Malinois i kotka?

C
Chachalolo Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć,

Zastanawiam się nad wzięciem malinoisa, ale mam już roczną kotkę. Czy to może być problem?

Dzięki za odpowiedź :)

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

9 odpowiedzi
Sortuj według:
  • C
    Zgłoś

Sky,

Dzięki, tak właśnie zrobię :) mam nadzieję, że wszystko będzie dobrze ^^

Czy to możliwe, żeby moja kotka bawiła się ze szczeniakiem? ^^

W każdym razie dzięki wielkie za wszystko :)

Przetłumaczony francuski
     Sky
    sky Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

To szczeniak, więc jest spora szansa, że na początku będzie trochę niedelikatny, nawet jeśli to tylko zabawa; ale jak podrośnie, to powinno się wszystko ułożyć, gdy już zrozumie, jak "działa" kot, a kot zorientuje się, że maluch nie ma złych zamiarów (tym bardziej że jak zacznie go to irytować, to kot pewnie sam mu to dobitnie uświadomi :p).

Na pewno są tu osoby z całą masą sprawdzonych i przetestowanych porad (i pewnie bardziej konkretnych niż moje, bo poza kotami sąsiadów sam mruczka nie mam :p), więc jeśli ich posłuchasz, to na pewno dasz radę – zwłaszcza dzięki cierpliwości, konsekwencji i łagodnemu podejściu :)

Przetłumaczony francuski
    C
    Zgłoś

Cześć Lumaziis,

Fajnie widzieć, że to może się tak dobrze ułożyć :)

Jak to u Ciebie wyglądało przy zapoznaniu? Pies był na smyczy? A koty mogły robić, co chciały?

Czyli za każdym razem, gdy pies był wobec nich zbyt gwałtowny, trzeba go upominać? Zadaję tyle pytań, bo to będzie nasz pierwszy pies i bardzo mi zależy, żeby wszystko poszło gładko :)

Moja kotka to taka mała kruszynka, miała sporo problemów ze zdrowiem, jak była mała, więc wciąż jest taka „delikatna”.

Lubi się bawić, ale czasem chce mieć po prostu święty spokój – czy pies to uszanuje? lol^^

Chciałabym, żeby u nas wszystko poszło tak dobrze jak u Ciebie :)

Przetłumaczony francuski
    C
    Zgłoś
    Cześć Lo2505, Dzięki za odpowiedź :) Mam nadzieję, że wszystko idzie dobrze. W przeciwnym razie można spróbować przytrzymać psa i kota, żeby się „obwąchały” – dzięki temu przy najmniejszym „ataku” będziemy mogli ich szybko rozdzielić. Czytałam też, że pies może świetnie dogadywać się z kotem w domu, ale w ogrodzie zaczyna się wojna – jak sobie z tym poradzić?? Moja kotka ma rok, może to będzie mniej skomplikowane niż w przypadku małego kociaka?
    Przetłumaczony francuski
    L
    Lumaziis Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Mieszkam z 4 kotami i owczarkiem belgijskim malinois i wszystko układa się cudownie. Mój maliniak trafił do nas, gdy miał 5 miesięcy. Nigdy wcześniej nie widział kotów, więc zapoznaliśmy go z naszą czwórką (9 lat, 6 lat, 5 lat i 7 miesięcy), zaczynając od tej najbardziej charakternej – 5-letniej kotki rasy maine coon. Wcale jej się to nie spodobało, ale że pies był młody, to nie zareagował. Zapoznawaliśmy ich, trzymając psa na smyczy, żeby nie podbiegał gwałtownie do kotów. Potem zawsze był pod nadzorem – przebywał w tym samym pokoju co koty tylko wtedy, gdy my też tam byliśmy. Upominaliśmy go, gdy był zbyt niedelikatny, i w końcu zrozumiał, że to jego towarzysze. Dzisiaj wszystko jest super, bawią się i śpią razem. Kotka maine coon nadal go czasem „atakuje”, ale on nie reaguje i zazwyczaj trzyma się od niej z daleka. Dla bezpieczeństwa nigdy nie zostawiamy ich samych w jednym pomieszczeniu, gdy wychodzimy z domu, ale kiedy jesteśmy na miejscu, wszyscy świetnie się dogadują!
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Mam malinoisa i kota (nie jest mój, ale jest w mojej rodzinie). Mają ze sobą kontakt i mój maliniak uwielbia się z nim bawić, ale to ze strony kociaka nie idzie to najlepiej. To może być trudniejsze właśnie ze strony kota niż psa. Jeśli chodzi o zapoznawanie ich ze sobą, nie ma jakichś specjalnych zasad, poza tym, żeby nie narzucać im kontaktu, bo można się doigrać kilku zadrapań. Pozwól sprawom toczyć się własnym rytmem, ale miej ich na oku. A jeśli twoja kotka drapnie twojego wilczka, koniecznie pilnuj rany. Zadrapanie lub ugryzienie przez kota bardzo łatwo i szybko ulega zakażeniu. :) Poza tym wspólne mieszkanie zazwyczaj układa się bez żadnych problemów :)
    Przetłumaczony francuski
    C
    Zgłoś

Cześć,

Nigdy nie mieszkała z psem, ale sąsiedzi mają psy, więc kiedy jest u nich w ogrodzie, a pies szczeka, to ona po prostu odchodzi.

Jak ją najlepiej zapoznać ze szczeniakiem? Czy są na to jakieś sprawdzone metody?

Mam nadzieję, że wszystko pójdzie dobrze.

Też masz malinois i kota?

Przetłumaczony francuski
     Sky
    sky Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Dzień dobry, nie sądzę, żeby to był jakiś problem. Wszystko zależy od wieku kotki (rok to wciąż młody wiek, więc moim zdaniem jest to do zrobienia), jej relacji z psami oraz tego, jak zapoznasz ją ze szczeniakiem. Ważne, żeby piesek nie potraktował jej ani jak zabawki, ani jak groźnego zwierza – chodzi o to, żeby jej nie ganiał, ale też żeby nie bał się jej za bardzo...
    Przetłumaczony francuski
    C
    Zgłoś

Doprecyzuję tylko, że ta suczka malinois będzie szczeniakiem już po odstawieniu od matki.

Przetłumaczony francuski
  • 9 komentarzy na temat 9

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post