Szczeniak za mały jak na swój wiek

Pogo01
Pogo01 Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Dobry wieczór,

Adoptowałam mojego małego Pogo 3 miesiące temu. Wszystko idzie naprawdę świetnie, bardzo szybko odnalazł się w nowym otoczeniu i stał się pełnoprawnym członkiem naszej rodziny. To bardzo energiczny, 5-miesięczny maluch, spacerujemy razem od 2 do 3 godzin dziennie.

Dziś po południu byliśmy u weterynarza na szczepieniach przypominających. Ogólnie wszystko jest w porządku, Pogo jest w doskonałej formie, więc pod tym względem super.

Z drugiej strony, moja pani weterynarz uważa, że jest „mały” jak na swój wiek i sugeruje, że to pewnie owczarek australijski miniaturowy. Faktycznie, mając 5 miesięcy waży tylko 10 kg i nie jest zbyt wysoki na łapach. Kiedy kupowałam go od hodowczyni, ta zapewniała mnie, że jako dorosły pies będzie ważył około 35 kg... Jestem teraz trochę zagubiona... Czy pies może tak nagle wystrzelić w górę?! Myślicie, że hodowczyni mogła mnie okłamać?!

Z góry dzięki za wszystkie odpowiedzi 🐶

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

21 odpowiedzi
Sortuj według:
  • L
    Lacurieuse Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Cześć,

Zgadzam się z innymi, to naprawdę malutki szczeniak... nawet jak na najmniejszego z miotu... Piesek z rodowodem ZKwP?

Sporo samców aussie waży od 23-24 do 30 kg. Dla porównania: moja suczka, która docelowo waży 24 kg, w wieku 5 miesięcy ważyła 15 kg, a w wieku 6 miesięcy – 17 kg.

Faktycznie, zapowiada się na bardzo drobnego psiaka, może osiągnie jakieś 14-15 kg.

Przetłumaczony francuski
    Doudou229
    Doudou229 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Tak, szczeniak jest faktycznie bardzo malutki..

Sprawdź też karmę..

Jeśli chodzi o hodowców, to 3 razy u różnych osób się zawiodłam, szkoda mi było i rodziny, i moich suczek (na 4 przypadki)... Może będę surowa w ocenie, ale znalezienie kogoś porządnego i rzetelnego stało się teraz bardzo, bardzo trudne... Podobnie zresztą jak z weterynarzami...

Owczarek australijski, u którego szacuje się 35 kg po zakończeniu wzrostu, to już górna granica normy..

No tak, ten maluch raczej nie osiągnie takiej wagi w przyszłości..

Przetłumaczony francuski
    C
    Caroline-eg Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Doudou229, no tak, ale zauważ, że ten maluch był wyraźnie mniejszy niż przeciętnie. Jak można zakładać, że szczeniak będzie ważył 35 kilo, skoro ewidentnie nie ważył więcej niż 3,5 kg, i to w wieku 2 miesięcy? To jasne, że coś tu jest nie tak. Mam wrażenie, że tacy niby „nieświadomi” hodowcy zdarzają się coraz częściej. A tutaj mówimy tylko o rozmiarze – ja miałam przypadek szczeniaka ze śmiertelną chorobą. Skoro my, nie będąc profesjonalistami, zauważyliśmy to tak szybko, to zastanawiam się, jak hodowczyni, niby pro od 20 lat, mogła tego nie widzieć, zwłaszcza że trzymała go u siebie do 3. miesiąca (za dopłatą).

Tutaj ten szczeniak jest ewidentnie bardzo, bardzo malutki. Albo wszystkie pieski z miotu takie są i wtedy ojciec na pewno nie waży 35 kilo, albo to jedyny taki przypadek i wtedy mówi się o tym nowemu właścicielowi. Ten pies nie dociągnie wagą nawet do małej, drobnej suczki.

Przetłumaczony francuski
    Doudou229
    Zgłoś
    To tak trochę poza tematem. Przez lata miałem króliki miniaturki, całe mioty od tej samej mamy i taty. Wśród maluchów, które przyszły u nas na świat... trafił się jeden taki okruszek, miał najmniejsze uszka i był prawdziwą wagą piórkową w porównaniu do rodzeństwa. Nawet jako prawie dorosły mieścił się niemal w kurzym jajku... Jako dorosły wciąż był malutki, mniejszy od swoich rodziców... ot, tajemnice natury...
    Przetłumaczony francuski
    Doudou229
    Zgłoś

Może tata był w wersji mini... albo to po prostu najmniejszy gabaryt z tego miotu...

Przetłumaczony francuski
    Tania28
    Tania28 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

No tak, masz całkowitą rację w tym, co piszesz.

Przetłumaczony francuski
    Doudou229
    Zgłoś

Czekamy na odpowiedź 🙂

Ale najważniejsze, że jest w formie, skory do zabawy i wygląda przesłodko na awatarze,

ma naprawdę świetny pyszczek!

Przetłumaczony francuski
    C
    Caroline-eg Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Zazwyczaj miniaturki sprzedają się drożej. Dlatego właśnie myślę, że to jakaś mieszanka, co siłą rzeczy obniża cenę. O matce szczeniaka nie skłamiesz, ale o ojcu zawsze można i choć brzmi to niewiarygodnie, zdarza się to nawet w przypadku psów z rodowodem. Można udawać, że krycie było z konkretnym psem, a w rzeczywistości było z zupełnie innym – nikt przecież nie sprawdza DNA każdego szczeniaka, a to wcale nie jest takie rzadkie.
    Przetłumaczony francuski
    Tania28
    Tania28 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Nie wiadomo, czy ma rodowód...

Przetłumaczony francuski
    Doudou229
    Zgłoś

A czy hodowczyni nie sprzedałaby go drożej, gdyby to był miniaturka?

Może gadam jakieś głupoty?

Przetłumaczony francuski
  • 10 komentarzy na temat 21

Wyświetl więcej
  • Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post