Malinois sam w ciągu dnia

?
Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć!

Za 2 tygodnie odbieramy naszego szczeniaka, przepięknego maliniaka.

Wszystko już zaplanowaliśmy, żeby przyjąć go w jak najlepszych warunkach.

Jednak oboje pracujemy w tygodniu (mój chłopak od poniedziałku do piątku, ja też, ale co drugi piątek mam wolne).

Piesek będzie miał więc spacer rano i wieczorem, a czasem też w południe, kiedy mój chłopak będzie mógł wpaść na obiad. Będzie więc sam od 8:00 do 17:00. Dzisiaj nasi bliscy powiedzieli nam, że owczarki belgijskie to nie są psy, które mogą zostawać same...

Czy myślicie, że da się nauczyć maliniaka zostawania samemu w domu?

Kiedy go odbierzemy, mamy 4 dni wolnego, potem tydzień pracy, a potem znowu tydzień urlopu. Myślicie, że w tym czasie uda nam się go nauczyć zostawania samemu, tak żeby nie niszczył mebli?

Dzięki!

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

6 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Tiffzen
    Tiffzen Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Cześć, Mojego maliniaka wziąłem, gdy miał 2 miesiące. Bardzo dobrze nauczył się zostawać sam – ja też, jak wielu z nas, pracuję w ciągu dnia. Trzeba po prostu zrekompensować psu ten czas swoją obecnością, wspólnymi spacerami, kontaktem i zabawą. Czystości nauczył się w 2 tygodnie. Dzisiaj ma już ponad rok i bardzo dobrze znosi samotność – ma swoje miejsce do spania i zabawki, którymi się zajmuje. Czasem chowam mu też smaczki, żeby musiał ich sam poszukać. Jeśli masz możliwość zabrania go do psiej szkoły albo zapewnienia mu kontaktu z innymi zaszczepionymi psami i szczeniakami, to też będzie super! Powodzenia =)
    Przetłumaczony francuski
    Keris
    Keris Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Uważaj na spacery, to wciąż szczeniak, więc nie ma jeszcze tyle siły w łapach, a jego chrząstki ciągle rosną. Mój psiak często zostaje sam przez nasz grafik, ale szybko to załapał. Często zaglądam do niego między 12 a 14, a on ma do dyspozycji ogród i swoje zabawki, żeby mieć się czym zająć. Grunt to zostawić mu odpowiednią ilość wody i konkretną porcję jedzenia w misce.
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Okej, dzięki wielkie wszystkim! Jeśli chodzi o spacery, to faktycznie zaplanujemy minimum 1,5 godziny dziennie: 30 minut rano, co najmniej godzinę wieczorem i w miarę możliwości wyjdziemy też w południe.

Będziemy się starać poświęcać mu jak najwięcej czasu. Na szczęście trafiają się teraz dni wolne i mamy urlopy w maju, więc uda nam się go przygotować na nasze nieobecności w ciągu dnia... Ale wiadomo, że nie damy rady zawsze wpadać do domu w południe czy być na miejscu przed 17:00...

Przetłumaczony francuski
    Le Saint-Paul
    Le saint-paul Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Moim zdaniem od 8:00 do 17:00 to strasznie długo dla tak młodego szczeniaka. Mój musi zostawać sam na mniej więcej tyle samo czasu przez zajęcia, ale nie zostawał sam na 9 godzin pod rząd, dopóki nie skończył 6 miesięcy. Byliśmy z nim non stop, aż skończył 3,5 miesiąca, potem zostawał sam tylko rano, od 8:00 do 14:00, a dopiero od 6. miesiąca do teraz zostaje od 8:00 do 17:00.

W sumie nie planowaliśmy tego jakoś specjalnie, po prostu tak się ułożyło przez grafiki całej rodziny. Niektórzy zostawiają szczeniaka samego na cały dzień, ale nie jest to zbyt zalecane.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Kong? Co to takiego?

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Myślę, że rano tak około 30 minut.

W południe wszystko zależy od tego, czy mój chłopak będzie mógł wrócić do domu – w te dni, kiedy mu się uda, spacer potrwa około 20 minut.

Wieczorem będziemy wychodzić na dłużej, tak od 30 minut do godziny, a nawet więcej, jeśli będzie taka potrzeba, zależnie od pogody.

W weekendy planujemy dłuższe wyprawy i do tego dojdzie jeszcze psie przedszkole.

Przetłumaczony francuski
  • 6 komentarzy na temat 6

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post