Przywołanie a okres dojrzewania

Y
Yoyolut Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć wszystkim!

Znowu zwracam się do was z prośbą o pomoc w sprawie mojego owczarka australijskiego, który ma teraz nieco ponad 7 miesięcy.

Niestety od kilku dni zauważam, że ma trudności z wracaniem na zawołanie. Zastanawiam się, czy to nie zaczyna się ten słynny „psi bunt” czy okres dojrzewania.

W domu czy na szkoleniu reaguje na przywołanie błyskawicznie. Jeszcze niedawno tak samo było na zewnątrz, z kilkoma wyjątkami (kot, inny pies, ludzie).

Do tej pory bardzo dbałem o to, żeby go chwalić za każdy powrót, dawać mu smakołyki i nie przypinać smyczy za każdym razem, aby uniknąć skojarzenia: przywołanie = koniec wolności.

Ale teraz to ja kończę biegając za nim z pomocą GPS-a, gdy czas spaceru dobiega końca. I przy tym jedynym przywołaniu, na które w końcu zareaguje, zostaje przypięty, bo musimy już wracać. (Nie ukrywam mojej frustracji, że nie mogę pobawić się z psem, który woli uciekać w las...)

Macie może jakieś rady? Czy faktycznie można to nazwać po prostu problemem wieku dorastania? Czy powinienem trzymać go na smyczy, dopóki ten okres nie minie?

Miłego dnia dla was,

Yo

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

35 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Pokaż poprzednie komentarze
  • Bobkat
    Bobkat Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Rozumiem :)

Jest młody, rozbrykany i do tego dochodzi ten „psi nastoletni” wiek – niełatwo nad tym wszystkim zapanować. Uszy do góry, z czasem wszystko się ułoży!

No i tak jak sugeruje Lorna, jeśli masz jakichś znajomych, to też będzie super opcja.

Przetłumaczony francuski
    Y
    Zgłoś
    Dzięki Bobkat. Fajny pomysł, ale szczerze ci powiem, że o 20:00 w lesie to raczej tłumów nie ma :-D Już normalnie mało kto tam zagląda, a o tej porze to już w ogóle pusto... Byliśmy ostatnio na jarmarku bożonarodzeniowym... no koszmar... Przez to jego szczekanie i skakanie na ludzi, którzy tylko zwrócili na niego uwagę, to naprawdę nie była żadna frajda... Energiesaulaire, ty masz ten plus, że twój Shiba nie waży 20 kilo 😁 Chociaż z drugiej strony, gdybym nie miał go czego uczyć, to pewnie bym się nudził...
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Od tego właśnie są przyjaciele, Yoyolut :-)

Przetłumaczony francuski
    Bobkat
    Bobkat Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Miałam problem ze szczekaniem u mojej suni – nie skacze na ludzi, ale na nich szczekała.

Słuchaj, ja też nie znalazłam żadnego „królika doświadczalnego”, trudno, przechodnie posłużyli do nauki, dzięki czemu od jakiegoś czasu już na nich nie szczeka. Podchodzi do nich, a jak ją wołamy, to wraca.

Przetłumaczony francuski
    Energiesolaire
    Energiesolaire Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Nie masz problemów z ludźmi, gdy Twój pies narusza ich przestrzeń? Zrozumiałem też, że skacze na ludzi, żeby się przywitać – dla mnie to prawdziwa zmora. W południe jakiś pies na mnie wskoczył, no i spodnie całe brudne... To nie koniec świata, ale mimo wszystko nic przyjemnego...

Oj tak, to nasze jedyne duże wyzwanie. Jest idealna pod każdym względem, poza tym jednym elementem. I wcale nie uważam tego za błąd wychowawczy, wręcz przeciwnie.

Więc w tej kwestii idę trochę pod prąd. Zastanawiam się, jak nauczyć ją szanowania przestrzeni „obcych”, pozwalając jej jednocześnie cieszyć się do ludzi, którym jej czułości sprawiają frajdę (a jest ich całkiem sporo).

Przetłumaczony francuski
    Y
    Zgłoś

Chciałabym to wyćwiczyć, ale nie mam z kim trenować, bo na mnie ani na dzieci już nie skacze – robi to tylko przy obcych...

W psiej szkole niby ćwiczymy, ale raz w tygodniu to prawie nic nie daje :'(

Przetłumaczony francuski
    ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Yoyolut: jeśli chodzi o skakanie na ludzi, to większość osób nie jest zbyt wyrozumiała i w sumie trudno im się dziwić (strach, niechęć do bycia ubrudzonym, popchniętym czy po prostu osaczonym), no i faktycznie jest to niebezpieczne dla słabszych osób.

Oduczenie skakania to było jedno z moich największych wyzwań z moją sunią – musiałyśmy nad tym naprawdę sporo popracować na lince i zrobić mnóstwo powtórek.

Przetłumaczony francuski
    Y
    Zgłoś

To chyba pierwsza zasada, jakiej nauczyli mnie w psiej szkole: zawsze wylewnie witaj swojego psa, kiedy do ciebie wróci, nawet jeśli przez dobrą godzinę wodził cię za nos...

Nie masz problemów z ludźmi, kiedy twój pies narusza ich przestrzeń? Zrozumiałem też, że skacze na innych, żeby się przywitać – dla mnie to prawdziwa zmora. Dzisiaj w południe jakiś pies na mnie wskoczył, no i spodnie całe brudne... To nie koniec świata, ale i tak nic przyjemnego...

Przetłumaczony francuski
    Energiesolaire
    Energiesolaire Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

😁

Energisolaire... całe pytanie sprowadza się do tego, co uznamy za rozsądny czas... Bo ostatecznie mój pies zawsze wracał – co prawda czasem musiałem podejść w jego stronę, ale to zawsze on wracał do mnie. Całe szczęście, bo jest dla mnie zdecydowanie za szybki!

Ish, no tak, rozumiem. W takich sytuacjach nigdy nie karzę psa.

U nas nie ma żadnej zagadki. Jeśli ona nie chce wrócić do tego stopnia, że muszę po nią iść, to znaczy, że:

1. Znalazła jakąś wyjątkowo „wonną” padlinę i właśnie się w niej tarza

2. Spotkała ludzi, pewnie z dzieciakami, i pcha im się w ich przestrzeń

Więc zazwyczaj znajduję ją po prostu w jednym miejscu. Nie ucieka, po prostu zignorowała przywołanie. Przy czym – i to ważne – od wieków już jej nie karałam. Jest to coraz rzadziej potrzebne.

Przetłumaczony francuski
    Y
    Zgłoś

😁

Energisolaire... no właśnie, całe pytanie brzmi: co to znaczy „rozsądny czas”? Bo ostatecznie, jeśli o mnie chodzi, mój pies zawsze wracał. Co prawda czasem musiałem iść w jego stronę, ale to zawsze on wracał do mnie. Na szczęście biega zdecydowanie za szybko jak na moje możliwości!

Przetłumaczony francuski
  • 20 komentarzy na temat 35

Wyświetl więcej
  • Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post