Lepka wydzielina ze sromu mojej suni

L
Leonidusck Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Lepka wydzielina ze sromu mojej suni

No więc tak (nie wiem, czy zdjęcie się dodało...)

Moja sunia została pokryta ponad miesiąc temu. Ale wypływa jej takie coś... nie potrafię stwierdzić, czy to już czop śluzowy, czy to zupełnie normalne w trakcie ciąży....

(Mamy potwierdzenie, że moja sunia jest w ciąży)

Dzięki wielkie za wasze odpowiedzi

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

6 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Balista
    Balista Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

To wygląda bardzo podobnie do wydzieliny, którą miała moja suczka (nie była w ciąży) jakiś czas temu.

Diagnoza: zapalenie pochwy, całkowicie wyleczone po antybiotyku.

Daj znać, co u Twojej suczki 🙂

Przetłumaczony francuski
    L
    Leonidusck Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dzień dobry, jeśli Twoja suczka była kryta mniej niż 2 miesiące temu, jest obecnie w fazie diestrus i takie upławy są niepokojące. Faktycznie, wydzielina, która robi się czarnawa krótko po cieczce, jest normalna (usuwanie resztek krwi po cieczce), podobnie jak upławy w momencie porodu (odklejenie się łożyska), ale każde inne nie są normą. W takim przypadku trzeba udać się do weterynarza. Jedynym wyjątkiem, kiedy wydzielina z pochwy może być prawidłowa, jest sytuacja, gdy jest ona jasna i przezroczysta – wtedy to prawdopodobnie śluz pochwowy, który sugeruje ciążę (choć nie daje to 100% pewności). Nieprawidłowe upławy mogą wynikać z zapalenia pochwy, co u suk zdarza się dość często i zazwyczaj dobrze się leczy, albo w poważniejszych przypadkach z ropomacicza, które może zagrażać życiu psa. Mam nadzieję, że mogłam pomóc, Anais

Dzisiaj już nie ma żadnych upławów, na żywo wydzielina faktycznie była ciągnąca się i dość jasna (na zdjęciu oczywiście nie wyglądało to tak samo jak w rzeczywistości).

Więc upławy zniknęły, ale i tak umówiłam się do weta, żeby mieć pewność, że wszystko jest w porządku.

Przetłumaczony francuski
    ProvetoJuniorConseil
    Provetojuniorconseil Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Potwierdzony ekspert
    Zgłoś

Dzień dobry,

Jeśli Twoja sunia została pokryta mniej niż 2 miesiące temu, znajduje się obecnie w fazie diestrus i te upławy są niepokojące. W rzeczywistości ciemna, niemal czarna wydzielina tuż po cieczce jest normalna (to usuwanie resztek krwi po cieczce), podobnie jak wydzielina w momencie porodu (odklejanie się łożyska), ale inne rodzaje już nie. W takim przypadku koniecznie musisz udać się do weterynarza.

Jedynym wyjątkiem, kiedy wydzielina z dróg rodnych może być naturalna, jest sytuacja, gdy jest ona jasna i przezroczysta. Wtedy jest to prawdopodobnie śluz pochwowy, który może wskazywać na ciążę (choć nie daje to 100% pewności).

Nienormalne upławy mogą być spowodowane zapaleniem pochwy, co u suczek zdarza się dość często i zazwyczaj ma dobre rokowania. Jednak w poważniejszych przypadkach może to być ropomacicze, które stanowi bezpośrednie zagrożenie dla życia zwierzęcia.

Mam nadzieję, że udało mi się pomóc,

Anais

Przetłumaczony francuski
    Vénus17
    Vénus17 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Zapalenie macicy to niestety znacznie gorsza sprawa, to zupełnie co innego.
    Przetłumaczony francuski
    Tosca17
    Tosca17 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Najlepiej byłoby po prostu zadzwonić do weterynarza... Nie wiem, jak to wygląda u suczki w ciąży, ale u takiej, która nie jest w ciąży, to może być zapalenie macicy.
    Przetłumaczony francuski
    Vénus17
    Vénus17 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Jeśli Twój weterynarz potwierdził już, że Twoja suczka jest w ciąży, najlepiej zadzwoń do niego albo wyślij mu to zdjęcie mailem jeszcze przed kolejną zaplanowaną wizytą. Mam nadzieję, że uda mu się rozwiać Twoje obawy bez konieczności umawiania się na dodatkową, pilną wizytę u weta. Powodzenia i trzymam kciuki za Was!
    Przetłumaczony francuski
  • 6 komentarzy na temat 6

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post