Mój szczeniak mnie atakuje, kiedy go karcę

?
Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć wszystkim! Mam od tygodnia szczeniaka malinois. Problem w tym, że kiedy sunia dobiera się do kanapy albo zabiera rzeczy, które nie są dla niej... gdy ją karcę, zaczyna na mnie warczeć i mnie atakuje. Ale jeśli zostawię ją w spokoju, to niszczy wszystko wokół.

Próbowałem już łapać ją za kark i trochę potrząsnąć albo wkładać rękę do pyska, ale nic to nie daje – dwie sekundy później znowu robi to samo.

Dodatkowo rano i wieczorem zjada swoje odchody. Wydaje mi się, że może być głodna, ale dostaje taką ilość karmy, jaka jest podana na opakowaniu (łącznie 56 g na 3 posiłki). Karma to marka Sa Vraie Nature.

Chciałbym też wiedzieć, kiedy kończy się ten okres podgryzania u szczeniaków?

Dzięki za odpowiedzi! Poza tymi problemami to naprawdę kochana psina.

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

42 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Pokaż poprzednie komentarze
  • Tania28
    Tania28 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    No tak, u mnie jedna na Genesisie to niezły żarłok, mogłaby jeść na okrągło, za to jyrkhos potrafi sam przestać... widać, że to nie kwestia rasy, tylko konkretnego „egzemplarza”, że tak powiem lol
    Przetłumaczony francuski
    Julie-Cocker
    Julie-cocker Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Ja cię rozumiem, ale co z autorką posta? Bo nie wróciła, tak jak zresztą sporo osób ostatnio. W każdym razie ja, tania, swojemu szczeniakowi (baloo, synowi mojej suczki) dawałam jeść do woli aż do 6. miesiąca, a potem dwa razy dziennie. Myślę, że to zależy też od rasy, aktywności i od właściciela, który przecież zazwyczaj najlepiej zna swojego psa (osobiście nigdy nic nie odmierzałam i moje psiaki wcale nie są grube).
    Przetłumaczony francuski
    Tania28
    Zgłoś

Może nie mówię, żeby dawać mu jedzenie bez ograniczeń, ale to naprawdę za mało dla jego prawidłowego wzrostu i zdrowia w przyszłości.

Myślę, że autorka posta nie zrozumiała, że na opakowaniu przy wyliczaniu dawki podaje się docelową wagę dorosłego psa, a nie jego aktualną wagę (hm, czy wyrażam się jasno? Ty mnie zrozumiesz, ale czy autorka??)

Przetłumaczony francuski
    Julie-Cocker
    Zgłoś

Ups, tak, sorki, właśnie to widziałem, ale w ferworze walki umknęły mi te 3 (gigantyczne) posiłki! Nie, no to faktycznie niemożliwe, dzięki za poprawienie mojego błędu 👌

Nie ma za co :) lol, no nawet 150g dziennie dla maliniaka to bardzo mało. W tym wieku one rosną, więc jedzenie powinny mieć do woli. To tak, jakby trzyletniemu dzieciakowi wyliczać jedzenie co do grama, no bez sensu zupełnie.

Przetłumaczony francuski
    Tania28
    Zgłoś

Ups, no tak, sorki, właśnie to widziałem, ale w ferworze walki zupełnie umknęły mi te 3 (gigantyczne) posiłki! Nie, to przecież niemożliwe.

Dzięki za poprawienie mojego błędu 👌

Przetłumaczony francuski
    Julie-Cocker
    Zgłoś

Tak, to 56 g na posiłek. Nie umie jeszcze chodzić na smyczy. Ma 3 zabawki, w tym konga, do którego wkładam serek Kiri.
    Nie, chwileczkę, Twój szczeniak umrze!! 56 g dziennie to niemożliwe i nie do pomyślenia! 😈

Tania, to 56x3, jeśli dobrze zrozumiałam.

Przetłumaczony francuski
    Tania28
    Zgłoś

Tak, to 56 g na posiłek. Nie umie jeszcze chodzić na smyczy. Ma 3 zabawki, w tym konga, do którego wkładam serek Kiri.

Nie, no chwileczkę, przecież wasz szczeniak umrze!! 56 g dziennie to niemożliwe i nie do pomyślenia! 😈

Przetłumaczony francuski
    ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Zgadzam się z Misanthrope, potrzebny będzie behawiorysta.

I koniecznie przeczytaj wątek „mój pies chce nade mną zapanować” – to właśnie taka konfliktowa relacja Cię czeka, jeśli będziesz tak dalej postępować.

Musisz to wszystko sobie na spokojnie poukładać i zacząć od nowa na właściwych zasadach!

Przetłumaczony francuski
    Gigi397
    Gigi397 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Sarada, mam nadzieję, że ważysz od czasu do czasu swojego malinoisa, w końcu nie wybrałaś małego pieska. Musi dostawać dawkę karmy w gramach odpowiednią do swojej wagi!!

Żadne zwierzę nie lubi być łapane za kark. Spróbuj nawiązać z nim dialog, używaj prostych słów. Ten szczeniak wygląda mi u was na trochę zagubionego i zdezorientowanego. Dlatego właśnie cię podgryza – jeszcze nie wie, kogo ma słuchać i komu ufać. Te psy są przepiękne, kiedy czują się dobrze we własnej skórze. I przede wszystkim na niego nie krzycz, wręcz przeciwnie. Będziesz potrzebować mnóstwo cierpliwości i łagodności. Podejdź do tego na luzie i skontaktuj się z dobrym behawiorystą. Czy on ma jakieś kości do gryzienia? Powodzenia i zachowaj spokój. gigi397

Przetłumaczony francuski
    Damathe
    Damathe Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    To jakiś troll???? Ona je tylko 56g karmy 🤪 Poza tym myślę, że trzeba zacząć od zera.... Już same 3 zabawki to za mało dla szczeniaka, trzeba chodzić na coraz dłuższe spacery, bo Malinois są bardzo aktywne.... No i to branie za kark.... nie, karanie nic nie daje, a tym bardziej sprawianie jej bólu. Myślę, że trzeba szybko udać się do behawiorysty.... Właściwie to 56g x 3 razy dziennie.
    Przetłumaczony francuski
  • 20 komentarzy na temat 42

Wyświetl więcej
  • Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post