Wędrówki z psem – od jakiego wieku można zacząć?
Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.
Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.
Myślę, że nie wcześniej niż przed ukończeniem roku. Przed tym wiekiem to po prostu za długo dla szczeniaka.
Nie jestem profesjonalistką, więc poczekaj jeszcze na opinie osób, które są większymi specjalistami ode mnie ^^
Ojej, to zdecydowanie za dużo!!
Pamiętaj, że dla 4-miesięcznego szczeniaka jeden spacer powinien trwać maksymalnie 20 minut. Nie więcej. Raz na jakiś czas, np. raz w tygodniu, można wyjść na 30-60 minut, ale to absolutny maks i tylko ten jeden raz.
Istnieje tabela, która pokazuje czas aktywności w zależności od wieku psa. Według niej wędrówki to 20 minut dla 4-miesięczniaka, 25 minut dla 5-miesięczniaka i 35 minut dla psa od 6 miesiąca życia. Dopiero po ukończeniu 12 miesięcy można przejść na godzinne spacery. Od 15 miesiąca życia można chodzić godzinę i dłużej. Ale nie wcześniej!!
Ja mam u siebie suczkę, mieszankę spaniela i border collie, która ma prawie 3 miesiące. Planuję z nią trenować agility i canicross (czyli wspólne wędrówki), ale chcę zacząć dopiero, gdy skończy rok albo półtora. Jeśli chodzi o 2-godzinne spacery, to radziłabym poczekać do okolic 9-10 miesiąca życia, bo zbyt długie wędrówki, zanim piesek skończy rosnąć, mogą spowodować poważne problemy ze zdrowiem...
Nie jestem specjalistką, więc poczekajcie jeszcze na opinie osób, które znają się na tym lepiej ode mnie ^^
7 komentarzy na temat 7