Mój pies zjadł 8 kul tłuszczowych dla ptaków razem z plastikowymi siatkami

A
Asphodele Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć wszystkim,

Nie było mnie w domu zaledwie 20 minut dziś rano. Zostawiłam mojego miksa beaucerona na parterze w małym dwupokojowym mieszkaniu z łazienką.

Po powrocie odkryłam, co nabroił.

Wsunął 2 małe czekoladowe jajka wielkanocne i aż 8 KUL TŁUSZCZOWYCH DLA DZIKICH PTAKÓW razem z tymi plastikowymi SIATKAMI!

Chyba poczuł się ptakiem.

Od tego czasu wygląda na kompletnie oszołomionego! Czyżby ten lockdown zrobił z niego jakiegoś głuptasa?

Boję się, co będzie dalej. Dzwoniłam do kliniki weterynaryjnej, ale nikt nie odbierał. Mimo że zostawiłam wiadomość trzy godziny temu, nikt do mnie nie oddzwonił.

Dziś wieczorem i jutro rano nie dam mu nic do jedzenia, mam nadzieję, że to zwymiotuje.

Co jeszcze mogę zrobić?

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

63 odpowiedzi
Sortuj według:
  • ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Aha, okej. Norkham miał wtedy 10 miesięcy. Teraz ma już nieco ponad 3 lata... psie życie mija zdecydowanie za szybko!
    Przetłumaczony francuski
    A
    Zgłoś

Max miał 4 lata, a teraz ma już 6 i pół roku.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Adoptowałem Maxa w październiku 2017 roku. I nigdy nic nie dostałem.

Ja adoptowałem Nono w listopadzie 2017! 😉

Przetłumaczony francuski
    A
    Zgłoś

Tak, tak, jasne, wciąż mam jego umowę adopcyjną. Jestem taką „chomikarą”, wszystko zachowuję. Sprawdzę to w bazie iCad. Dzięki, dzisiaj kolejna luka w wiedzy uzupełniona!

Kiedy w 2006 roku adoptowałam mojego labradora od osoby prywatnej, która kupiła go w sklepie Animalis, musiałam bez przerwy deptać im wszystkim po piętach – i w Animalisie, i hodowcy, i w ichniejszym związku kynologicznym, żeby dostać jego rodowód. W końcu udało mi się go zdobyć dopiero po półtora roku. A przecież to nie była sprawa związana ze schroniskiem ani żadną fundacją.

No, „świetnie” tam u nich we Francji pracują!

Przetłumaczony francuski
    Emla
    Emla Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Możesz skontaktować się bezpośrednio z Safe-Animal...

Masz jeszcze jego umowę adopcyjną?

A jeśli nie, dopytaj ich, czy nie wystarczyłoby zaświadczenie od Twojego weterynarza...

Przetłumaczony francuski
    A
    Zgłoś
    Adoptowałem Maxa w październiku 2017 roku. I nigdy nic nie dostałem.
    Przetłumaczony francuski
    Emla
    Zgłoś

Tak, czasem to zajmuje nawet 6 miesięcy...

Ale skoro myślałeś, że schronisko mogło zostać w międzyczasie zamknięte...

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Niekoniecznie od razu. Od jak dawna masz Maxa? W moim przypadku schronisko trochę zwlekało, więc sama zadzwoniłam do bazy danych. Wszystko mi tam dokładnie wyjaśnili.

Przetłumaczony francuski
    A
    Zgłoś
    Czyli ten list z identyfikatorem powinien był zostać do mnie wysłany przez Safe-Animal?
    Przetłumaczony francuski
    Emla
    Zgłoś

I-CAD (Identification des CArnivores Domestiques).

To instytucja, która zarządza bazą danych czipów. Zazwyczaj przy zmianie właściciela powinno się to zgłosić do rejestru, ale zdarza się, że schroniska tego nie robią. Powinieneś otrzymać list z danymi do logowania, aby móc sprawdzić informacje (oczywiście nie będziesz mieć dostępu do danych poprzednich właścicieli, a jedynie do dat modyfikacji).

Możesz skontaktować się z nimi bezpośrednio – myślę, że z umową adopcyjną w ręku uda Ci się samodzielnie dopełnić wszelkich formalności.

https://www.i-cad.fr/

To naprawdę ważne: jeśli Twój pies się zgubi, to właśnie dzięki czipowi będzie wiadomo, z którym właścicielem się kontaktować, dlatego dane muszą być aktualne...

Przetłumaczony francuski
  • 10 komentarzy na temat 63

Wyświetl więcej
  • Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post