Pies i martwy jeż – czy to niebezpieczne?

?
Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Dobry wieczór, właśnie wróciłem ze spaceru z psem i bardzo się martwię. Wszystko było jak zwykle, dopóki młody nie złapał czegoś w pysk. Zazwyczaj wraca na zawołanie, ale tym razem widziałem, że za wszelką cenę chce zatrzymać to, co znalazł. Okazało się, że to martwy, śmierdzący jeż. Pies go pogryzł, a może nawet trochę zjadł (trzymał go w pyszczku przez jakieś 15 minut). Było ciemno, więc nie od razu zorientowałem się, co to jest, i zareagowałem za późno. Problem w tym, że szczeniak ma dopiero 2 miesiące i 15 dni i jest tylko po pierwszym szczepieniu. Czy taki martwy jeż może go czymś zarazić? Czy to jest groźne dla mojego psa? Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi!

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

9 odpowiedzi
Sortuj według:
  • ?
    Zgłoś

No a poza tym, jak tam Twój psiak? Co w końcu zrobiłeś?

Miłego wieczoru

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Jeż to owadożerca, nie gryzoń...

Największym zagrożeniem przy padlinie są larwy much (sorki Mariegame, niechcący po Tobie powtórzyłam), które mogą zostać zjedzone, albo po prostu zepsute mięso, które może spowodować problemy żołądkowe.

Pewnie są też inne kwestie, ale na ten moment to te jako pierwsze przyszły mi do głowy.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Jeż już śmierdział, więc ryzyko pcheł jest praktycznie zerowe.

Ale biorąc pod uwagę stan rozkładu truchła, pies mógł zjeść larwy much i inne pasożyty żerujące na padlinie.

Musisz obserwować swojego psa. Gdyby to był mój, zadzwoniłbym do mojego weterynarza, żeby zapytać o radę.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Wiadomo, że jeże bywają całe w pchłach. Jeśli Twój pies jest zabezpieczony środkiem przeciwpasożytniczym podawanym doustnie lub na skórę, to nie ma się czym martwić. Jeśli jednak nie ma ochrony, zajrzyj do swojego weterynarza po tabletkę lub pipety – zależnie od tego, co wolisz!

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Wielkie dzięki! Jeśli macie jeszcze jakieś inne rady, to chętnie z nich skorzystam!

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Jedyną poważną chorobą, jaką może przenieść jeż, jest leptospiroza. Mimo wszystko obserwuj swojego psa w najbliższych dniach! Ale nie martw się za bardzo!

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

No i teraz będzie ciężko z tym pilnowaniem biegunki, bo przez zmianę karmy i te upały on i tak już co jakiś czas ma rozwolnienie! Wielkie dzięki za info.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Sprawdziłem jej skórę i pyszczek; nie miała żadnych wbitych kolców, a jeż był całkiem wyschnięty i pusty w środku, więc pewnie nie żył już od dłuższego czasu. Myślę, że pod tym względem wszystko będzie okej, bardziej martwię się o choroby, które mógł przenosić, bo mało znam się na tych zwierzakach (jeżach).
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Zawsze trzeba uważnie obserwować psa, który miał kontakt z gryzoniem. Nie można lekceważyć tego świństwa, jakim jest leptospiroza. Jeśli w najbliższych dniach Twój pies będzie wymiotował, dostanie biegunki albo pojawi się u niego żółtaczka, natychmiast udaj się do weterynarza! Dziś wieczorem może po prostu odczuwać dyskomfort w pyszczku, jeśli kolce jeża podrażniły mu język i podniebienie.
    Przetłumaczony francuski
  • 9 komentarzy na temat 9

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post