Adopcja psa wycofanego z hodowli

?
Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Dzień dobry,

Chcę adoptować suczkę wycofaną z hodowli. Hodowca uprzedził mnie, że nie jest ona nauczona czystości, ponieważ do tej pory mieszkała w kojcu (ma 5 lat). Radzi mi, żebym podczas mojej nieobecności zostawiała ją w klatce kennelowej, aby nauczyła się wstrzymywania potrzeb (oczywiście po wcześniejszym spacerze, żeby mogła się załatwić). Moi znajomi twierdzą, że to bzdura i że pies w tym wieku nie jest już w stanie nauczyć się czystości. Strzeszą mnie też, że może niszczyć rzeczy w domu, że pewnie będzie bardzo lękliwa, bo nie zna świata zewnętrznego, a w najgorszym przypadku – może stać się agresywna. Jakie rady moglibyście mi dać, żeby uniknąć takich problemów? Suczka (wysterylizowana) będzie mieszkać z innym owczarkiem (kastratem), który jest bardzo towarzyski.

Z góry bardzo dziękuję za wszystkie Wasze rady!

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

12 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Pokaż poprzednie komentarze
  • ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Zawsze są sposoby, żeby spróbować sprawić, by ten pies się zaadaptował. To będzie długa i trudna droga, ale z pomocą behawiorysty i waszego własnego psa wiele rzeczy będzie możliwych.

W każdym razie mało prawdopodobne, żeby pies niszczył rzeczy w domu. Większym wyzwaniem będzie raczej powolne uczenie go życia na zewnątrz, oswajanie z hałasami, spotkaniami... i tutaj behawiorysta może wam naprawdę pomóc, podobnie jak wasz pies, od którego tamten będzie się uczyć przez naśladownictwo.

Uważajcie tylko, jeśli macie małe dzieci...

Przetłumaczony francuski
    Humeur-De-Chien
    Humeur-de-chien Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dobry wieczór,

Jakie rady możesz mi dać, żeby uniknąć tego rodzaju problemów?

Moja rada: nie adoptuj tego psa.

Hodowca – o ile to w ogóle prawdziwy hodowca – mówi ci, że pies siedzi w kojcu i nie zachowuje czystości. A ma już 5 lat!

Można więc przypuszczać, że nie tylko rzadko albo wcale nie wychodzi na zewnątrz, ale też ewidentnie nikt się nim właściwie nie zajmuje. To naprawdę nie wróży niczego dobrego.

Jednak w jednej kwestii nie zgadzam się z twoimi znajomymi. W zasadzie 5-letni pies jak najbardziej może nauczyć się czystości. Metoda jest dokładnie taka sama jak u szczeniaka.

Zgadzam się z nimi natomiast w tym, że adopcja psa w tym wieku, „wychowanego” w warunkach, jakich możemy się domyślać, niesie ze sobą spore ryzyko wystąpienia zaburzeń behawioralnych – przede wszystkim z powodu braku socjalizacji i habituacji. Ale to tylko domysły.

Idealnie byłoby, gdyby towarzyszył ci behawiorysta, który mógłby zobaczyć psa i sprawdzić go w różnych sytuacjach, żeby wyrobić sobie o nim dokładniejsze zdanie. Ale czy hodowca się na to zgodzi?

Z ciekawości – jak nazywa się ta hodowla i dlaczego pies został wycofany z rozrodu?

Przetłumaczony francuski
  • 12 komentarzy na temat 12

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post