Mój pies skacze na mnie i łapie za ubrania podczas spacerów

Yoannwm
Yoannwm Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć, piszę do was, bo mam mały problem z moją 4-miesięczną sunią malinois.

Kiedy zabieram ją na spacer i trzymam na smyczy, zaczyna na mnie skakać, łapać i drzeć moje ubrania. To ewidentnie nie jest zabawa, zachowuje się wręcz agresywnie i spacery stają się nie do zniesienia.

Oczywiście za każdym razem zabieram ją do parków krajobrazowych, na wybiegi dla psów czy do lasu (tam ją puszczam luzem i wtedy prawie w ogóle tego nie robi), ale musimy jakoś dojść do miejsc, gdzie mogę ją odpiąć, i to właśnie te odcinki (zwłaszcza droga w tamtą stronę) są problematyczne.

Próbowałam mówić stanowcze „nie” i pociągać za smycz, próbowałam ją ignorować i odwracać się plecami – nic nie działa. Zaczynam już tracić cierpliwość, bo niszczy mi prawie jedną koszulkę na każdym spacerze...

Co byście mi poradzili? :)

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

9 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Leeleebijou
    Leeleebijou Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Cześć! Moim zdaniem to ekscytacja spacerem i sama myśl o spuszczeniu ze smyczy sprawiają, że tak się zachowuje. Czy ona skacze na was, kiedy bierzecie smycz do ręki?
    Nie, to się dzieje wyłącznie wtedy, gdy jesteśmy już na zewnątrz.

Gdy tylko zacznie się tak zachowywać, zatrzymajcie się i ruszcie dalej dopiero wtedy, gdy się uspokoi. Nie zapomnij o pochwale: „spokój, grzeczny pies”.

Przetłumaczony francuski
    Yoannwm
    Zgłoś
    Twój szczeniak ma dopiero 4 miesiące, a piszesz, że próbowaliście już kilku metod – i to może być właśnie błąd. Żeby pies zrozumiał, o co chodzi, trzeba wybrać jeden sposób i się go trzymać! Jeśli co tydzień będziecie zmieniać podejście, nie zobaczycie żadnych efektów. Przy takim podekscytowanym maluchu spróbowałabym go przyblokować, trzymając smycz krótko i nisko, żeby nie mógł skakać. Do tego warto wprowadzić momenty na „wyciszenie”. Ale nad tym spokojem trzeba pracować też wcześniej, w domu, żeby szczeniak w ogóle zrozumiał tę koncepcję. Przede wszystkim jednak: zawsze róbcie to samo i używajcie tych samych komend! No i nigdy nie zapominajcie o nagradzaniu, gdy psiak dobrze się zachowuje!! Można dawać smaczki, głaskać albo się pobawić (choć wiadomo, że nie wybieramy zabawy jako nagrody, kiedy akurat wymagamy od szczeniaka spokoju). Dzięki za odpowiedź, spróbuję!
    Przetłumaczony francuski
    Yoannwm
    Zgłoś

Jak już wypracujesz chodzenie przy nodze, to będzie szło znacznie lepiej. Na razie (bo ona jest jeszcze bardzo młodziutka) zmieniaj tempo marszu, trochę pobiegaj, potem zwolnij, rób jej niespodzianki, które sprawią, że będzie bardziej skupiona na tym, co zrobisz za chwilę.

Niestety, kiedy biegam z nią na smyczy, jest jeszcze gorzej – skacze na mnie i za każdym razem szarpie mnie za ubrania (a czasem nawet gryzie).

Przetłumaczony francuski
    Yoannwm
    Zgłoś

Dzień dobry, moim zdaniem to ekscytacja spacerem i perspektywa spuszczenia ze smyczy sprawiają, że ona tak się zachowuje. Czy skacze na Ciebie, kiedy bierzesz smycz do ręki?

Nie, to dzieje się tylko wtedy, gdy jesteśmy na zewnątrz.

Przetłumaczony francuski
    M
    Mel1 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Twój szczeniak ma dopiero 4 miesiące, a piszesz, że próbowaliście już kilku metod – i tu może właśnie leżeć błąd. Żeby pies zrozumiał, trzeba wybrać jeden sposób i się go trzymać! Jeśli będziesz zmieniać podejście co tydzień, nie będzie żadnych efektów. Przy tak pobudzonym maluchu spróbowałabym go zablokować, trzymając smycz krótko i nisko, żeby nie mógł skakać. Do tego dodałabym przerwy na „wyciszenie”. Ale nad wyciszeniem trzeba też pracować wcześniej w domu, żeby szczeniak w ogóle załapał, o co chodzi. Przede wszystkim jednak zawsze rób to samo i używaj tych samych komend! I nigdy nie zapominaj o nagradzaniu, kiedy psiak dobrze się zachowuje!! Smaczkami, głaskaniem albo zabawą (choć wiadomo, że zabawa jako nagroda odpada, kiedy akurat wymagasz od malucha spokoju).
    Przetłumaczony francuski
    P
    Papayouuu Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Dzisiaj spotkałam osobę, która była kiedyś trenerem psów. Miała dwa psiaki, a ja jednego. Kiedy cała trójka zaczęła się nakręcać, ale nie w taki dobry sposób, rozsypała w trawie trzy małe porcje karmy. To uspokaja psy i sprawia, że muszą użyć węchu, zacząć myśleć... A wy zazwyczaj dajecie jeść przed czy po spacerze?
    Przetłumaczony francuski
    Docline
    Docline Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Jak już wypracujesz chodzenie przy nodze, wszystko będzie szło znacznie lepiej.

Tymczasem (bo ona jest jeszcze bardzo młodziutka), urozmaicaj tempo spacerów: trochę pobiegaj, zwolnij, rób jej niespodzianki, żeby bardziej skupiała się na tym, co zrobisz za chwilę.

Przetłumaczony francuski
    M
    Maelle_vig Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Też myślę, że to z ekscytacji. Spróbuj przekierować ją na zabawkę, jak tylko zacznie tak robić.

Przetłumaczony francuski
    Leeleebijou
    Leeleebijou Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dzień dobry,

Moim zdaniem to ekscytacja spacerem i perspektywa spuszczenia ze smyczy sprawiają, że ona tak się zachowuje.

Czy ona na Ciebie skacze, kiedy bierzesz smycz?

Przetłumaczony francuski
  • 9 komentarzy na temat 9

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post