Szczeniak 3-miesięczny zbuntowany / agresywny

Smaugie2022
Smaugie2022 Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Dzień dobry,

Piszę tutaj, bo od nieco ponad miesiąca mam w domu szczeniaka owczarka australijskiego.

Wzięłam go z partnerem w wieku 2 miesięcy (i jakiegoś tygodnia).

Od jakiegoś czasu kompletnie buntuje się przeciwko mnie, gdy go karcę:

Na przykład gdy wchodzi na kanapę i mówię mu nie.

Na początku tylko szczekał stojąc na podłodze, ale teraz pokazuje zęby.

Po prostu staje się nie do opanowania. Skacze na mnie, szczeka, warczy i szczerzy zęby.

Byłam u pewnej szkoleniowczyni i będziemy razem ćwiczyć – podczas jednej z lekcji miałam szczypać psa, jeśli podejdzie do jedzenia leżącego przy moich nogach. Kiedy to zrobiłam, zbuntował się.

Gdy to zobaczyła, powiedziała mi: „to teraz – od razu dominacja

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

24 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Pokaż poprzednie komentarze
  • Docline
    Docline Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Ten mały owczarek już boi się Twojego partnera, a chcesz, żeby dodatkowo zaczął bać się Ciebie?

Nie tak wyobrażam sobie relację z psem...

Mam wrażenie, że tracisz mnóstwo energii na niepotrzebne „problemy”, które rozwiązałyby się same, gdybyś tylko przestał/a się na nich tak bardzo skupiać.

Idź po prostu ze szczeniakiem na spacer, przeżyjcie razem mnóstwo fajnych chwil, baw się z nim i pozwól mu na swobodną zabawę z innymi psami. Buduj więź przez wspólną zabawę, bieganie i pokazywanie mu fantastycznych miejsc – wtedy psiak sam zacznie zwracać uwagę na Twoje potrzeby i nie będziesz już musiał/a powtarzać „nie” po sto razy dziennie!!

Przetłumaczony francuski
     Sky
    sky Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Kurczę, nie zauważyłem, że Kikaah już odpowiedziała ^^'

Przetłumaczony francuski
     Sky
    sky Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Sorki, ale moja rada: zmień jak najszybciej trenera!!
    Przetłumaczony francuski
    Kikaah
    Kikaah Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Po co próbować zdominować szczeniaka, skoro można go po prostu uczyć za pomocą zachęt i pochwał? Wchodzi na kanapę? Naucz go schodzenia, proponując mu zabawkę, mocno go wymiziaj, jak już zejdzie, usiądź z nim na podłodze i poświęć chwilę na przytulasy... Zmień trenera, dawno już minęły czasy, kiedy myśleliśmy, że pies próbuje zdominować swojego człowieka. Jeśli twój szczeniak się buntuje, bo zakazujesz mu wchodzenia na kanapę, to zupełnie normalne – w końcu do tej pory mu na to pozwalałeś. Trzeba być po prostu konsekwentnym. Jeśli na coś pozwalamy, nie zmieniamy zdania w trakcie, bo maluch po prostu tego nie zrozumie. Co do kości – to dla niego cenny zasób. Pozwól mu ją zjeść w spokoju w jego kącie, dzięki temu unikniesz sytuacji, w której zacznie ci nie ufać. Nie, twój szczeniak cię nie terroryzuje (w tym przypadku to raczej ty to robisz), on po prostu nie rozumie, czego od niego oczekujesz. Ucz go przez zabawę, nagradzaj poświęceniem mu uwagi, unikaj karcenia i siłowego podporządkowywania. Szukaj sposobów, by dogadać się z nim po dobroci... owczarek australijski jest niezwykle oddany swojemu człowiekowi. Jeśli będziesz konsekwentny w zasadach i popracujesz nad waszą więzią, to nie ma opcji, żeby się nie udało :)
    Przetłumaczony francuski
  • 24 komentarzy na temat 24

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post