Adopcja miksa malinois ze staffem

Sebdu81
Sebdu81 Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć wszystkim, mam na imię Sébastien, mam 23 lata i poruszam się na wózku inwalidzkim – od roku jestem sparaliżowany.

Wczoraj kumpel napisał do mnie, że oddaje 3-miesięcznego szczeniaka, miksa malinois ze staffikiem. Kiedy mieszkałem u rodziców, zawsze mieliśmy psy, ale teraz mam własny, nowy dom z moją partnerką.

Chciałbym poznać Wasze opinie o takich psach, bo trochę się boję, czy taki psiak nie utrudni mi za bardzo życia.

Mam działkę o powierzchni 500 m2, żeby go wypuszczać, a że na razie nie pracuję, to często bywam w domu, z wyjątkiem wieczorów, kiedy mam zajęcia sportowe.

Dzięki :)

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

19 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Docline
    Docline Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Cześć, mam miksa malinois ze staffem. Wszystko u nas super, jest bardzo posłuszny i bardzo opiekuńczy.

W jakim jest wieku?

Zbyt opiekuńczy pies może być psem niebezpiecznym, jeśli cokolwiek się wydarzy i właściciel będzie potrzebował pomocy lub interwencji innych osób przy niektórych czynnościach...

Przetłumaczony francuski
    Juju44
    Juju44 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Witam, mam mieszańca malinois ze staffikiem. Wszystko układa się bardzo dobrze, psiak jest bardzo posłuszny i bardzo opiekuńczy.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Tak, Hazelle, ale tutaj mówimy o mieszance wybuchowej! 👌

Przetłumaczony francuski
    H
    Hazelle Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Tak jak pisali inni – czy nie możesz postarać się o psa asystującego? Moja siostra też była sparaliżowana i miała psa w typie staffa, który stał się dla niej świetnym towarzyszem. Co prawda nie przynosił jej różnych rzeczy ani nie pomagał ściągać swetra, ale pilnował się wózka lepiej niż na smyczy. Zawsze był tuż obok, ale nie dotykał siostry, żeby nie wywoływać u niej przykurczów itp. W ogóle nie był do tego szkolony. Mieszkam w Belgii, tutaj staffy są bardziej akceptowane, nawet te w typie rasy.
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Jeśli chodzi o psy asystujące, dowiedziałem się, że ostatnio wyszkolono kilka psów kreolskich. Sam mam takiego i mogę Wam powiedzieć, że to niesamowicie kochane psiaki!

https://www.libertesansfrontiere.fr/actualite-1341-nos-creoles.html

Przetłumaczony francuski
    Tania28
    Tania28 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Zgadzam się z tym, co napisali inni – też uważam, że ta mieszanka ras nie jest dla Ciebie. Poszukaj psa, który będzie mniej szalony i nie będzie wymagał aż tyle aktywności i wychodzenia...

Jasne, że pies może wnieść do Twojego życia mnóstwo dobrego. Daje takie spełnienie, że my, ludzie, często nawet nie zdajemy sobie sprawy, jak wielkim dobrodziejstwem jest czworonóg... ale nie ten konkretny typ psa, przykro mi.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    I jeszcze doprecyzuję dla Sébastien: wśród psów asystujących widuje się mnóstwo labradorów i golden retrieverów, ale to nie jedyne rasy, które można wyszkolić (jeśli inne rasy bardziej cię interesują). Jako psy asystujące szkoli się też owczarki, molosy, a nawet kundelki.
    Przetłumaczony francuski
     Sky
    sky Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Właściwie to pozytywny wpływ psa wydaje mi się oczywisty w każdej sytuacji, w tym również dla osób z paraliżem czy poruszających się na wózkach. 😌

Ale jeśli chodzi o Sébastiena, nie jestem przekonana, czy ten szczeniak nie będzie dla niego większym obciążeniem niż realną pomocą...

Mam jednak nadzieję, że ten maluch znajdzie kogoś, kto go uszczęśliwi, a Sébastien trafi na psie łapki idealnie pasujące do jego stylu życia, jeśli marzy o psie; niestety w tej sytuacji najrozsądniej będzie, jeśli ich drogi potoczą się oddzielnie... 😔

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

[youtube=https://www.youtube.com/watch?v=WIxW763F7x8]

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Masz rację Lorna, nie przyszło mi to do głowy. Człowiek odruchowo myśli o psach przewodnikach dla niewidomych i nie kojarzy tego z wózkiem inwalidzkim, a przecież faktycznie może to być bardzo pozytywne...

Ale zgadzamy się co do tego, żeby odradzić akurat tego konkretnego psa...

Przetłumaczony francuski
  • 10 komentarzy na temat 19

Wyświetl więcej
  • Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post