Pyszczek dziwnie puchnie – co robić, zanim otworzą weterynarza?
Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.
Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.
Zeszłego lata moja sunia wróciła z ogrodu z wargą spuchniętą jak piłka tenisowa.
Zadzwoniłam do mojego weterynarza i powiedział mi po prostu, żeby poobserwować ją przez najbliższe godziny, dopóki opuchlizna nie zacznie schodzić. Jeśli pies wykazuje jakieś oznaki złego samopoczucia, to pędzimy do kliniki, a jeśli nie, to nie ma potrzeby.
U mojej psiny wszystko zeszło chyba w jakieś 4 godziny, więc ostatecznie nie musieliśmy jechać do weta.
Znajoma miała podobno podobny przypadek ze swoją suczką buldożką, której wbił się kłosik i musiała mieć go usuwanego chirurgicznie. Z tego, co mówiła pani weterynarz, to w tym roku przez tę suszę zdarza się to wyjątkowo często...
Musisz pilnie umówić się na wizytę u weterynarza i koniecznie daj nam szybko znać, co się dzieje.
Ugryzienie czy ukąszenie! Czy ta blizna była tam już wcześniej? Tak czy siak, natychmiast do weterynarza! Nie trać czasu na forum!
😲
Gdyby to był mój pies, od razu pędziłabym do weterynarza dyżurnego! Albo przynajmniej bym zadzwoniła, żeby wyjaśnić sytuację – trudno, nawet jeśli go obudzisz, to jego praca.
Miałam ostatnio podobny przypadek z moim szczeniakiem (4 miesiące, 30 kg). Zaczął mocno kuleć na przednią lewą łapę w nocy z niedzieli na poniedziałek. W poniedziałek miał już spuchnięty staw -> weterynarz jeszcze tego samego dnia, RTG itd... (jakieś 560 zł...)
We wtorek spuchła mu już cała łapa, a nawet bark! Weterynarz nie wiedział, o co chodzi. Mimo leczenia, bla bla bla... że to dziwne...
Miałam umówioną wizytę na następny dzień, w środę, ale na szczęście opuchlizna w końcu zeszła.
Jeśli pies puchnie tak mocno jak mój, ale na pyszczku... To straszne i bardzo niebezpieczne!
Reakcja alergiczna??? Musisz go pilnie obserwować!
6 komentarzy na temat 6