Mój szczeniak nie chce zostawać w swoim legowisku

?
Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć,

Od 5 dni mamy w domu szczeniaka, to malinois w wieku 2,5 miesiąca.

Wszystko było przygotowane na jego przyjazd: jedzenie, posłanie, zabawki...

Od samego początku wolał spać na naszym dywanie niż w swoim „koszyku”. Zabraliśmy dywan, bo mały na niego nasikał, ale od tego czasu wciąż nie załapał, po co mu to legowisko. Śpi na podłodze, bawi się w miejscu, w którym powinien się załatwiać itd.

Kiedy próbuje wejść na kanapę, od razu odkładamy go do legowiska, ale on natychmiast z niego ucieka.

Co możemy zrobić, żeby zrozumiał, do czego służy mu posłanie?

Dzięki

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

7 odpowiedzi
Sortuj według:
  • ?
    Zgłoś
    Mój szczeniak śpi w swoim legowisku tylko wtedy, gdy jest ukarany albo gdy nie chcemy go wpuszczać na kanapę. Poza tym w nocy zawsze śpi na kanapie.
    Przetłumaczony francuski
    Tania28
    Tania28 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

A niektóre psiaki nigdy nie chcą korzystać z legowiska...

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Dzięki wszystkim. W sumie jak śpi na podłodze, to nic strasznego, ale myślałem, że w legowisku będzie mu po prostu wygodniej! Teraz przekładam go do posłania, jak już zasypia, i czasem w nim zostaje. Więc powoli załapuje. Jest bardzo inteligentny, na pewno z czasem się przyzwyczai. A jak nie, to pewnie po prostu woli podłogę – jego wybór ;) W każdym razie dzięki wielkie wszystkim :)
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Cześć! Mamy naszego szczeniaka od tygodnia i często zdarza mu się spać na podłodze, a potem trochę pomarudzi i idzie do swojego legowiska. Hodowczyni odcięła nam kawałek maty, na której spały szczeniaki, a ja dołożyłem mu moją koszulkę i daliśmy to do jego posłania. Dywany musieliśmy na razie sprzątnąć, bo mały zaczął je zjadać dla zabawy lol. Myślę, że to zupełnie normalne, jest jeszcze za wcześnie, żeby maluch w pełni się zadomowił. Cierpliwości!!
    Przetłumaczony francuski
    Jador
    Jador Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    W pierwszych dniach zostawiłam przyszłe kocyki szczeniaka u właścicielki suczki, dzięki czemu, gdy już go zabrałam do siebie, w nowym legowisku czuł zapachy swojego miotu. Kilka smaczków połączonych ze słowem „legowisko” też bardzo pomogło, tak samo jak zabawki... Jeśli nie mieliście okazji tak zrobić, możecie też spróbować położyć tam jakąś swoją rzecz, która ma Twój zapach (np. t-shirt). No i po porządnej zabawie i spacerze, kiedy maluch będzie już wykończony, możecie go zanieść na miejsce i spróbować go tam „ululać”, żeby w nim zasnął. Jest jeszcze wcześnie, on dopiero oswaja się z nowym otoczeniem i nowymi właścicielami. Później przyjdzie czas na naukę komend, co będzie konieczne, gdy będziecie chcieli, żeby pies Wam nie asystował we wszystkim (np. przy sprzątaniu, żeby nie plątał się pod nogami, czy kiedy wpadną goście). To wszystko przyjdzie z czasem. Ale wiecie, mimo szczerych chęci, niektóre psiaki po prostu nie przepadają za legowiskami, choćby były nie wiadomo jak puchate. Wolą bezpośrednio podłogę albo zwykły dywanik. I jeszcze jedno – czy to legowisko nie jest czasem za duże jak na gabaryty szczeniaka? Jeśli jest dobrane do wielkości dorosłego psa, maluch może czuć się w nim trochę zagubiony. Niektóre psiaki uwielbiają zwijać się w kłębek tak, żeby czuć boki posłania i mieć takie swoje bezpieczne, przytulne gniazdko.
    Przetłumaczony francuski
    Erable
    Erable Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Jak przyzwyczaić psa do legowiska: http://www.couchagepourchien.com/comment-habituer-son-chien-a-aller-dans-son-panier/

Przetłumaczony francuski
    Erable
    Erable Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

To jeszcze psie dziecko, nie ma szans, żeby w pięć dni załapał wszystkie zasady. Musisz być cierpliwy i wielokrotnie powtarzać mu komendę: „na miejsce”, samemu go tam odstawiając. Jeśli woli spać prosto na podłodze, to chyba żaden problem, prawda? Co do załatwiania potrzeb, musisz go regularnie wyprowadzać: po każdym posiłku, po każdej drzemce, jak najpóźniej wieczorem i jak najwcześniej rano. Jest jeszcze malutki i bardzo potrzebuje Twojej obecności – przecież dopiero co opuścił mamę i rodzeństwo.

Przetłumaczony francuski
  • 7 komentarzy na temat 7

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post