Wywraca swoje miski

Keris
Keris Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć,

moja psinka zachowuje się ostatnio dość dziwnie.

Po wieczornym posiłku wywraca miskę z wodą, mimo że w środku jeszcze coś jest, i zaczyna się nią bawić (w nocy). Jest to uciążliwe, bo robi to w momencie, gdy cały dom już śpi, więc nie ma możliwości, żeby wstać i znowu jej nalać.

Inna sprawa: rano, zanim wyjdę do pracy, zostawiam jej wodę. Po tym, jak łapczywie się napije, znowu wywraca miskę. Postanowiłam ją ukarać i zostawić jej pustą miskę,

mówiąc jednocześnie siostrze, żeby dała jej pić dopiero po jakimś czasie.

Wody jej nie brakuje, ale to wywracanie miski wydaje mi się dziwne i jest to zupełnie nowe zachowanie.

Regularnie wychodzi na spacery, ma aktualne szczepienia i jest odrobaczona.

Czy komuś z Was przytrafiło się już coś takiego?

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

8 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Keris
    Zgłoś

Cześć,

Moja robiła to samo, jak była szczeniakiem, i nadal jej się to zdarza od czasu do czasu, ale bardzo rzadko, kiedy miska jest już prawie pusta. Potem w tym brodzi albo kładzie się w kałuży – myślę, że to też dla niej sposób na ochłodę.

Zdecydowałam się na miskę turystyczną kupioną na Amazonie. Ma taką specjalną nakładkę na górze, którą pies musi lekko docisnąć pyszczkiem, żeby woda podeszła do góry (w tej części są otwory, przez które przepływa woda). Dzięki temu nie może już wywrócić miski (nawet jeśli spróbuje, to wszystko zostaje na miejscu!), a dodatkowo psiaki, które piją bardzo łapczywie, mniej przy tym chlapią.

U nas jest teraz pora sucha, więc nie ma problemu z upałami, a mała przestała już wywracać tę miskę z wodą.

Przetłumaczony francuski
    Keris
    Zgłoś

No i właśnie, najlepiej zdecydować się na stojak na podwyższeniu, bo ma wszystko, co potrzebne do zamocowania misek, więc pies nie będzie bałaganić. Poza tym to super rozwiązanie, bo psiak nie musi się tak schylać i nie nadwyręża sobie niczego :)

Zanaya,

zamówiłam to już w sklepie zoologicznym, ale będzie dostępne dopiero we wrześniu (mieszkam w Kongo, stąd trudności z dostępem do niektórych akcesoriów). Jednak patrząc na zdjęcie, szczerze wątpię, żeby prędzej czy później go nie przewróciła – to bardzo rozrywkowy maliniak, który kompletnie niczego się nie boi.

Przetłumaczony francuski
    Keris
    Zgłoś
    Cześć, moja sunia zachowuje się ostatnio dość dziwnie. Po wieczornym posiłku wylewa wodę z miski, mimo że jest jej tam jeszcze sporo, i zaczyna się nią bawić (w nocy). Najgorsze jest to, że robi to, gdy wszyscy w domu już śpią, więc nie ma jak jej tej wody znowu nalać. Kolejna sprawa: rano przed wyjściem do pracy zostawiam jej miskę z wodą, a ona po łapczywym napiciu się znowu ją wywraca. Postanowiłam ją ukarać i zostawiać jej pustą miskę, mówiąc siostrze, żeby dała jej pić dopiero po jakimś czasie. Wody jej nie brakuje, ale to wywracanie miski wydaje mi się dziwne i jest to coś nowego. Regularnie wychodzi na spacery, ma aktualne szczepienia i jest odrobaczona. Czy komuś z was przytrafiło się już coś podobnego? Twój pies ma w sobie coś z kota, tak mi się wydaje. Kot jest mistrzem w interakcji z otoczeniem i robieniu „odkryć”. „Popchnę tę ozdóbkę, jak spadnie, to zrobi hałas. O, kolejna rzecz, sprawdźmy, co się stanie z tą”. U mnie to kotka zaczęła wylewać wodę, kiedy pewnego dnia postanowiłam podać im ją w misce do zupy. Dno było dużo węższe niż góra, przez co „miska” była niestabilna. Kotka odkryła, że dzięki tej niestabilności da się ją łatwo przewrócić! Moja suczka z kolei kilka miesięcy temu odkryła prawo grawitacji. „Zamiast przynosić piłkę mojemu panu, kiedy rzuci ją ze zbocza, zostawię ją w połowie górki – wtedy sama zacznie się toczyć bez jego pomocy, a on niech sobie tam sterczy na górze i się nudzi, podczas gdy ja patrzę, jak piłka sama się rusza”. Kara mogłaby zadziałać tylko wtedy, gdy złapiesz psa na gorącym uczynku. Najlepszą karą w takim przypadku byłoby po prostu podniesienie głosu w momencie, gdy pies właśnie zabiera się za wywracanie miski. Jeśli to go powstrzyma, to znaczy, że taka prosta kara działa. Karanie go rano za coś, co stało się wcześniej... uff... według mnie nie ma szans, żeby pies to zrozumiał. Cześć ES, niezłe, to by się nawet zgadzało! Do tego ona potem jeszcze przesuwa tę miskę, żeby się nią bawić. Zdecydowałam, że będę jej zostawiać miskę tylko na pół godziny przed pójściem spać. Już tłumaczę: wsypuję jej karmę, a pół godziny później, jak słyszę, że zaczyna kombinować przy wywróconej misce, zabieram ją i mówię stanowcze „nie”. Dzięki temu domownicy mogą spać spokojnie. Wody już nie wylewa.
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Cześć,

Moja robiła dokładnie to samo, gdy była szczeniakiem, i nadal zdarza jej się to od czasu do czasu, choć bardzo rzadko – zazwyczaj wtedy, gdy miska jest prawie pusta. Potem w tym brodzi albo kładzie się w kałuży; myślę, że to dla niej też sposób na ochłodzenie się.

Zdecydowałam się na miskę turystyczną kupioną na Amazonie. Ma ona na górze taką nakładkę, którą pies musi lekko nacisnąć pyszczkiem, żeby woda podeszła do góry (są tam otwory, przez które przepływa woda). Teraz już nie może jej wywrócić (nawet jeśli spróbuje, to podstawa trzyma się na miejscu!), a poza tym to świetne rozwiązanie dla psów, które piją bardzo łapczywie, bo dzięki temu mniej chlapią dookoła.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

No więc tak, najlepiej zdecydować się na stojak na podwyższeniu, bo ma od razu mocowania na miski, co zapobiega robieniu bałaganu przez psa. No i po raz kolejny – to naprawdę super sprawa, bo pies nie musi się tak schylać i nic go nie boli :)

Przetłumaczony francuski
    Energiesolaire
    Energiesolaire Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Cześć, moja sunia zachowuje się ostatnio dość dziwnie. Po wieczornym posiłku wywraca miskę z wodą, mimo że w środku jeszcze coś jest, i zaczyna się nią bawić (w nocy). Najgorsze jest to, że robi to, kiedy wszyscy w domu już śpią, więc nie ma jak jej tej wody znowu nalać. Druga sprawa: rano, przed wyjściem do pracy, zostawiam jej pełną miskę. Ona łapczywie się napije, a potem znowu ją wywraca. Postanowiłem ją ukarać i zostawić jej pustą miskę. Powiedziałem też siostrze, żeby dała jej pić dopiero po jakimś czasie. Wody jej nie brakuje, ale to wywracanie miski wydaje mi się dziwne i jest to coś nowego. Psina regularnie wychodzi na spacery, ma aktualne szczepienia i jest odrobaczona. Czy komuś z was przydarzyło się już coś takiego? Twój pies ma w sobie coś z kota, tak mi się wydaje. Koty to mistrzowie interakcji z otoczeniem i robienia różnych „odkryć”. „Pchnę tę ozdobę, a jak spadnie, to zrobi hałas. O, a tu kolejna rzecz, sprawdźmy, co się stanie”. U mnie to kotka zaczęła wywracać miskę, kiedy pewnego dnia postanowiłem podać im wodę w misce do zupy. Dno było dużo węższe niż krawędź, więc „miska” była niestabilna. Kotka odkryła, że dzięki tej niestabilności można ją łatwo wywrócić! Z kolei moja psina odkryła prawo grawitacji kilka miesięcy temu. „Zamiast przynosić piłkę panu, kiedy rzuca ją ze zbocza, zostawię ją na samym środku górki – wtedy sama zacznie się turlać bez pomocy pana, który sterczy na górze i się nudzi, podczas gdy ja mam frajdę z patrzenia, jak piłka sama się rusza”. Karanie może zadziałać tylko wtedy, gdy złapiesz psa na gorącym uczynku. Najlepszą karą w takim przypadku byłoby po prostu podniesienie głosu w momencie, gdy pies właśnie zabiera się do wywracania miski. Jeśli podniesiony głos sprawi, że pies przestanie, to znaczy, że taka prosta kara działa. Karanie jej następnego ranka... cóż, moim zdaniem nie ma szans, żeby pies zrozumiał, o co chodzi.
    Przetłumaczony francuski
    Keris
    Zgłoś
    To ciekawe, ona ma taką miskę, ale bez tego podwyższenia.
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Cześć,

Przede wszystkim nie karzemy psa, to nie ma sensu, bo on i tak nie zrozumie :)

Jakiej miski używasz?

Najlepiej sprawdzają się te na podwyższeniu, żeby psiak nie musiał się za bardzo schylać. Wybierz taką, jaką pokazuję na zdjęciu – dzięki temu skończą się problemy z wywracaniem miski i Twoja sunia będzie zadowolona :)

Dla niej to po prostu zabawa, mój owczarek zrobił mi to samo, kiedy byliśmy na wakacjach ^^

Przetłumaczony francuski
  • 8 komentarzy na temat 8

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post