Mój szczeniak mnie atakuje, kiedy go karcę

?
Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć wszystkim! Mam od tygodnia szczeniaka malinois. Problem w tym, że kiedy sunia dobiera się do kanapy albo zabiera rzeczy, które nie są dla niej... gdy ją karcę, zaczyna na mnie warczeć i mnie atakuje. Ale jeśli zostawię ją w spokoju, to niszczy wszystko wokół.

Próbowałem już łapać ją za kark i trochę potrząsnąć albo wkładać rękę do pyska, ale nic to nie daje – dwie sekundy później znowu robi to samo.

Dodatkowo rano i wieczorem zjada swoje odchody. Wydaje mi się, że może być głodna, ale dostaje taką ilość karmy, jaka jest podana na opakowaniu (łącznie 56 g na 3 posiłki). Karma to marka Sa Vraie Nature.

Chciałbym też wiedzieć, kiedy kończy się ten okres podgryzania u szczeniaków?

Dzięki za odpowiedzi! Poza tymi problemami to naprawdę kochana psina.

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

42 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Pokaż poprzednie komentarze
  • Jean-Yves
    Jean-yves Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Tak, i przede wszystkim przestań go łapać za kark i nim potrząsać – tak się nie robi z takim maluchem. Odwróć jej uwagę stanowczym „nie”, ale bez krzyczenia, albo głośnym „psiiiik”, dając jej zabawkę, którą będzie mogła gryźć do woli. Potrzebuje też kilku różnych zabawek – o różnych teksturach, kształtach, twardościach, wydających różne dźwięki itd. Szczeniak poznaje świat pyszczkiem, więc to normalne, że wszystkiego próbuje i gryzie wszystko, co go otacza. Do tego dochodzi ząbkowanie, co jeszcze bardziej potęguje potrzebę gryzienia. Jeśli chodzi o zjadanie odchodów, przyczyn może być kilka. Jeśli sunia została za to zbyt mocno skrzyczana albo wsadzano jej w to nos (wiem, że niektórzy wciąż tak robią), mogła widzieć, jak po niej sprzątasz i teraz robi to „za ciebie”, żeby sprawić ci przyjemność. Może to być też kwestia niedoborów w diecie albo zwykła ciekawość – psy często lubią zapachy, które nas, ludzi, brzydzą. Ale na pewno nie robi tego z głodu. Jest u Ciebie dopiero tydzień – to dla niej ogromna życiowa rewolucja, a Ty już zaczynasz na nią krzyczeć. Tak jak pisze proveto, myślę, że powinieneś skorzystać z pomocy behawiorysty. Wychowanie malinois nie wybacza błędów.
    Przetłumaczony francuski
    ProvetoJuniorConseil
    Provetojuniorconseil Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Potwierdzony ekspert
    Zgłoś

Dzień dobry,

Owczarki belgijskie malinois to psy, które potrzebują bardzo dużo ruchu i stymulacji. Jeśli Twoja suczka wszystko niszczy, może to wynikać po części z nudy i nadmiaru energii. Warto zadbać o długie spacery i zapewnić jej wytrzymałe zabawki, które zajmą ją na dłużej, na przykład takie, w których można schować jedzenie.

Musisz też uważać, bo wychowanie malinois jest dość wymagające – jeśli nie poprowadzisz jej odpowiednio, pies może szybko stać się agresywny i niebezpieczny. Najlepiej byłoby więc jak najszybciej skonsultować się z behawiorystą lub trenerem psów, aby jak najszybciej opanować tę sytuację.

Często pozytywne wzmocnienie działa lepiej niż karanie. Najlepiej jest nagradzać pozytywne zachowania zamiast karać te złe. Gdy chcesz, aby pies przestał coś robić, spróbuj powiedzieć stanowcze „nie”, a potem całkowicie ignoruj szczeniaka przez około 10 minut (możesz go nawet odizolować w pomieszczeniu, w którym nic nie nabroi). Powtarzaj to za każdym razem, gdy szczeniak źle się zachowuje (na przykład przy podgryzaniu).

Pozdrawiam,

Margaux

Przetłumaczony francuski
  • 42 komentarzy na temat 42

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post