Waga i wzrost maliniaków podczas dorastania oraz ich wielkość docelowa

?
Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć!

Zakładam ten wątek, żeby „porównać” wymiary mojego Haïko z innymi maliniakami w fazie wzrostu.

W wieku 3 miesięcy = 15,2 kg

W wieku 4 miesięcy = 18 kg

W wieku 5 miesięcy = 23,4 kg

W wieku 6 miesięcy = 28 kg i około 58 cm (trudno go dokładnie zmierzyć, bo wierci się na wszystkie strony).

Jego tata był całkiem spory i Haïko jest do niego bardzo podobny, więc wiemy już, że wyrośnie na kawał psa ^^

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

59 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Pokaż poprzednie komentarze
  • ?
    Zgłoś

Moim zdaniem siana, Twój psiak będzie raczej poza wzorcem. Znałem już sporo maliniaków, które w wieku 10 miesięcy miały ponad 70 cm wzrostu i ważyły 50 kg... Ale na pewno będzie poza standardem. Mój dla porównania ma 62 cm i waży 27 kg...

Przetłumaczony francuski
    C
    Caroline-eg Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Tak, wszystko zależy od psa, ale wydaje mi się, że to taka cecha charakterystyczna owczarków belgijskich – większość wzrostu mają już za sobą w wieku 6 miesięcy. Nie znaczy to, że pies całkiem się zatrzyma, ale nie sądzę, żeby Twój psiak miał jeszcze jakoś bardzo urosnąć wzwyż; teraz będzie przede wszystkim nabierać mięśni. Można powiedzieć, że wzrost kończy się maksymalnie około 14. miesiąca, ale to, co najważniejsze, jest już za nim. ^^

Rasy olbrzymie faktycznie rosną bardzo powoli, mam tu na myśli bernardyny, dogi niemieckie itp.

Też często słyszę podobne uwagi, ale bardziej w stronę wilka niż „kołaka” ^^ u nas w domu wołamy na niego „krowa”.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

A poza tym czytałem na jednej stronie, że niektóre duże psy mogą rosnąć nawet do 2 lat.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Dzięki, widziałem właśnie, że niektóre psiaki rosną bardzo szybko, a potem ten wzrost się stabilizuje, podczas gdy inne rosną wolniej i dopiero później mają taki nagły skok wzrostowy.

W ostatnich dniach zauważyłem też, że z pyszczka zrobił się taki bardziej „dorosły”. Więc może niedługo faktycznie jego wzrost już wyhamuje.

Wczoraj słyszałem, jak jakiś mały chłopiec powiedział: „Wygląda jak wilkołak!” ^^

Przetłumaczony francuski
    C
    Caroline-eg Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Mam po prostu mieszańca malinois i owczarka niemieckiego, który jest tak podobny do swojej matki, że bez problemu można by go uznać za typowego maliniaka. Jednak w sumie nie ma co tego porównywać, bo mój psiak nie ma rodowodu i jest mieszańcem. Jako dorosły pies ma 63 cm wzrostu i waży 33,5 kg. Z tego co pamiętam – a to pewnie cecha po matce maliniaczce, bo moja mama miała już wcześniej owczarki niemieckie i u nich ten wzrost trwał nieco dłużej – w wieku 6 miesięcy mój pies osiągnął już prawie swój docelowy wzrost, a potem już tylko nabrał masy. Wszystkie maliniaki, które spotykałem, były zazwyczaj mniejsze od mojego i smuklejsze. Mój weterynarz mówił mi, że rzadko się zdarza, żeby malinois przekroczył 30 kg. Jeśli chodzi o wzorzec rasy, to pewnie jest tam jakaś górna granica wagi. W każdym razie twój pies ważył tyle samo co mój w tym samym wieku. Musisz jednak wiedzieć, że to jest szybki wzrost – nie zobaczysz już wielkich zmian u swojego psa. Nie urośnie już zbyt wiele, może przybędzie mu jeszcze tylko kilka kilogramów i to wszystko. To są psy "dużych" gabarytów o szybkim tempie wzrostu, choć nie wiem, czy to jedyna taka rasa wśród dużych psów.
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

A to szkoda, myślałem, że to malinois.

Zastanawiam się, czy on jednak nie miał już wcześniej malinois.

Zapytaj go i tak, to nic nie kosztuje :)

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Na jego profilu widać, że ma owczarka niemieckiego!

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

No tak, tylko musiałbym znaleźć jego profil. Ale to świetny pomysł!

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Możesz napisać do niego na PW i poprosić, żeby rzucił okiem na Twój post.

Na pewno to zrobi, jestem tego pewien.

To porządny wolf :)

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Zadbam o to, żeby mój wątek został na pierwszej stronie!

Przetłumaczony francuski
  • 40 komentarzy na temat 59

Wyświetl więcej
  • Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post