Waga i wzrost maliniaków podczas dorastania oraz ich wielkość docelowa
Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.
Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.
Moim zdaniem siana, Twój psiak będzie raczej poza wzorcem. Znałem już sporo maliniaków, które w wieku 10 miesięcy miały ponad 70 cm wzrostu i ważyły 50 kg... Ale na pewno będzie poza standardem. Mój dla porównania ma 62 cm i waży 27 kg...
Tak, wszystko zależy od psa, ale wydaje mi się, że to taka cecha charakterystyczna owczarków belgijskich – większość wzrostu mają już za sobą w wieku 6 miesięcy. Nie znaczy to, że pies całkiem się zatrzyma, ale nie sądzę, żeby Twój psiak miał jeszcze jakoś bardzo urosnąć wzwyż; teraz będzie przede wszystkim nabierać mięśni. Można powiedzieć, że wzrost kończy się maksymalnie około 14. miesiąca, ale to, co najważniejsze, jest już za nim. ^^
Rasy olbrzymie faktycznie rosną bardzo powoli, mam tu na myśli bernardyny, dogi niemieckie itp.
Też często słyszę podobne uwagi, ale bardziej w stronę wilka niż „kołaka” ^^ u nas w domu wołamy na niego „krowa”.
A poza tym czytałem na jednej stronie, że niektóre duże psy mogą rosnąć nawet do 2 lat.
Dzięki, widziałem właśnie, że niektóre psiaki rosną bardzo szybko, a potem ten wzrost się stabilizuje, podczas gdy inne rosną wolniej i dopiero później mają taki nagły skok wzrostowy.
W ostatnich dniach zauważyłem też, że z pyszczka zrobił się taki bardziej „dorosły”. Więc może niedługo faktycznie jego wzrost już wyhamuje.
Wczoraj słyszałem, jak jakiś mały chłopiec powiedział: „Wygląda jak wilkołak!” ^^
A to szkoda, myślałem, że to malinois.
Zastanawiam się, czy on jednak nie miał już wcześniej malinois.
Zapytaj go i tak, to nic nie kosztuje :)
Na jego profilu widać, że ma owczarka niemieckiego!
No tak, tylko musiałbym znaleźć jego profil. Ale to świetny pomysł!
Możesz napisać do niego na PW i poprosić, żeby rzucił okiem na Twój post.
Na pewno to zrobi, jestem tego pewien.
To porządny wolf :)
Zadbam o to, żeby mój wątek został na pierwszej stronie!