Mój szczeniak mnie atakuje, kiedy go karcę

?
Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć wszystkim! Mam od tygodnia szczeniaka malinois. Problem w tym, że kiedy sunia dobiera się do kanapy albo zabiera rzeczy, które nie są dla niej... gdy ją karcę, zaczyna na mnie warczeć i mnie atakuje. Ale jeśli zostawię ją w spokoju, to niszczy wszystko wokół.

Próbowałem już łapać ją za kark i trochę potrząsnąć albo wkładać rękę do pyska, ale nic to nie daje – dwie sekundy później znowu robi to samo.

Dodatkowo rano i wieczorem zjada swoje odchody. Wydaje mi się, że może być głodna, ale dostaje taką ilość karmy, jaka jest podana na opakowaniu (łącznie 56 g na 3 posiłki). Karma to marka Sa Vraie Nature.

Chciałbym też wiedzieć, kiedy kończy się ten okres podgryzania u szczeniaków?

Dzięki za odpowiedzi! Poza tymi problemami to naprawdę kochana psina.

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

42 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Pokaż poprzednie komentarze
  • ?
    Zgłoś
    Cześć wszystkim! Słuchajcie, mam szczeniaka malinois od tygodnia. Problem w tym, że kiedy zaczyna gryźć kanapę albo zabiera różne rzeczy i ją za to ganię, to ona na mnie warczy i mnie atakuje. Z kolei jak zostawię ją w spokoju, to niszczy wszystko wokół. Próbowałam już łapać ją za kark, trochę potrząsnąć albo wkładać rękę do pyska, ale to nic nie daje – mija dwie sekundy i znowu robi to samo. Do tego rano i wieczorem zjada własne odchody. Wydaje mi się, że może jest głodna, ale dostaje dokładnie taką porcję karmy, jaka jest podana na opakowaniu (3 posiłki po 56 g). Karma to „Sa Vraie Nature”. Chciałabym się dowiedzieć, kiedy u szczeniaka kończy się ten etap podgryzania wszystkiego? Dzięki wielkie za odpowiedzi! Poza tymi sytuacjami mała jest naprawdę kochana.
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Cześć! Słuchajcie, mam szczeniaka malinois od tygodnia. Ale kiedy mała dobiera się do kanapy albo zabiera różne rzeczy... ganię ją, a ona wtedy na mnie warczy i mnie atakuje. Jeśli jednak jej na to pozwalam, to niszczy absolutnie wszystko. Próbowałem już łapania za skórę na karku, lekkiego potrząsania czy wkładania ręki do pyska, ale nic nie pomaga – dwie sekundy później znowu robi to samo. Do tego rano i wieczorem zjada własne odchody. Pewnie jest głodna, chociaż daję jej taką ilość karmy, jaka jest podana na opakowaniu (56 g na każdy z trzech posiłków). Marka karmy to Sa Vraie Nature. Chciałbym też zapytać, kiedy u szczeniaka kończy się ten okres gryzienia wszystkiego? Dzięki za odpowiedzi, bo poza tymi problemami jest naprawdę kochana.
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Tak, to 56 g na posiłek.
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Tak, to 56 g na posiłek

Jeszcze nie umie chodzić na smyczy

Ma 3 zabawki, w tym konga, do którego wkładam serek kiri

Przetłumaczony francuski
     Sky
    sky Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Cześć, słuchajcie, mam szczeniaka malinois od tygodnia. [...] Próbowałem łapać ją za kark, trochę nią potrząsać albo wkładać rękę do pyska [...] (56 g na 3 posiłki) [...] chciałbym wiedzieć, kiedy kończy się ten etap podgryzania u szczeniaka
    Gdyby to był tylko troll, byłabym spokojniejsza...! 😯
    Właśnie doczytałam o tych 56 g na 3 posiłki... to na posiłek czy na cały dzień?? Bo to niemal tyle samo, co zjada moja paróweczka dziennie! To strasznie mało dla szczeniaka tej wielkości :-(

Tak, mam nadzieję, że to tylko błąd w sformułowaniu, bo jeśli ona dostaje tylko 56 g dziennie... nie, to niemożliwe! 🤪

Przetłumaczony francuski
    J
    Jazz17 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dzień dobry,

Całkowicie zgadzam się z tym, co napisano Ci wcześniej. W szczególności jeśli chodzi o pomoc behawiorysty, jeśli czujesz, że rozpierająca energia Twojego szczeniaka malinois Cię przytłacza.

Sama miałam owczarka belgijskiego (tervuerena) i mierzyliśmy się z wieloma trudnościami przez jego skłonność do gryzienia mnie. Był nawet taki czas, kiedy bałam się jego agresywnych reakcji i musiałam poprosić o pomoc behawiorystkę, która przyjechała do nas do domu, żeby sprawdzić, co tam „nie gra”... Nie wszystko udało się rozwiązać od razu, ale to nam ogromnie pomogło.

Przetłumaczony francuski
    Damathe
    Damathe Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Cześć, no więc od tygodnia mam szczeniaka maliniaka. [...] Próbowałem łapać ją za kark, trochę potrząsać albo wkładać rękę do pyska [...] (56 g na 3 posiłki) [...] chciałbym wiedzieć, kiedy kończy się ten etap gryzienia u szczeniaka.
    Gdyby to był tylko troll, to bym się uspokoił...! 😯

Właśnie doczytałem o tych 56 g na 3 posiłki... to w końcu na jeden posiłek czy na cały dzień?? Bo to mniej więcej tyle, ile mój maluch zjada dziennie!

To strasznie mało jedzenia jak na szczeniaka tej wielkości :-(

Przetłumaczony francuski
     Sky
    sky Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Cześć, słuchajcie, mam od tygodnia szczeniaka maliniaka. [...] Próbowałem łapać ją za kark, trochę potrząsać albo wkładać rękę do pyska [...] (56 g na 3 posiłki) [...] chciałbym wiedzieć, kiedy u szczeniaka kończy się ten etap gryzienia i podgryzania.

Oby to był tylko troll, bo aż mi się słabo zrobiło...! 😯

Przetłumaczony francuski
    Damathe
    Zgłoś

Przecież ona jest u Ciebie dopiero od tygodnia, to dla niej ogromna rewolucja, a Ty już zaczynasz ją karcić.

Mój szczeniak potrzebował co najmniej 15 dni / 3 tygodni, żeby poczuć się z nami swobodnie. Żeby poznać dom, nas i nasze przyzwyczajenia...

Przetłumaczony francuski
    Damathe
    Zgłoś

Nie sądzę, żeby branie jej za kark było dobrym pomysłem. To dość agresywne!

Kiedy coś podgryza, spróbuj odwrócić jej uwagę zabawką, kongiem, piłką – czymkolwiek.

Przetłumaczony francuski
  • 40 komentarzy na temat 42

Wyświetl więcej
  • Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post