Wędrówki z psem – od jakiego wieku można zacząć?

?
Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć,

Mam 4-miesięcznego szczeniaka malinois.

Wychodzę z nim kilka razy dziennie, w sumie spacerujemy około godziny lub półtorej na dobę.

Uwielbiamy piesze wycieczki i wędrówki, ale wiem, że zabieranie tak małego malucha na trasy nie jest zalecane. Jak myślicie, od jakiego wieku nasz maliniak będzie mógł nam towarzyszyć w wyprawach? Chociażby na takie 2-3 godziny.

Dzięki za rady!

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

7 odpowiedzi
Sortuj według:
  • ?
    Zgłoś
    Ok, dzięki wszystkim :)
    Przetłumaczony francuski
    Kikaah
    Kikaah Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    wszystko zależy od rodzaju terenu i czasu trwania, trzeba też móc robić wystarczająco dużo przerw.... możesz zacząć od 1h na łatwym terenie i stopniowo to zwiększać, w miarę jak będzie rosnąć...
    Przetłumaczony francuski
    Love Animaux 19
    Love animaux 19 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Myślę, że nie wcześniej niż przed ukończeniem roku. Przed tym wiekiem to po prostu za długo dla szczeniaka.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Okej, super! Dziękuję Wam!
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Zacząłem chodzić ze swoimi psiakami do lasu, gdy miały 5 miesięcy. Na początek to były takie 30-minutowe spacery. Najlepiej z tymi poważniejszymi wędrówkami wstrzymać się do ukończenia 12. miesiąca życia, żeby rozwój i wzrost były już całkowicie zakończone.
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Osobiście mam suczkę, mixa spaniela z border collie, która ma prawie 3 miesiące. Planuję z nią trenować agility i canicross (czyli wspólne wędrówki), ale zamierzam zacząć dopiero, gdy skończy rok lub półtora. Jeśli chodzi o dwugodzinne spacery, radziłabym poczekać do 9-10 miesiąca życia, bo zbyt dużo chodzenia w fazie wzrostu może wyrządzić psu wielką krzywdę...

Nie jestem profesjonalistką, więc poczekaj jeszcze na opinie osób, które są większymi specjalistami ode mnie ^^

Ojej, to zdecydowanie za dużo!!

Pamiętaj, że dla 4-miesięcznego szczeniaka jeden spacer powinien trwać maksymalnie 20 minut. Nie więcej. Raz na jakiś czas, np. raz w tygodniu, można wyjść na 30-60 minut, ale to absolutny maks i tylko ten jeden raz.

Istnieje tabela, która pokazuje czas aktywności w zależności od wieku psa. Według niej wędrówki to 20 minut dla 4-miesięczniaka, 25 minut dla 5-miesięczniaka i 35 minut dla psa od 6 miesiąca życia. Dopiero po ukończeniu 12 miesięcy można przejść na godzinne spacery. Od 15 miesiąca życia można chodzić godzinę i dłużej. Ale nie wcześniej!!

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Ja mam u siebie suczkę, mieszankę spaniela i border collie, która ma prawie 3 miesiące. Planuję z nią trenować agility i canicross (czyli wspólne wędrówki), ale chcę zacząć dopiero, gdy skończy rok albo półtora. Jeśli chodzi o 2-godzinne spacery, to radziłabym poczekać do okolic 9-10 miesiąca życia, bo zbyt długie wędrówki, zanim piesek skończy rosnąć, mogą spowodować poważne problemy ze zdrowiem...

Nie jestem specjalistką, więc poczekajcie jeszcze na opinie osób, które znają się na tym lepiej ode mnie ^^

Przetłumaczony francuski
  • 7 komentarzy na temat 7

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post