Pyszczek dziwnie puchnie – co robić, zanim otworzą weterynarza?

?
Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Hej,

Jest już późno, ale po ostatnim wieczornym spacerze zauważyłam, że Nalę swędzi pyszczek. Przyjrzałam się i zobaczyłam, że ma spuchniętą lewą faflę, a powieka też jest trochę obrzęknięta. Nie wiem, co robić i czy to niebezpieczne. Nala tylko się drapie, ale oddycha normalnie itd.

Weterynarz otwiera dopiero jutro rano – co mogę zrobić w międzyczasie? Mam listek leków przeciwzapalnych, czy to coś pomoże?

Pozdrawiam

Pyszczek dziwnie puchnie – co robić, zanim otworzą weterynarza?

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

6 odpowiedzi
Sortuj według:
  • ?
    Zgłoś

Zeszłego lata moja sunia wróciła z ogrodu z wargą spuchniętą jak piłka tenisowa.

Zadzwoniłam do mojego weterynarza i powiedział mi po prostu, żeby poobserwować ją przez najbliższe godziny, dopóki opuchlizna nie zacznie schodzić. Jeśli pies wykazuje jakieś oznaki złego samopoczucia, to pędzimy do kliniki, a jeśli nie, to nie ma potrzeby.

U mojej psiny wszystko zeszło chyba w jakieś 4 godziny, więc ostatecznie nie musieliśmy jechać do weta.

Przetłumaczony francuski
    J
    Jazz17 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Znajoma miała podobno podobny przypadek ze swoją suczką buldożką, której wbił się kłosik i musiała mieć go usuwanego chirurgicznie. Z tego, co mówiła pani weterynarz, to w tym roku przez tę suszę zdarza się to wyjątkowo często...

Przetłumaczony francuski
    Quiz
    Quiz Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Musisz pilnie umówić się na wizytę u weterynarza i koniecznie daj nam szybko znać, co się dzieje.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Ugryzienie czy ukąszenie! Czy ta blizna była tam już wcześniej? Tak czy siak, natychmiast do weterynarza! Nie trać czasu na forum!

Przetłumaczony francuski
    Bobkat
    Bobkat Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Cześć! To może być alergia, może o coś się otarła albo coś ją ukąsiło. Miałam taką sytuację w niedzielę i dzwoniłam na dyżur weterynaryjny. Mam nadzieję, że udało Ci się już pójść do weterynarza ze swoją sunią. Jeśli to faktycznie alergia, to zastrzyk ze sterydu i tabletki przez kilka dni powinny sprawić, że opuchlizna szybko zejdzie.
    Przetłumaczony francuski
    M
    Mel1 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

😲

Gdyby to był mój pies, od razu pędziłabym do weterynarza dyżurnego! Albo przynajmniej bym zadzwoniła, żeby wyjaśnić sytuację – trudno, nawet jeśli go obudzisz, to jego praca.

Miałam ostatnio podobny przypadek z moim szczeniakiem (4 miesiące, 30 kg). Zaczął mocno kuleć na przednią lewą łapę w nocy z niedzieli na poniedziałek. W poniedziałek miał już spuchnięty staw -> weterynarz jeszcze tego samego dnia, RTG itd... (jakieś 560 zł...)

We wtorek spuchła mu już cała łapa, a nawet bark! Weterynarz nie wiedział, o co chodzi. Mimo leczenia, bla bla bla... że to dziwne...

Miałam umówioną wizytę na następny dzień, w środę, ale na szczęście opuchlizna w końcu zeszła.

Jeśli pies puchnie tak mocno jak mój, ale na pyszczku... To straszne i bardzo niebezpieczne!

Reakcja alergiczna??? Musisz go pilnie obserwować!

Przetłumaczony francuski
  • 6 komentarzy na temat 6

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post