Potrzebuję pomocy, mój pies ma zachrypnięty szczek

C
Clacla83 Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć, od kilku dni mój 8-miesięczny malinois ma taki jakby zachrypnięty szczek. Zauważyłem jednak, że nie dzieje się to cały czas... najczęściej zdarza się to w trakcie i po spacerach w ciągu dnia. Zupełnie nie wiem, skąd to się może brać. Dzwoniłem wczoraj do weterynarza i wyjaśniłem mu sytuację, ale powiedział mi tylko, że to nic bardzo niepokojącego, ale trzeba obserwować, czy nie będzie się to utrzymywać. Szukałem trochę informacji w internecie, ale nie znalazłem żadnych konkretnych odpowiedzi... Bardzo przydałyby mi się Wasze rady, tym bardziej że w tym okresie lockdownu ciężko jest się gdziekolwiek ruszyć.

Z góry dziękuję

Miłego wieczoru!

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

8 odpowiedzi
Sortuj według:
  • C
    Zgłoś

Ale mój wcale tak dużo nie szczeka... 😬

Przetłumaczony francuski
    J
    Jazz17 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Miałem taką samą sytuację z moim poprzednim psem, też owczarkiem belgijskim (tervuerenem), któremu „siadał” głos, jak za dużo szczekał...
    Przetłumaczony francuski
    C
    Zgłoś
    Dzięki za wszystkie wasze odpowiedzi, strasznie dyszy, kiedy wychodzimy na zewnątrz, więc spróbuję brać dla niego butelkę wody, żeby mógł się napić podczas spaceru. Faktycznie bardzo ciągnie na smyczy. Moja treserka odradzała mi szelki, żeby nie dochodziło do „siłowania się” z psem, ale przyznam szczerze, że tym razem i tak je kupię, bo nie mogę patrzeć, jak on się dusi na tej obroży... Kiedy szczeka, brzmi jak kaczka, ma taki zachrypnięty głos. Trudno mi to opisać, ale to brzmi trochę tak, jak u nas, kiedy mamy chrypę przez anginę albo przeziębienie – momentami mam wrażenie, że zaraz całkiem straci głos...
    Przetłumaczony francuski
    Ratonlaveur
    Ratonlaveur Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Mocno ciągnie na smyczy w obroży? Nie wiem, czy to może powodować takie rzeczy.

Przetłumaczony francuski
    B
    Bangdji Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Jak piszesz, że ma „złamany” głos, to chodzi o to, że jest taki ochrypły czy zachrypnięty? Czy na przykład zaczyna szczekać i to szczeknięcie nagle mu się tak jakby łamie w połowie?

Przetłumaczony francuski
    Emla
    Emla Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Może po prostu zasycha mu w gardle podczas spaceru...

Jeśli jest bardzo podekscytowany albo cieszy się z wyjścia, to może mocno dyszy i przez to wysuszają mu się struny głosowe.

To tylko taka moja luźna hipoteza...

Przetłumaczony francuski
    C
    Zgłoś

Tak, pije dużo, zupełnie jak po każdym spacerze

Przetłumaczony francuski
    Emla
    Emla Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Zazwyczaj tak się dzieje, gdy za dużo się naszczekają, ale tutaj to najwyraźniej nie jest przyczyną....

Pije wodę po powrocie?

Przetłumaczony francuski
  • 8 komentarzy na temat 8

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post