Mój pies zjadł 8 kul tłuszczowych dla ptaków razem z plastikowymi siatkami

A
Asphodele Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć wszystkim,

Nie było mnie w domu zaledwie 20 minut dziś rano. Zostawiłam mojego miksa beaucerona na parterze w małym dwupokojowym mieszkaniu z łazienką.

Po powrocie odkryłam, co nabroił.

Wsunął 2 małe czekoladowe jajka wielkanocne i aż 8 KUL TŁUSZCZOWYCH DLA DZIKICH PTAKÓW razem z tymi plastikowymi SIATKAMI!

Chyba poczuł się ptakiem.

Od tego czasu wygląda na kompletnie oszołomionego! Czyżby ten lockdown zrobił z niego jakiegoś głuptasa?

Boję się, co będzie dalej. Dzwoniłam do kliniki weterynaryjnej, ale nikt nie odbierał. Mimo że zostawiłam wiadomość trzy godziny temu, nikt do mnie nie oddzwonił.

Dziś wieczorem i jutro rano nie dam mu nic do jedzenia, mam nadzieję, że to zwymiotuje.

Co jeszcze mogę zrobić?

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

63 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Pokaż poprzednie komentarze
  • M
    Mike64 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Musiał czytać psi podręcznik przetrwania, jak był mały... 😉

Całe szczęście, że już wróciłaś

Przetłumaczony francuski
    A
    Zgłoś

Otworzyć torebkę, jeden chaps i gotowe – nic prostszego!

Znalazłam resztę rozszarpanej torebki z dwiema pozostałymi kulkami, ładnie ułożonymi. Obok leżało rozbebeszone pudełeczko po 6 czekoladowych jajkach wielkanocnych, a w środku cztery ocalałe jajka, wciąż równiutko poukładane. Wszystko to na jego legowisku. Zaciągnął zdobycz do siebie do „domu”!

(Położyłam ten jego łup na kafelkach, w jaśniejszym miejscu, żeby zrobić zdjęcie)

Albo się zapchał i nie mógł już więcej zjeść, albo usłyszał, że idę.

Obstawiam raczej to drugie!

Przetłumaczony francuski
    M
    Zgłoś
    No proszę, widać, że naprawdę miał na nie niezłą ochotę... Zapomnieliście tylko o jednym – żeby otworzyć woreczek. W sumie to mógłby ich zjeść nawet z dziesięć 🙂 i pewnie teraz byście „łowili” te trzy. Niesamowite. Miłego dnia!
    Przetłumaczony francuski
    A
    Zgłoś

Wciąż mam nadzieję, że znajdę tę ósmą siateczkę.

Dopiszę jeszcze trochę kontekstu, którego nie było w moim pierwszym poście, bo nie wydawał mi się wtedy najważniejszy dla sprawy.

Max był w zamkniętym domu.

Na początku zeszłej zimy, na kuchennej półce na wysokości około 1,40 m, położyłam nowiutką, fabrycznie zamkniętą paczkę 10 kul tłuszczowych z ziarnami do ogrodu. W ogóle jej nie używałam.

Nigdy bym jednak nie przypuszczała, że Max:

– po pierwsze: dobierze się do tej paczki, skoro leżała tam od miesięcy i nigdy go nie interesowała;

– po drugie: żeby ją dosięgnąć, musiał najpierw wskoczyć na blat, a dopiero potem na półkę;

– po trzecie: zje te kulki – nawet nie wiedziałam, że psu może smakować taki produkt;

– po czwarte: że pies może zjeść ich aż osiem!

Tyle czynników się nałożyło, że człowiek nawet nie pomyślał, żeby zawczasu pozdejmować te plastikowe siateczki!

Przetłumaczony francuski
    M
    Zgłoś

Może na przyszłość warto ściągać te siatki z kul tłuszczowych... oszczędzi ci to kilku dni „łowienia” siatki... 😝

Cieszę się, że tak to się skończyło

Przetłumaczony francuski
    Emla
    Emla Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Jeszcze tylko jeden... uff!

Jeszcze jutro trzeba sprawdzić...

Przetłumaczony francuski
    ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Cieszę się, że masz dobre wieści o swoim maluchu! 😉

Przetłumaczony francuski
    L
    Lacurieuse Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Cieszę się, że masz dobre wieści o swoim psiaku!
    Przetłumaczony francuski
    A
    Zgłoś

U Maxa sytuacja wygląda coraz lepiej.

Wczoraj nie było ani jednej kupy.

Za to dzisiaj po południu znalazłam w jednym miejscu kilka sztuk, które musiały zostać wydalone jedna po drugiej – w sumie 7 kawałków siatki.

Brakuje już tylko jednego, łobuziak jeden, ale myślę, że najgorsze ma już za sobą, uff!

Dziękuję wszystkim tutaj, którzy tak miło mnie wspierali: Ulthiakoda, Ratonlaveur, Kikaah, Lacurieuse, Yann-Shabow, Mike64, Aggie19 i Emla, jeszcze raz wielkie dzięki!

Przetłumaczony francuski
    A
    Zgłoś

Nie nie, jutro rano minie 48h. Zjadł te kule wczoraj rano o 10:00.

Dobra, konkrety: robiąc obchód po ogrodzie godzinę temu, znalazłem kupę – całkiem niezłą, bo zaczynała już mieć normalny kształt. To był po prostu zlepek ziaren w żółtej papce. Musiały tam być co najmniej ze trzy te kule, ale żadnej siatki, kurczę.

Zapakowałem to do woreczka i jutro sprawdzę jeszcze dokładnie, czy nie ma tam chociaż kawałka siatki, ale szczerze mówiąc, wątpię.

Dałem mu garść karmy i dorzuciłem do tego kilka kawałków gotowanych szparagów.

Przetłumaczony francuski
  • 40 komentarzy na temat 63

Wyświetl więcej
  • Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post