Mój szczeniak mnie atakuje, kiedy go karcę

?
Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć wszystkim! Mam od tygodnia szczeniaka malinois. Problem w tym, że kiedy sunia dobiera się do kanapy albo zabiera rzeczy, które nie są dla niej... gdy ją karcę, zaczyna na mnie warczeć i mnie atakuje. Ale jeśli zostawię ją w spokoju, to niszczy wszystko wokół.

Próbowałem już łapać ją za kark i trochę potrząsnąć albo wkładać rękę do pyska, ale nic to nie daje – dwie sekundy później znowu robi to samo.

Dodatkowo rano i wieczorem zjada swoje odchody. Wydaje mi się, że może być głodna, ale dostaje taką ilość karmy, jaka jest podana na opakowaniu (łącznie 56 g na 3 posiłki). Karma to marka Sa Vraie Nature.

Chciałbym też wiedzieć, kiedy kończy się ten okres podgryzania u szczeniaków?

Dzięki za odpowiedzi! Poza tymi problemami to naprawdę kochana psina.

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

42 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Pokaż poprzednie komentarze
  • ?
    Zgłoś
    To jakiś troll???? Ona je tylko 56 g karmy? 🤪 Poza tym myślę, że musisz zacząć wszystko od zera... Trzy zabawki to zdecydowanie za mało dla szczeniaka. Musisz chodzić na znacznie dłuższe spacery, maliniaki są przecież bardzo aktywne... No i to łapanie za kark... nie, karcenie w ten sposób nic nie daje, a tym bardziej nie wolno sprawiać psu bólu. Moim zdaniem musisz jak najszybciej skontaktować się z behawiorystą...
    Przetłumaczony francuski
    M
    Mel1 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Lhadi45812, nie ma sensu robić kopiuj-wklej, Twoja wiadomość i tak nic nie wnosi.

Sarada, tak jak inni już wspomnieli, Twoje podejście do szczeniaka nie jest odpowiednie i brakuje między wami nici porozumienia. Po prostu zupełnie się z psiakiem nie rozumiecie.

Nie wiem, czy czytałaś coś o tej rasie przed wzięciem szczeniaka, bo to psy o specyficznym charakterze i konkretnych potrzebach. Malinois nie jest najłatwiejszym psem do ułożenia, ale jeśli odpowiednio go poprowadzisz, wyrośnie na super psa.

Skonsultuj się z behawiorystą, który naprawdę zna się na tej rasie (nie idź do pierwszego lepszego). Da Ci on solidne podstawy i klucz do sukcesu w jego wychowaniu. Ale pamiętaj, że przy maliniaku musisz zaangażować się w szkolenie na 200%.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Za dużo tego wszystkiego do omówienia i zrobienia! Skonsultuj się z behawiorystą, bo inaczej idziesz prosto na ścianę!

Przetłumaczony francuski
    Docline
    Docline Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Sarada, wydaje mi się, że to najwyższy czas, żebyś dowiedziała się, jak właściwie postępować ze szczeniakiem. Masz rasę, przy której tego typu błędy mogą Cię w przyszłości naprawdę słono kosztować...
    Przetłumaczony francuski
    Damathe
    Damathe Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Myślę, że ci ludzie lepiej by zrobili, kupując sobie złotą rybkę, albo ewentualnie chihuahua. Oni po prostu nie nadają się do posiadania psa, który wymaga konkretnych zasad i wychowania... Uważam zresztą, że hodowcy powinni bardziej sprawdzać, z kim mają do czynienia i pod żadnym pozorem nie powierzać takich psów takim osobom.

Nie myśl sobie, że chihuahua jest taki łatwy do wychowania... Mam jednego i uwierz mi, ma swój charakterek 😁

Jeśli chodzi o zabawki, to moje dwa mikropsy mają ich z dziesięć.

Przetłumaczony francuski
    Audreyou29
    Audreyou29 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Poza tym, kiedy szczeniak podgryza, wasze techniki na nic się nie zdadzą. On chce po prostu pomasować sobie dziąsła, zupełnie jak niemowlaki, które gryzą gryzak. Twój psiak potrzebuje po prostu odpowiednich zabawek do ząbkowania.

Przetłumaczony francuski
    Audreyou29
    Audreyou29 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Tak, to 56 g na posiłek. Ona nie umie jeszcze chodzić na smyczy. Ma 3 zabawki, w tym Konga, do którego wkładam serek Kiri.

3 zabawki to zdecydowanie za mało. Twoja sunia potrzebuje spożytkować energię nie tylko na spacerach, ale też poprzez zabawę. Myślę, że jeśli zapewnisz jej więcej zabawek, to bardziej ją to zajmie (a przede wszystkim odwróci jej uwagę, żeby nie zjadała kup ani nie niszczyła mebli).

Przetłumaczony francuski
    Jador
    Jador Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

W jakim wieku jest ten szczeniak? Jakie są warunki w hodowli?

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Cześć wszystkim, mam od tygodnia szczeniaka malinois. Kiedy mała atakuje kanapę albo przywłaszcza sobie różne rzeczy, ganię ją, a ona wtedy na mnie warczy i mnie atakuje. Jeśli jednak pozwolę jej robić co chce, to wszystko niszczy. Próbowałem już łapać ją za kark i trochę potrząsać albo wkładać rękę do pyska, ale nic nie pomaga – dwie sekundy później znowu robi to samo. Dodatkowo rano i wieczorem zjada swoje kupy; domyślam się, że może być głodna, chociaż dostaje taką ilość karmy, jaka jest wskazana na opakowaniu (56 g na każdy z 3 posiłków). Karma to marka Sa Vraie Nature. Chciałbym się dowiedzieć, kiedy mija ten okres gryzienia u szczeniaków? Z góry dzięki za odpowiedzi, bo poza tymi problemami psinka jest naprawdę kochana.
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Cześć! Słuchajcie, mam szczeniaka malinois od tygodnia. Ale kiedy mała dobiera się do kanapy albo zabiera różne rzeczy... ganię ją, a ona wtedy na mnie warczy i mnie atakuje. Jeśli jednak jej na to pozwalam, to niszczy absolutnie wszystko. Próbowałem już łapania za skórę na karku, lekkiego potrząsania czy wkładania ręki do pyska, ale nic nie pomaga – dwie sekundy później znowu robi to samo. Do tego rano i wieczorem zjada własne odchody. Pewnie jest głodna, chociaż daję jej taką ilość karmy, jaka jest podana na opakowaniu (56 g na każdy z trzech posiłków). Marka karmy to Sa Vraie Nature. Chciałbym też zapytać, kiedy u szczeniaka kończy się ten okres gryzienia wszystkiego? Dzięki za odpowiedzi, bo poza tymi problemami jest naprawdę kochana.
    Przetłumaczony francuski
  • 30 komentarzy na temat 42

Wyświetl więcej
  • Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post