Pęknięty pazur

Le Saint-Paul
Le saint-paul Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć, od wczoraj mój pies ma pęknięty pazur i tak naprawdę nie wiem, co powinnam z tym zrobić...

Niektórzy mówią, żeby iść do weterynarza, inni, że to tylko małe skaleczenie, które samo się zagoi.

Dlatego znów przychodzę do was z prośbą o pomoc – czy mieliście już kiedyś taki problem? Co zrobiliście?

Kilka szczegółów: Wczoraj spadła gałąź kokosa, więc jak pies się gwałtownie obudził, to trochę kulał, ale poza tym nie kuleje. Widać miazgę (tę unerwioną część pazura) i jak się jej dotknie, to go boli (co jest logiczne). Na razie tylko dezynfekuję mu to rano i wieczorem przed snem.

Dzięki

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

7 odpowiedzi
Sortuj według:
  • ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dzień dobry!

Jeśli pazur pękł aż do macierzy, trzeba go usunąć, aby mógł prawidłowo odrosnąć. Lekarz weterynarii może to zrobić w znieczuleniu.

W przeciwnym razie istnieje ryzyko, że odrośnie osłabiony i będzie pękał ponownie.

Przetłumaczony francuski
    Le Saint-Paul
    Zgłoś

Jasne, zapamiętane!

Dzięki!

Przetłumaczony francuski
    Le Saint-Paul
    Zgłoś

Będę obserwować jego zachowanie...

Dziś rano go wyprowadziłem, był niespokojny, ale nie narozrabiał za bardzo.

Dzięki za wasze rady

Przetłumaczony francuski
     Sky
    sky Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Uwaga! To niby tylko mała ranka, która faktycznie może nie mieć żadnych konsekwencji, ale mimo wszystko trzeba bardzo uważać: zeszłego lata Gandy skaleczył się w okolicach wilczego pazura. Nie wyglądało to poważnie i myślałam, że zwykłe odkażenie rany wystarczy... Skończyło się tak, że pies złapał tężca i spędził 10 dni w klinice, a potem czekał nas jeszcze miesiąc leczenia, żeby odzyskał pełną sprawność. Na początku, ponieważ tężec zdążył się już mocno rozwinąć, weterynarz dawał mu tylko 50% szans na wyjście z tego, a nawet wtedy nie było pewności, czy nie zostaną mu jakieś trwałe ślady... 😔

Więc to może być zupełna drobnostka, zwłaszcza jeśli wszystko jest dobrze zdezynfekowane i do środka nie dostała się ziemia... ale mimo wszystko obserwuj zachowanie swojego psiaka przez najbliższe dni, tak na wszelki wypadek... 🙄

Przetłumaczony francuski
    Le Saint-Paul
    Zgłoś

Dzięki za odpowiedzi! :)

Właśnie zrobiłem zdjęcia jego pazura, ale jakość nie jest najlepsza, bo on ciągle się wierci. Na zdjęciu widać piasek na tej „żywej” części, nie udało mi się zrobić fotek po wyczyszczeniu, bo był zbyt pobudzony...

Mam małe pytanko – czy powinienem odpuścić spacery na kilka dni? Bo wczoraj wieczorem i dziś rano go nie wyprowadzałem i naprawdę go nosi.

Przetłumaczony francuski
    Evajango
    Evajango Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Jango miał to samo,

Bardzo dobrze robisz... Odkażaj to dalej i moim zdaniem nie masz się co martwić :-)

Zwłaszcza skoro nie krwawił :-)

Przetłumaczony francuski
    ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Cześć,

Kiedy mój labrador był mały, rozszczepił sobie wilczy pazur w obie strony. Biedactwo, strasznie go to bolało, ale nie wiedziałam, co z tym zrobić. Poza odkażaniem rany właściwie nic więcej nie zdziałałam i w końcu samo się zagoiło.

Przetłumaczony francuski
  • 7 komentarzy na temat 7

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post