, jego zachowanie się nie zmieni – taki pies nie zadowoli się w pełni tylko jedną godziną spaceru dziennie. Jakie aktywności mu zapewniasz?

* na grupie na Facebooku „la team cap dog” znajdziesz wielu zarejestrowanych trenerów i behawiorystów, to taka baza kontaktów, coś jak żółte strony. Najlepiej napisz do nich w wiadomości prywatnej i opisz swój problem, żeby dostać namiary na profesjonalistów w Twojej okolicy.

Przetłumaczony francuski
  • 18 komentarzy na temat 18

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post