Adoptowałam mojego małego Pogo 3 miesiące temu. Wszystko idzie naprawdę świetnie, bardzo szybko odnalazł się w nowym otoczeniu i stał się pełnoprawnym członkiem naszej rodziny. To bardzo energiczny, 5-miesięczny maluch, spacerujemy razem od 2 do 3 godzin dziennie.
Dziś po południu byliśmy u weterynarza na szczepieniach przypominających. Ogólnie wszystko jest w porządku, Pogo jest w doskonałej formie, więc pod tym względem super.
Z drugiej strony, moja pani weterynarz uważa, że jest „mały” jak na swój wiek i sugeruje, że to pewnie owczarek australijski miniaturowy. Faktycznie, mając 5 miesięcy waży tylko 10 kg i nie jest zbyt wysoki na łapach. Kiedy kupowałam go od hodowczyni, ta zapewniała mnie, że jako dorosły pies będzie ważył około 35 kg... Jestem teraz trochę zagubiona... Czy pies może tak nagle wystrzelić w górę?! Myślicie, że hodowczyni mogła mnie okłamać?!
Z góry dzięki za wszystkie odpowiedzi 🐶
Przetłumaczony francuski
Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.
Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.
Jeśli chodzi o owczarka amerykańskiego (mini australijczyka), to rasa ta powstała poprzez selekcję najmniejszych owczarków australijskich z miotów, aby zachować ich specyficzne cechy... Później robiono krzyżówki między owczarkiem australijskim a mini amerykańskim, żeby wypracować standard rasy Miniature American Shepherd (owczarek miniaturowy amerykański)...
Co do Belpatt, to mam tak samo jak Patou – te wagi i wykresy nie zawsze są "realistyczne".
Trzeba brać dużą poprawkę na wykresy od prywatnych właścicieli (zarówno jeśli chodzi o psy rasowe z rodowodem, jak i te w typie rasy czy mieszańce).
Tani28700. Istnieją wersje miniaturowe i właśnie w tym tkwi problem – ktoś kupuje psa, myśląc, że to standardowy owczarek australijski, a kończy z psem o wielkości miniatury. Bardzo prawdopodobne, że coś jest nie tak z rodzicami. Te dwa psy, mimo że wywodzą się z tej samej rasy (choć obecnie są klasyfikowane jako dwie odrębne), nie powinny być ze sobą mieszane, w przeciwieństwie do szpica niemieckiego. Myślę – i oczywiście mogę się mylić – że ojciec to pewnie miniatura.
Trzeba by zobaczyć, czy u reszty szczeniaków występuje ten sam problem, ale dla mnie to będzie różnica rzędu 8-10 kg w porównaniu do dorosłego samca owczarka australijskiego o małych lub średnich gabarytach. Coś tu jest ewidentnie nie tak. To nie jest po prostu pies, który wyrósł na nieco mniejszego osobnika.
Patou 88, jeśli chodzi o wilczaki (CLT), to jest to absolutne minimum wzorca (choć szczerze mówiąc, mało który pies się już w nim mieści). Co do owczarka pirenejskiego, to nie mam pewności. Ale u owczarków australijskich trzymają się norm (obecne trendy w rasie dają tu dość jasny obraz). W każdym razie, skoro mój pies ważył 9 kg w wieku 5 miesięcy, a dzisiaj ma 12 kg, a nawet 11,5 kg zależnie od pory roku, to szczerze wątpię, żeby ten owczarek dobił kiedyś do 20 kg. Moim zdaniem, jeśli wyciągnie 16 kg, to i tak będzie dobrze. Ten psiak ewidentnie ma gabaryty miniaturki.
Z drugiej strony, warto zwracać uwagę na takie szczegóły. Co prawda nie miałam swojego psa, gdy miał równe 2 miesiące, ale wtedy musiał ważyć około 3 kg, góra 3,5 kg. Żaden owczarek australijski, ani samiec, ani tym bardziej samica, nie waży tak mało w tym wieku. Ludzie czasem mają problem z oceną wielkości szczeniaka – nie zliczę, ile razy ktoś myślał, że trzymam na rękach małego wilczaka albo owczarka niemieckiego, podczas gdy mój pies ma dzisiaj zaledwie 33 cm w kłębie. Takie rzeczy wyłapuje się dopiero wtedy, gdy miało się do czynienia z psami o różnych gabarytach.
Widziałam tę stronę Belpatt, o której wspominała Mel1 – nawet jeśli psiak jest wyjątkowo drobnej budowy, w wieku 5 miesięcy powinien ważyć minimum 16 kg.
No cóż, 10 kilo w wieku 5 miesięcy to prawie tyle, co ważył mój szwedzki vallhund w tym samym wieku, a on teraz waży 12 kilo. Rozumiem, że pies może być drobniejszej budowy, ale na taką skalę to po prostu niemożliwe. Albo hodowczyni Cię okłamała (widziałaś matkę?), albo z psem jest coś nie tak. 35 kilo u dorosłego owczarka australijskiego, o ile nie ma ogromnej nadwagi, to też praktycznie niemożliwe.
Osobiście przychylam się do opinii Twojego weterynarza, zwłaszcza jeśli pies nie ma rodowodu. Nie zapominaj, że u większości psów (poza tymi naprawdę wielkimi rasami) w wieku 6 miesięcy 80% wzrostu jest już zakończone. Pies mojej mamy mając 6 miesięcy ważył 25 kg, a jako roczny pies 28-29 kg. Pies, który tyle waży w wieku 5 miesięcy, według mnie nie powinien przekroczyć maksymalnie 15-16 kg w wieku dorosłym. Zwłaszcza że malinois ma zbliżony wzorzec wagi i wzrostu do owczarka australijskiego (choć u maliniaków częściej zdarzają się psy spoza wzorca).
10 kg w wieku 5 miesięcy? Mało prawdopodobne, żeby jako dorosły ważył 35 kg... Pies nie rośnie nagle, zazwyczaj ma stabilną krzywą wzrostu.
Możesz zarejestrować się na stronie „belpatt”, żeby sprawdzić, w którym miejscu na tej krzywej znajduje się Twój szczeniak.
Sprawdzałem to u swojego psa i na podstawie wagi w różnym wieku wyliczyło, że będzie ważył 70 kg – i faktycznie, mając 20 miesięcy, dobił do tej wagi. Więc ta krzywa wzrostu się sprawdziła.
Dla popularniejszych ras te krzywe są zazwyczaj dość trafne. Będziesz też mógł porównać swojego psiaka z innymi psami zapisanymi na stronie.
W przypadku dogów bordoskich jest ich tam bardzo mało, ale owczarków australijskich pewnie będzie mnóstwo, bo to teraz bardzo modna rasa.
35 kg to sporo jak na owczarka australijskiego. Wzorzec rasy kończy się na 34 kg...!
Twój piesek będzie pewnie mniejszej budowy, ale jako dorosły (około 2. roku życia) i tak powinien ważyć te 25 kg. Jeśli chodzi o wzrost, to jeszcze na pewno podrośnie. Nie martw się więc – jeśli jest w świetnej formie, to cała reszta sama przyjdzie z czasem.
Ja sama mam psiaki mniejsze jak na ich rasy, ale zupełnie mi to nie przeszkadza, bo widzę u znajomych, że te większe osobniki częściej mają problemy ze zdrowiem.