Jak zachęcić psa do wchodzenia do budy i zostawania w niej?

?
Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć!

Jak mogę zachęcić mojego 16-miesięcznego maliniaka, żeby wchodził do swojej budy i w niej zostawał, zwłaszcza kiedy pada deszcz, a nas nie ma w domu? Wchodzi tam tylko wtedy, gdy wrzucamy mu karmę. Mówimy mu „zostań”, ale to nie trwa zbyt długo. Budę zbudowałem mu sam, więc widział wszystkie etapy budowy i nie jest to dla niego obce miejsce.

Dzięki wielkie👏

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

12 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Lonko
    Lonko Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    W pełni się zgadzam z Fonzie; mam dokładnie ten sam problem: buda zrobiona na wymiar, w środku dywanik i materac, do tego ogród 800 m2 i dwa spacery dziennie – słowem, prawdziwy psi raj. No i co? I nic! Wchodzi do tej budy tylko na moją prośbę i zaraz z niej wyparowuje. Chyba nie załapał, że to jego letnia rezydencja, bo zimą śpi z nami w domu. A zależy mi na tym, żeby spał na zewnątrz, kiedy jest ładna pogoda, bo jak go dopadnie „bezsenność”, to mógłby sobie skorzystać z ogrodu na siku albo coś więcej...
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    No właśnie o tym mówię, Twój zwierzak wcale nie ma tego, o czym marzy :) Duża przestrzeń do wybiegania się? Ogród to tylko ogród, pies potrzebuje nowości i eksploracji, więc faktycznie to nie wystarczy! A jeśli tak bardzo podoba Ci się jego buda, to śmiało – spróbuj się w niej przespać, kiedy pada deszcz, i zobaczysz, jak to jest ^^ Maty i smaczki – najwyraźniej ma to gdzieś :) Twój pies się nudzi i niekoniecznie czuje się u Ciebie dobrze. Zwróć na to uwagę, bo ostatecznie piszesz tu bardziej o własnym komforcie niż o dobru swojego zwierzaka :) 2 razy dziennie? Skoro absolutne minimum to przynajmniej 3 wyjścia na dobę, to ewidentnie brakuje mu jeszcze spacerów :)
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Pies mojej babci, mix malinois, bardzo rzadko sypiał w budzie bez względu na pogodę. Bardziej lubił mierzyć się z aurą na zewnątrz niż siedzieć w środku... tak to już z nimi jest :)

Myślę, że będę musiał wziąć takie rozwiązanie pod uwagę 👏

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Cześć Musisz sprawić, żeby buda była dla niego przyjemnym miejscem, w którym może spokojnie odpocząć i nikt mu nie będzie przeszkadzał. Po pierwsze, buda powinna być lekko podwyższona, dobrze ocieplona i stać w miejscu, które Twój psiak lubi. Żeby piesek dobrze się w niej czuł, musi być mu oczywiście wygodnie. Za wszelką cenę zadbaj o to, by buda kojarzyła mu się pozytywnie – nigdy nie może wiązać się z czymś negatywnym (kary, krzyki...). Jeśli mimo wszystko nadal nie chce tam wchodzić, po prostu odpuść. W końcu, jeśli nie ma ochoty na schronienie, to jego wybór. Ale z czasem pewnie sam zrozumie, że taki własny kącik tuż pod łapą to wcale nie taka głupia sprawa 😌 Dzięki za odpowiedź, ale zrobiłem dokładnie to samo. Więc teraz tylko cierpliwość... może pewnego dnia się przekona? A może nigdy 😋
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Dobry wieczór,

Cóż, przykro mi to mówić, ale to niekoniecznie zadziała ^^

Czy my sami chcielibyśmy w deszczową pogodę siedzieć w małym, jednoosobowym łóżku i nic nie robić? No właśnie nie, więc trzeba przyjąć, że z psem jest tak samo – mimo całej miłości, jaką cię darzy i zaufania, siedzenie samemu w budzie, czy to w deszczu, czy w słońcu, po prostu nie będzie jego bajką :)

Twój pies ma wybieg? Budę + zadaszenie + zabawki itd.? No, wszystko to, co powinien mieć do dyspozycji, żeby bawić się w bezpiecznym miejscu?

Biorąc pod uwagę liczne problemy i mój osobisty punkt widzenia (zaznaczam, to tylko moja opinia), nie zostawia się psa w ogrodzie bez opieki: kradzieże, otrucia, szczekanie, ucieczki itp.!

Jeśli twój psiak tak się zachowuje, to znaczy, że po prostu się nudzi, co jest zrozumiałe ^^

Trzeba mu więc znaleźć zajęcie i sposób na rozładowanie energii, zwłaszcza w jego wieku :)

Dzięki za rady, ale mój pies, kiedy nie jest w domu, ma naprawdę mnóstwo miejsca do wybiegania się. Teren jest ogrodzony i nawet jeśli brama jest otwarta, nigdy sam nie wyjdzie – tylko na smyczy i z kimś (czeka grzecznie). Nigdy nie szczeka bez wyraźnego powodu. Nigdy nie zostaje sam na długo, bo codziennie ktoś jest w domu, a na spacery czy bieganie do lasu chodzimy codziennie, a nawet dwa razy dziennie. Buda miała być po prostu schronieniem, żeby „czuł się u siebie”, kiedy wychodzimy na kilka godzin albo gdy pada. Ale on sam do niej nie wchodzi. Trudno. A to taka ładna buda, robiona na wymiar (ale nie za duża), z dywanikiem, zabawkami i smaczkami... Lepiej już się nie da👏

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Dobry wieczór,

Cóż, przykro mi to mówić, ale to niekoniecznie zadziała ^^

Czy my sami chcielibyśmy, nawet w deszczową pogodę, siedzieć bezczynnie w małym, jednoosobowym łóżku? No nie, więc trzeba sobie uświadomić, że z psem jest tak samo – mimo całej miłości, jaką Cię darzy i wielkiego zaufania, siedzenie samemu w budzie, czy to w deszczu, czy przy ładnej pogodzie, po prostu nie będzie jego bajką :)

Twój pies ma jakiś kojec? Budę, zadaszenie, zabawki itp.? Słowem wszystko, co powinien mieć do dyspozycji, żeby bezpiecznie się bawić?

Biorąc pod uwagę liczne problemy i moje osobiste zdanie (zaznaczam, że to tylko moja opinia), psa nie zostawia się w ogrodzie bez nadzoru: kradzieże, otrucia, uciążliwe szczekanie, ucieczki itp.!

Jeśli Twój psiak to wszystko robi, to znaczy, że po prostu strasznie się nudzi sam ze sobą, co jest w pełni zrozumiałe ^^

Musisz mu więc znaleźć jakieś zajęcie i sposób na wyładowanie energii, zwłaszcza w jego wieku :)

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Cześć!

Musisz sprawić, żeby buda była dla Twojego psiaka przyjemnym miejscem, w którym będzie mógł spokojnie odpocząć bez żadnych przeszkód.

Po pierwsze, buda powinna być nieco podwyższona, dobrze ocieplona i stać w miejscu, które Twój pies lubi.

Żeby zwierzak czuł się w niej dobrze, musi mu być oczywiście wygodnie. Za wszelką cenę zadbaj o to, by buda kojarzyła mu się wyłącznie z pozytywami – nigdy nie wykorzystuj jej jako miejsca do karania czy krzyczenia na psa.

Jeśli mimo wszystko pies nie chce do niej wchodzić, po prostu mu odpuść. W końcu, jeśli nie czuje potrzeby chowania się, to jego wybór. Ale po pewnym czasie na pewno sam zrozumie, że taki własny daszek tuż pod łapą to wcale nie taki głupi pomysł 😌

Przetłumaczony francuski
    Kikaah
    Kikaah Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Pies mojej babci, taki mieszaniec malinois, bardzo mało sypiał w swojej budzie mimo pogody. Bardziej lubił stawiać czoła niepogodzie niż siedzieć w środku... tak to już z nim było :)
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

No tak, u mnie było to samo – mój pies też traktował swoją matę jak zabawkę, ale trzeba mu po prostu pokazać, że to tam powinien spać. Na przykład, jak mój szczeniak nie zasypiał na swoim posłaniu, to go tam przenosiłem i z czasem zrozumiał, że tam się idzie lulu. Może po prostu miejsce, w którym stoi buda, mu nie pasuje?

W sumie to on tam nie śpi. Na noc ma swoje miejsce w kuchni. Buda jest na czas, gdy nie ma nas w domu w ciągu dnia, a zwłaszcza gdy pada deszcz. Chodziło też o to, żeby miał swój własny azyl. Dzięki za odpowiedź 👏

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    No tak, u mnie było dokładnie to samo! Mój pies też traktował swoją matę jak zabawkę, ale trzeba mu po prostu pokazać, że to tam ma spać. Jak mój szczeniak zasypiał gdzieś indziej, to go na nią przenosiłem i w końcu załapał, że to tam się idzie lulu. A może po prostu miejsce, w którym stoi jego legowisko, mu nie odpowiada?
    Przetłumaczony francuski
  • 10 komentarzy na temat 12

Wyświetl więcej
  • Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post