Imię dla mojego maliniaka?

Lulunuts
Lulunuts Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć wszystkim! Zapisałem się tutaj, żeby móc liczyć na wasze rady w kwestii wychowania mojego szczeniaka malinois – ma dopiero 2,5 miesiąca!

Ale zanim do tego przejdziemy, chciałbym mu znaleźć jakieś imię! Powiedzcie mi, czy to konieczne, żeby imię zaczynało się na literę R? Bo jeśli tak, to kompletnie nie mam pomysłu, a te imiona z internetu w ogóle mi nie podchodzą. Bardzo podoba mi się imię Viking (nie pytajcie mnie dlaczego, hehe).

Wrzucam wam kilka fotek, żebyście mogli zobaczyć tę jego słodką mordkę i podsunąć jakieś propozycje :)

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

19 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Kanga38
    Kanga38 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

W sumie Clipperton brzmi nieźle (dla mnie), ale jako imię to tak bez szału (dla mnie)

Przetłumaczony francuski
    Archibaldjolivet
    Archibaldjolivet Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Jest przepiękny, mi osobiście bardzo podoba się „Rocket” 😁
    Przetłumaczony francuski
    Lulunuts
    Lulunuts Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dzięki wszystkim za odpowiedzi! A więc R'Viking to już jego ostateczne imię. Będę mu wyrabiać rodowód i uprawnienia, żeby w przyszłości mógł zostać reproduktorem – chciałbym potem wziąć dla siebie suczkę z jego miotu. Chociaż jest jeszcze bardzo młody, żeby o tym wszystkim na poważnie myśleć! Ale jako że Viking to mój pierwszy taki naprawdę własny pies, na pewno będę was prosić o rady, jak będę w jakiejś „kropce” :)

Do usłyszenia, oby nie za szybko w pewnym sensie x)

Przetłumaczony francuski
    ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Uważam, że jeśli chodzi o wymowę, to nie są sylaby, które wymawia się cicho. „KL”, „P” i „T” brzmią raczej „mocno”.

Fakt, to może nie jest najlepszy przykład, ale myślę, że najważniejsze to po prostu nie wybierać imienia, które będzie zbyt mało wyraziste.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Wcale nie uważam, żeby Clipperton robił jakieś wielkie wrażenie! Jak widać, każdy z nas zupełnie inaczej odbiera pewne rzeczy! 😉
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Dobry wieczór,

Wybór imienia dla szczeniaka to naprawdę bardzo osobista sprawa. Poza tym, jak inni już wspomnieli, możesz wpisać to wybrane imię (skoro nie zaczyna się na wymaganą literę) do oficjalnych dokumentów psa. W rezultacie wyszłoby Ci po prostu R'Vinking.

Przetłumaczony francuski
    Kanga38
    Kanga38 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Clipperton, serio robi wrażenie!

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Moim zdaniem, poza samą liczbą sylab i długością, sporo zależy też od konkretnego brzmienia imienia.

Takie Eapha, wymawiane jako „Ifa”, jest raczej mało wyraźne, takie „stłumione”... za to Clipperton, choć długie, to brzmi konkretnie i wpada w ucho, zupełnie jak Gäskalir (tak, zmyślam teraz).

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Ups! Przeoczyłem tę dwójkę! Chodziło mi o 2 sylaby...

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Dwie sylaby to, moim zdaniem, maksimum dla psa. To prawda, że potem i tak zawsze pojawiają się jakieś ksywki, ale przy nauce i wychowaniu dobrze jest mieć dość krótkie imię. Zresztą zazwyczaj, kiedy tak po prostu mówimy do psiaka, używamy zdrobnień, ale gdy trzeba go przywołać (albo przywołać do porządku), mamy tendencję do używania jego prawdziwego imienia!
    Przetłumaczony francuski
  • 10 komentarzy na temat 19

Wyświetl więcej
  • Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post