Beauceron czy Malinois? Waham się!

R
Rawlorip Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć wszystkim!

Wiem, że jest mnóstwo tematów o tych dwóch rasach, ale po prostu nie mogę się zdecydować: beauceron czy malinois? Wszystko jest w tytule!

Mieszkam w domu z ogrodem razem z żoną. Na razie nie mamy dzieci, ale planujemy je w przyszłości.

Jeśli chodzi o malinois, czy on faktycznie potrzebuje aż tyle aktywności? Czy 3 godziny sportu dziennie wystarczą? Czy on naprawdę jest AŻ TAK nakręcony, że NIGDY nie potrafi odpuścić?

To byłby mój pierwszy pies – czy malinois jest trudniejszy od beaucerona? Czy któraś z tych ras w ogóle nadaje się na pierwszego psa?

A co z beauceronem? Czy rzeczywiście jest spokojniejszy? Bardzo zależy mi na psie sportowym, więc czy on się do tego faktycznie nadaje? Czy potrzebuje mniej zajęcia niż malinois? Czy jest łatwiejszy w wychowaniu? Czy jak już się porządnie wybiega, to potrafi być spokojny i odpocząć? Jeśli tak, to czy bardziej niż malinois? Co byście polecali, jeśli chodzi o czas na sport i aktywność umysłową dla obu tych ras?

To tyle moich pytań! Dla mnie najważniejsze jest to, żeby mieć psa sportowego, który potrafi też być spokojny. Chciałbym psa raczej stróżującego, ale nie paranoika... Z tego, co czytałem, wydaje mi się, że beauceron lepiej pasuje do moich kryteriów.

I jeszcze jedno, czy beauceron nadaje się na wędrówki i inne tego typu wyprawy?

Z góry dzięki!

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

10 odpowiedzi
Sortuj według:
  • R
    Zgłoś

Mój błąd! Widzę, że sporo borderów wpatruje się w swoich opiekunów... Co dokładnie masz na myśli, mówiąc o intensywności?

Przetłumaczony francuski
    ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Jedynym punktem wspólnym, jaki można u nich znaleźć, jest ich intensywność, ale poza tym to dwie rasy o zupełnie innym usposobieniu.

Przetłumaczony francuski
    R
    Zgłoś

Hm... malinois ma chyba zachowanie dość podobne do border collie, co nie?

Przetłumaczony francuski
    R
    Zgłoś

Jeszcze raz dzięki za Wasze odpowiedzi.

To mnie bardzo utwierdziło w moim wyborze, więc myślę, że JEŚLI zdecyduję się na psa, to będzie to właśnie beauceron.

Czytając o malinois, pomyślałem sobie: „to trochę niezrównoważone psy”, więc chyba już wcześniej podświadomie to wyczułem.

A tak ogólnie, to ile ruchu dziennie potrzebuje taki beauceron?

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Tak, mam podobne odczucia, beauceron to owczarek o raczej umiarkowanym temperamencie w porównaniu do niektórych jego bardziej „nakręconych” kuzynów.

Mój wujek miał same beaucerony, które pilnowały jego warsztatu stolarskiego. Mam z tamtego okresu świetne wspomnienia i pamiętam ich łagodność wobec mnie, kiedy byłam jeszcze małą dziewczynką.

Swoją drogą zauważyłam sporą różnicę między samcami a samicami – suczki były o wiele bardziej szalone i rozbrykane, a samce to taka prawdziwa „siła spokoju”.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    To tylko moja prywatna opinia... gdybym nie była taką fanką kundelków, odkąd mam jednego w domu, to pewnie zdecydowałabym się na beaucerona. Sporo się dowiadywałam o tych psach i najważniejszy wniosek, jaki wyciągnęłam, to że beauceron to pies niesamowicie zrównoważony! Nie wiem, czy to do Ciebie przemawia, skoro to Twój pierwszy pies, ale taka stabilność charakteru jest kluczowa, żeby życie z czworonogiem było naprawdę harmonijne!
    Przetłumaczony francuski
    Docline
    Docline Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Też uważam, że beauceron jest łatwiejszy w prowadzeniu.

Charakter maliniaka wymaga bardzo konkretnych warunków i mega intensywnej współpracy. Moim zdaniem to psy raczej dla profesjonalistów, którzy faktycznie potrzebują takiego typu psa.

Życie pod jednym dachem z beauceronem jest o wiele łatwiejsze i przebiega naturalniej.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Nawet „przylepa” to nie jest do końca dobre określenie, bo są przecież psy, które bywają przylepne, a przy tym spokojne – po prostu lubią się poprzytulać.

Maliniak to raczej typ ekstremalnie nastawiony na pracę i interakcję. To specyficzne uczucie, kiedy pies aż tak cię śledzi wzrokiem i czujesz, że każdą chwilę spędza na wyczekiwaniu na najmniejszy sygnał z Twojej strony.

Beauceron jest na pewno o wiele mniej ekstremalny. Chętnie weźmie udział w różnych aktywnościach, ale poza nimi potrafi się łatwo wyciszyć i nie będzie wlepiał wzroku w twarz właściciela przez dwie godziny na spacerze.

Przetłumaczony francuski
    R
    Zgłoś
    Dzięki za odpowiedź, Lorna! To potwierdza moje przypuszczenia co do maliniaków. Nie sądzę, żebym chciała mieć aż TAKIEGO „rzepa”, chociaż beauceron pewnie też do nich należy. Wydaje mi się, że beauceron to dla mnie pies idealny... Poczekam jeszcze na inne opinie, ale chyba dam sobie spokój z maliniakiem.
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Malinois ma bardzo specyficzną energię i „vibe”. Ten pies żyje jakby w ciągłym wpatrzeniu w swojego człowieka, nieustannie wyczekując na jakiś gest czy komendę do wykonania.

Można by o tym pisać całymi stronami, ale najlepiej po prostu przekonać się o tym osobiście i pójść na spotkanie z takimi psami.

Przyjrzyj się, jak ten pies funkcjonuje i zastanów się, czy chcesz takiego układu na dłuższą metę.

Beauceron jest znacznie bardziej zrównoważony, mniej ekstremalny. Nie zmienia to faktu, że to wciąż krzepki i sportowy owczarek, z którym można robić mnóstwo różnych aktywności.

Przetłumaczony francuski
  • 10 komentarzy na temat 10

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post