Cześć wszystkim!
Wiem, że jest mnóstwo tematów o tych dwóch rasach, ale po prostu nie mogę się zdecydować: beauceron czy malinois? Wszystko jest w tytule!
Mieszkam w domu z ogrodem razem z żoną. Na razie nie mamy dzieci, ale planujemy je w przyszłości.
Jeśli chodzi o malinois, czy on faktycznie potrzebuje aż tyle aktywności? Czy 3 godziny sportu dziennie wystarczą? Czy on naprawdę jest AŻ TAK nakręcony, że NIGDY nie potrafi odpuścić?
To byłby mój pierwszy pies – czy malinois jest trudniejszy od beaucerona? Czy któraś z tych ras w ogóle nadaje się na pierwszego psa?
A co z beauceronem? Czy rzeczywiście jest spokojniejszy? Bardzo zależy mi na psie sportowym, więc czy on się do tego faktycznie nadaje? Czy potrzebuje mniej zajęcia niż malinois? Czy jest łatwiejszy w wychowaniu? Czy jak już się porządnie wybiega, to potrafi być spokojny i odpocząć? Jeśli tak, to czy bardziej niż malinois? Co byście polecali, jeśli chodzi o czas na sport i aktywność umysłową dla obu tych ras?
To tyle moich pytań! Dla mnie najważniejsze jest to, żeby mieć psa sportowego, który potrafi też być spokojny. Chciałbym psa raczej stróżującego, ale nie paranoika... Z tego, co czytałem, wydaje mi się, że beauceron lepiej pasuje do moich kryteriów.
I jeszcze jedno, czy beauceron nadaje się na wędrówki i inne tego typu wyprawy?
Z góry dzięki!