Jak zachęcić psa do wchodzenia do budy i zostawania w niej?
Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.
Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.
Myślę, że będę musiał wziąć takie rozwiązanie pod uwagę 👏
Cóż, przykro mi to mówić, ale to niekoniecznie zadziała ^^
Czy my sami chcielibyśmy w deszczową pogodę siedzieć w małym, jednoosobowym łóżku i nic nie robić? No właśnie nie, więc trzeba przyjąć, że z psem jest tak samo – mimo całej miłości, jaką cię darzy i zaufania, siedzenie samemu w budzie, czy to w deszczu, czy w słońcu, po prostu nie będzie jego bajką :)
Twój pies ma wybieg? Budę + zadaszenie + zabawki itd.? No, wszystko to, co powinien mieć do dyspozycji, żeby bawić się w bezpiecznym miejscu?
Biorąc pod uwagę liczne problemy i mój osobisty punkt widzenia (zaznaczam, to tylko moja opinia), nie zostawia się psa w ogrodzie bez opieki: kradzieże, otrucia, szczekanie, ucieczki itp.!
Jeśli twój psiak tak się zachowuje, to znaczy, że po prostu się nudzi, co jest zrozumiałe ^^
Trzeba mu więc znaleźć zajęcie i sposób na rozładowanie energii, zwłaszcza w jego wieku :)
Dzięki za rady, ale mój pies, kiedy nie jest w domu, ma naprawdę mnóstwo miejsca do wybiegania się. Teren jest ogrodzony i nawet jeśli brama jest otwarta, nigdy sam nie wyjdzie – tylko na smyczy i z kimś (czeka grzecznie). Nigdy nie szczeka bez wyraźnego powodu. Nigdy nie zostaje sam na długo, bo codziennie ktoś jest w domu, a na spacery czy bieganie do lasu chodzimy codziennie, a nawet dwa razy dziennie. Buda miała być po prostu schronieniem, żeby „czuł się u siebie”, kiedy wychodzimy na kilka godzin albo gdy pada. Ale on sam do niej nie wchodzi. Trudno. A to taka ładna buda, robiona na wymiar (ale nie za duża), z dywanikiem, zabawkami i smaczkami... Lepiej już się nie da👏
Dobry wieczór,
Cóż, przykro mi to mówić, ale to niekoniecznie zadziała ^^
Czy my sami chcielibyśmy, nawet w deszczową pogodę, siedzieć bezczynnie w małym, jednoosobowym łóżku? No nie, więc trzeba sobie uświadomić, że z psem jest tak samo – mimo całej miłości, jaką Cię darzy i wielkiego zaufania, siedzenie samemu w budzie, czy to w deszczu, czy przy ładnej pogodzie, po prostu nie będzie jego bajką :)
Twój pies ma jakiś kojec? Budę, zadaszenie, zabawki itp.? Słowem wszystko, co powinien mieć do dyspozycji, żeby bezpiecznie się bawić?
Biorąc pod uwagę liczne problemy i moje osobiste zdanie (zaznaczam, że to tylko moja opinia), psa nie zostawia się w ogrodzie bez nadzoru: kradzieże, otrucia, uciążliwe szczekanie, ucieczki itp.!
Jeśli Twój psiak to wszystko robi, to znaczy, że po prostu strasznie się nudzi sam ze sobą, co jest w pełni zrozumiałe ^^
Musisz mu więc znaleźć jakieś zajęcie i sposób na wyładowanie energii, zwłaszcza w jego wieku :)
Cześć!
Musisz sprawić, żeby buda była dla Twojego psiaka przyjemnym miejscem, w którym będzie mógł spokojnie odpocząć bez żadnych przeszkód.
Po pierwsze, buda powinna być nieco podwyższona, dobrze ocieplona i stać w miejscu, które Twój pies lubi.
Żeby zwierzak czuł się w niej dobrze, musi mu być oczywiście wygodnie. Za wszelką cenę zadbaj o to, by buda kojarzyła mu się wyłącznie z pozytywami – nigdy nie wykorzystuj jej jako miejsca do karania czy krzyczenia na psa.
Jeśli mimo wszystko pies nie chce do niej wchodzić, po prostu mu odpuść. W końcu, jeśli nie czuje potrzeby chowania się, to jego wybór. Ale po pewnym czasie na pewno sam zrozumie, że taki własny daszek tuż pod łapą to wcale nie taki głupi pomysł 😌
W sumie to on tam nie śpi. Na noc ma swoje miejsce w kuchni. Buda jest na czas, gdy nie ma nas w domu w ciągu dnia, a zwłaszcza gdy pada deszcz. Chodziło też o to, żeby miał swój własny azyl. Dzięki za odpowiedź 👏