Lepka wydzielina ze sromu mojej suni
Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.
Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.
To wygląda bardzo podobnie do wydzieliny, którą miała moja suczka (nie była w ciąży) jakiś czas temu.
Diagnoza: zapalenie pochwy, całkowicie wyleczone po antybiotyku.
Daj znać, co u Twojej suczki 🙂
Dzisiaj już nie ma żadnych upławów, na żywo wydzielina faktycznie była ciągnąca się i dość jasna (na zdjęciu oczywiście nie wyglądało to tak samo jak w rzeczywistości).
Więc upławy zniknęły, ale i tak umówiłam się do weta, żeby mieć pewność, że wszystko jest w porządku.
Dzień dobry,
Jeśli Twoja sunia została pokryta mniej niż 2 miesiące temu, znajduje się obecnie w fazie diestrus i te upławy są niepokojące. W rzeczywistości ciemna, niemal czarna wydzielina tuż po cieczce jest normalna (to usuwanie resztek krwi po cieczce), podobnie jak wydzielina w momencie porodu (odklejanie się łożyska), ale inne rodzaje już nie. W takim przypadku koniecznie musisz udać się do weterynarza.
Jedynym wyjątkiem, kiedy wydzielina z dróg rodnych może być naturalna, jest sytuacja, gdy jest ona jasna i przezroczysta. Wtedy jest to prawdopodobnie śluz pochwowy, który może wskazywać na ciążę (choć nie daje to 100% pewności).
Nienormalne upławy mogą być spowodowane zapaleniem pochwy, co u suczek zdarza się dość często i zazwyczaj ma dobre rokowania. Jednak w poważniejszych przypadkach może to być ropomacicze, które stanowi bezpośrednie zagrożenie dla życia zwierzęcia.
Mam nadzieję, że udało mi się pomóc,
Anais
6 komentarzy na temat 6