Mój pies nagle zaczął utykać, nie okazuje bólu, pomóżcie

?
Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć.

Byliśmy z Nalą przez tydzień na wakacjach na wsi, w spokojnym domku z moimi znajomymi. Pewnego popołudnia wybraliśmy się na dół wioski pograć w tenisa. Nala biegała wokół kortu, próbując złapać piłkę. Kiedy wracaliśmy, jak zwykle wszędzie się spieszyła i nic nie wskazywało na problemy. Dopiero w domu zauważyliśmy, że przestała się ruszać i ciągle leży (co nie jest u niej normalne), a potem zaczęła kuleć na lewą łapę. Sprawdziłam wszystko: opuszki, przestrzenie między pazurami, stawy i mięśnie, ale ona w ogóle nie okazuje bólu! Piszczy tylko wtedy, gdy za bardzo się spieszy i mocniej dociśnie łapę, na przykład przy wskakiwaniu na łóżko.

Wróciliśmy dzisiaj do domu. Trochę mniej kuleje, ale wciąż oszczędza tę łapę i popłakuje, gdy poczuje dyskomfort.

Macie może jakieś rady? Na co jeszcze spojrzeć? Przykładać lód, pozwolić jej odpoczywać? Zastanawiam się też, czy to nie mogło być jakieś ugryzienie albo ukąszenie... nie wiem... czy powinnam iść do weterynarza? To raczej nie jest nic złamanego, bo pewnie zapłakałaby od razu, a teraz nic nie mówi, kiedy ruszam jej łapką. Jeśli mieliście podobną sytuację albo możecie mi jakoś pomóc, byłoby super!

Dzięki

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

9 odpowiedzi
Sortuj według:
  • ?
    Zgłoś
    Nawet jeśli Twoja suczka nie okazuje żadnych oznak bólu, koniecznie musisz iść do weterynarza. Mój pies miał podwójne złamanie w kolanie, a mimo to nigdy się nie skarżył, nawet przy zginaniu i prostowaniu łapy... Także moim zdaniem brak widocznych objawów bólowych o niczym nie świadczy. Skoro piszesz, że suczka piszczy przy wysiłku, to znaczy, że jednak musi ją boleć...
    Przetłumaczony francuski
    Tania28
    Tania28 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

problemy z dysplazją pojawiają się u coraz młodszych psów; nie zostawiaj tak Nali; im szybciej problem zostanie zdiagnozowany i im wcześniej wdrożycie leczenie, tym lepiej dla psa 🙂

Przetłumaczony francuski
    Tania28
    Tania28 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Kulawizny nigdy nie wolno lekceważyć, zwłaszcza u młodego maliniaka, bo ta rasa ma skłonności do dysplazji. Skoro jesteś w Paryżu, wybierz się do kliniki Frégis, mają tam najlepszego ortopedę w Europie!

Sęk w tym, że nie mam za bardzo funduszy, żeby robić tyle zdjęć RTG.

Nie ma wyjścia, musisz się w końcu dowiedzieć, skąd to się bierze.

Przetłumaczony francuski
    M
    Mel1 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

W Paryżu możecie znaleźć lecznicę, wyjdzie wam to taniej.

Może nie traficie tam na najlepszego specjalistę w Europie, ale za to dostaniecie diagnozę! ;-)

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Kulawizna spowodowana dysplazją pojawia się w każdym wieku i zazwyczaj po wysiłku!
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Jeśli nie zajmiesz się tym od razu, to później zapłacisz za to fortunę! Przez źle leczoną kulawiznę Twój pies będzie miał zmarnowane życie! Sam musisz zdecydować, czy życie Twojego psa zasługuje na porządną opiekę, czy nie! To się samo nie wyleczy, będzie wracać coraz częściej i coraz bardziej go ograniczać!

Ale dysplazja to przecież wada dziedziczna, a w tym przypadku kulawizna pojawiła się po tym, jak pies dużo biegał. Pozostałe objawy (słabo umięśniony tył, sztywność, trudności ze skakaniem) w ogóle go nie dotyczą.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Jeśli nie zajmiesz się tym od razu, później zapłacisz za to fortunę! Przez źle leczoną kulawiznę Twój pies będzie kaleką! To od Ciebie zależy, czy życie Twojego psa zasługuje na porządną opiekę, czy nie. To samo nie przejdzie, a będzie wracać coraz częściej i będzie coraz bardziej uciążliwe!
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Kulawizny nigdy nie wolno lekceważyć, zwłaszcza u młodego maliniaka, który ma predyspozycje do dysplazji. Skoro jesteś w Paryżu, idź do kliniki Frégis, tam przyjmuje najlepszy ortopeda w Europie!

Problem w tym, że nie mam zbyt wiele pieniędzy, żeby opłacać kolejne prześwietlenia.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Kulawizny nigdy nie wolno lekceważyć, zwłaszcza u młodego malinoisa, który jest narażony na dysplazję. Skoro jesteś w Paryżu, udaj się do kliniki Frégis – tam przyjmuje najlepszy ortopeda w Europie!

Przetłumaczony francuski
  • 9 komentarzy na temat 9

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post