Waga i wzrost maliniaków podczas dorastania oraz ich wielkość docelowa

?
Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć!

Zakładam ten wątek, żeby „porównać” wymiary mojego Haïko z innymi maliniakami w fazie wzrostu.

W wieku 3 miesięcy = 15,2 kg

W wieku 4 miesięcy = 18 kg

W wieku 5 miesięcy = 23,4 kg

W wieku 6 miesięcy = 28 kg i około 58 cm (trudno go dokładnie zmierzyć, bo wierci się na wszystkie strony).

Jego tata był całkiem spory i Haïko jest do niego bardzo podobny, więc wiemy już, że wyrośnie na kawał psa ^^

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

59 odpowiedzi
Sortuj według:
  • T
    The yenyen Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Cześć, przygarnęliśmy szczeniaka, który był najwyraźniej maltretowany. Nie znamy jej pochodzenia, ale ewidentnie ma w sobie coś z malinois. Zastanawia mnie jednak, że w wieku nieco ponad 6 miesięcy waży tylko 14 kg i ma 48 cm wzrostu. Spotkaliście się już z czymś takim, czy to po prostu kwestia tego, że jest mieszańcem? Z góry dzięki za pomoc!
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Dzień dobry, mam maliniaka z hodowli Du Caps Des Draps d'Or. Ma 8 miesięcy i waży 30 kg. To spory psiak – czy to normalne, żeby miał taką wagę?

Dzień dobry! Jeśli Twój pies ma po prostu solidną budowę i nie jest otyły, to uznaj, że to normalne. Zwracaj jednak dużą uwagę na jakość karmy i unikaj też zbyt forsownego wysiłku.

Osobiście nie jestem fanką takich dużych gabarytów, to już nie jest typowe dla tej rasy i może powodować problemy ze wzrostem, a w starszym wieku problemy z poruszaniem się.

Moja suczka, co prawda bez rodowodu, ale w typie malinois (brakuje jej tylko papierów, lol), waży 27 kg i ma prawie 9 lat. Dzięki mniejszym gabarytom pędzi jak strzała, nigdy nie miała problemów ze wzrostem, a jej budowa jest zbliżona do autentycznego wyglądu maliniaka, który z założenia powinien być psem średniej wielkości.

W skrócie – masz maliniaka, który mieści się w obecnych normach rasy.

Przetłumaczony francuski
    X
    Xavier73 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Dzień dobry, jestem właścicielem malinoisa z hodowli du caps des draps d'or. Mój pies ma 8 miesięcy i waży 30 kg. To kawał psa, ma naprawdę solidną budowę – czy to normalne, żeby w tym wieku miał taką wagę?
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Cześć, mam 6-miesięcznego malinoisa. Waży 25 kg i ma 56 cm w kłębie. Chciałbym wiedzieć, czy nie jest za duży jak na swój wiek? Dzięki!
    Przetłumaczony francuski
    Energiesolaire
    Energiesolaire Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Swoją drogą, stosowałam tę samą technikę u mojego kociaka i efekt jest dokładnie taki sam. Trwa to tylko trochę dłużej. Właściwie teraz nie muszę już nawet krzyczeć. Wystarczy, że unieruchomię palce, a ona od razu zaczyna lizać.
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Super rady?

Właśnie wypróbowałem technikę z filmiku. U mojej to świetnie działa, zaczęła mnie lizać!!! Bardzo się cieszę... wielkie dzięki.....

To idealnie, że zaczęła lizać – to znaczy, że świetnie zrozumiała, że sprawiła Ci ból.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Świetne rady!

Właśnie wypróbowałem technikę z filmiku. U mojej super to działa, zaczęła mnie lizać!!! Bardzo się cieszę... wielkie dzięki.....

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Podawanie karmy na dwa lub trzy razy jest super, bo to ogranicza ryzyko wystąpienia skrętu żołądka. Jeśli chodzi o ilość jedzenia, najlepiej obserwować kupy – jeśli są dobrze uformowane i nie pojawiają się biegunki (które często zdarzają się po południu, gdy karmi się dwa razy dziennie), to znaczy, że idziecie w dobrym kierunku. Porcje można też modyfikować w zależności od aktywności szczeniaka – jeśli nie jest zbyt ruchliwy, śmiało można je nieco zmniejszyć.

Co do podgryzania, to zupełnie normalne, zwłaszcza u Malinois. Istnieje wiele technik, które dobiera się zależnie od konkretnego malucha i środowiska, w jakim dorastał w pierwszych tygodniach życia. Jeśli piesek wychowywał się z rodzeństwem, dużo łatwiej będzie wypracować u niego kontrolę i hamowanie siły gryzienia.

https://www.youtube.com/watch?v=IeXMUkPnkUE&t=8s

Chodzi o to, żeby dać mu do zrozumienia, że to boli. Robimy więc dokładnie to, co zrobiłoby jego rodzeństwo – wydajemy wysoki, piskliwy dźwięk, który oznacza przerwanie zabawy. Jeśli psiak ma wyjątkowo mocny charakter i nic sobie z tego nie robi, można go delikatnie uszczypnąć paznokciami w ucho (tylko bardzo ostrożnie, w tym wieku uszy są niezwykle delikatne!), tak żeby on też pisnął. Z czasem będzie gryzł coraz lżej, aż w końcu zupełnie przestanie. Pamiętaj jednak, że do 4. miesiąca życia powinien już to mieć opanowane – po tym czasie trudno już o wypracowanie pełnej niezawodności.

Ważna uwaga: nie cofaj ręki. To szczeniak ma przestać gryźć, a nie Ty masz się wycofywać.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Tak, masz rację, będę jej po prostu dawać dzienną porcję na dwa razy i zobaczymy...?

A tak przy okazji, macie może jakiś patent na podgryzanie?? Moja mała w ogóle nie przestaje, a że zaraz zaczynamy szkolenie, to boję się, że to nam wszystko popsuje...

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Dzień dobry. Mój maliniak ma 3 miesiące i waży 9 kg, czy to mieści się w normie??? Wielkie dzięki..

O ile szczeniak nie jest fatalnie karmiony albo nie dolega mu jakaś choroba, to o jego docelowych gabarytach decyduje wyłącznie genetyka. Widziałem już 6-miesięczne szczeniaki owczarka belgijskiego, które ważyły 8 kg, podczas gdy mój w tym samym wieku ważył około 16 kg. Naprawdę nie ma co się tak stresować wagą i wzrostem malucha. Jedyną rzeczą, której absolutnie trzeba unikać – a już zwłaszcza w przypadku maliniaka – jest przekarmianie go w nadziei, że dzięki temu szybciej urośnie. To tylko doprowadzi do otyłości, co jest bardzo niebezpieczne dla jego stawów.

Przetłumaczony francuski
  • 10 komentarzy na temat 59

Wyświetl więcej
  • Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post