Co robić? Problemy z trawieniem po karmie Carnilove

J
Johndoesullivan Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć!

Mam taki problem – jak wielu z was, zacząłem się bardziej interesować tym, co je mój pies, i muszę przyznać, że przeżyłem lekki szok!

Mam „małego” owczarka niemieckiego, który ma 5,5 miesiąca. Jak większość szczeniaków, trafił do mnie od hodowcy na karmie Royal Canin (RC).

Po zrobieniu „małego doktoratu” w internecie, żeby wybrać odpowiednią karmę, zdecydowałem się w końcu na CARNILOVE SALMON & TURKEY PUPPY LARGE BREED.

Popełniłem pierwszy błąd, bo zacząłem zmianę karmy około 4. miesiąca i... katastrofa! Ostra biegunka przez tydzień, dwie wizyty u weterynarza – krótko mówiąc, odstawiłem Carnilove i wróciłem do Royala.

Wiedząc, że RC to nie jest najlepszy wybór (delikatnie mówiąc!), od 3 tygodni znowu dodaję po trochu Carnilove. Ale jak tylko dochodzę do proporcji 50/50, znowu to samo: rano kupy są ok, a wieczorem biegunka.

No i nie wiem, co robić. Czy to karmy bezzbożowe mu szkodzą? Powinienem spróbować Acany albo Orijena? A może będzie ten sam problem?

Czy może jednak muszę przejść na Pro Plan, który wydaje się chociaż „trochę” lepszy niż RC?

Słuchajcie, nie mam już pomysłu. Właśnie kupiłem dwa worki Royala, co starczy na jakieś półtora miesiąca. Chciałbym, żeby po tym czasie mój kochany psiak w końcu jadł coś, co będzie dla niego zdrowe pod względem wartości odżywczych, ale przede wszystkim, żeby przestał po tym chorować!

Dzięki!

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

16 odpowiedzi
Sortuj według:
  • S
    Sansirius Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dzień dobry,

Sirius jest na Orijenie, ale robiliśmy bardzo długie przejście – najpierw 10% porcji i zwiększałem o kolejne 10% nowej karmy co tydzień, pod warunkiem, że kupy były stabilne. Mieliśmy sporo luźniejszych stolców, ale bez typowej biegunki, więc przez tydzień podawałem mu dodatkowo probiotyki.

Od tamtej pory jest super, kupy są ładnie uformowane. Rzadko puszcza bąki, ale jak już się zdarzy, to strasznie śmierdzą (to w zasadzie jedyny minus).

Ma jedwabistą sierść i rośnie zdrowo i harmonijnie.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Moja Tosca chorowała po wielu karmach bezzbożowych i musiałam wrócić do Pro Planu. Nie przepadam za ich składem, ale ona bardzo dobrze je toleruje, więc przy nich zostałam.
    Przetłumaczony francuski
    Doudou229
    Doudou229 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

🙂

Wśród karm, które wymieniliście, są takie, które mają całkiem niezły skład, choć jako fance BARF-u trudno mi to przyznać ;-) Dla mnie jednak nic nie zastąpi świeżego jedzenia (mięsa, ryb...).

Co do karmy, którą dostawał jako szczeniak – szczerze mówiąc, stan jego kup wcale mnie nie dziwi. I tak uważam, że nie jest najgorzej (u dwóch moich szczeniaków po RC miałam znacznie większe przeboje).

Stąd właśnie moja propozycja z babką płesznik (psyllium)...

Podrzucam moje tablice na Pinterest o moich suniach.

W razie pytań śmiało piszcie – karmię surowizną od końca 2012 roku (BARF i Prey Model), a wcześniej przerabiałam i karmy, i jedzenie gotowane...

Ekologiczna babka płesznik (psyllium blond) złagodzi podrażnienia i postawi jego układ pokarmowy na nogi.

Najlepiej kupić ją w sklepie ze zdrową żywnością – za paczkę około 200 g zapłacicie jakieś 30 zł...

Dzięki temu unikniecie podawania leków...

https://wamiz.com/chiens/husky-siberien-206/forum/husky-avec-diarrhee-persistante-94614.html

Dawkowanie zależy od wagi psa.

Dla zwierzaka:

Wartości w ml podane są dla miarki (1 ml to około 0,65 g).

Koty: 1 do 2,5 ml dziennie.

Psy: 2,5 do 5 ml na każde 10 kg masy ciała dziennie.

Proszek z babki wymieszaj z wodą (5 razy więcej wody niż proszku), poczekaj, aż zrobi się żel i rozdziel do posiłków.

https://www.pinterest.fr/Doudou229/le-barf-pour-chien/

https://www.pinterest.fr/Doudou229/friandises-maison-pour-chien/

https://www.pinterest.fr/Doudou229/pour-chiens/

Trzeba po prostu znaleźć żywienie, które mu podpasuje. Tak jak pisała Jador, z różnych opcji zawsze znajdzie się ta jedna właściwa... ale dla każdego szczeniaka czy psa może to być coś zupełnie innego.

Do usłyszenia!

Przetłumaczony francuski
    J
    Zgłoś
    Dzięki doudou, Tak, im więcej o tym czytam, tym bardziej skłaniam się ku naturalnemu żywieniu. Ale wszystko w swoim czasie – mam małego szczeniaka i dwójkę małych dzieci. Musimy po prostu dać sobie chwilę, żeby wszyscy się przyzwyczaili i znaleźli swój rytm, więc myślę, że będę do tego dochodzić etapami.
    Przetłumaczony francuski
    Doudou229
    Zgłoś

Są też inne sposoby żywienia ..

które mają mniej węglowodanów ..

jeśli postawisz na naturalne karmienie ..

Przetłumaczony francuski
    Doudou229
    Zgłoś

Dzień dobry

na uregulowanie stolca dobra jest ekologiczna babka jajowata (psyllium), to naturalny sposób... pomoże łagodnie wrócić do normy...

(unikaj Smecty) dla Twojego szczeniaka...

Hej Jador 👍 :-)

liczyłam kiedyś węglowodany dla koleżanek z forum...

WOLFOOD JUNIOR LARGE BREED

wyliczyłam węglowodany w wersji z kaczką, łososiem i batatami – wyszło mi 29,10%.

skład jest interesujący.

Orijen

21% węglowodanów dla puppy large breed (fioletowe opakowanie)

Acana heritage puppy large breed

27% węglowodanów.

Hej Balista

co do ryżu, to tak, w małych ilościach może być tolerowany, ale w niektórych markach karm trzeba uważać – czasem to ryż browarniany (a to nie to samo), a na wielu etykietach nie jest to doprecyzowane...

przez pominięcie...

wymiziaj ode mnie Pinup

Przetłumaczony francuski
    J
    Zgłoś
    Dzięki za wasze odpowiedzi, dochodziłem do podobnego wniosku – muszę znaleźć karmę ze zbożami, ale taką, która będzie odpowiednio wysokiej jakości dla mojego psa. Wypróbuję Wolfood. Dam wam znać, jak nam poszło! Jeszcze raz wielkie dzięki.
    Przetłumaczony francuski
    Balista
    Balista Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Mam młodą labradorkę, która ma 6,5 miesiąca. Karma marki Orijen zupełnie jej nie służyła (miała luźne kupy i bardzo częste gazy...). Od dobrych dwóch miesięcy jest na karmie Wolfood low grain (tej samej, której skład wrzuciliście: Large Puppy) i jest super: kupy są uformowane (no, chyba że zje jakieś śmieci, jak tylko odwrócimy wzrok...) i jeśli chodzi o bąki, to zdarzy się jej puścić jednego czy dwa od czasu do czasu (ale kto z nas tego nie robi?), ale nie ma to żadnego porównania z tym, co było wcześniej... Do tego ma przepiękną sierść, rozwija się harmonijnie i ma po prostu olimpijską formę. Czego chcieć więcej? Z perspektywy czasu myślę sobie, że to całe „bezzbożowe” to po prostu taka moda, ale trzeba spojrzeć prawdzie w oczy: wiele psów tego nie toleruje. Coś więc musi być z tym nie tak. Z kolei ryż jest stosowany w żywieniu psów od wieków i zazwyczaj jest bardzo dobrze tolerowany.
    Przetłumaczony francuski
    Jador
    Jador Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Statystycznie rzecz biorąc, karmy bez ziemniaków i roślin strączkowych (takich jak groch czy soczewica) są najlepiej tolerowane. Te ze zbożami również, ale problemem w ich przypadku jest zazwyczaj poziom węglowodanów, który znacznie przekracza progi bezpieczne dla psa (czyli 20% i mniej). Karmy zbożowe mają ich przeważnie około 40%, a często nawet o wiele więcej.

W marce Wolfood nie znajdziesz strączków ani ziemniaków. Skrobia pochodzi tam głównie z ryżu, który jest bardzo dobrze tolerowany przez psy.

No ale właśnie – to tylko statystyki, a twój pies jest przecież jedyny w swoim rodzaju. Moje suczki są na Wolfoodzie i nie znalazłam nic lepszego, jeśli chodzi o tolerancję i ich ogólną formę. U jednej problemem był brak apetytu i słaba tolerancja ryb, u drugiej z kolei bardzo szybki metabolizm, przez co musiałam przejść na karmy dla psów pracujących. Ta marka rozwiązała wszystkie moje problemy.

Przetłumaczony francuski
    J
    Zgłoś

Oto ostatni skład:

WOLFOOD:

Suszona kaczka 27%, ryż 26%, suszony łosoś 12%, tłuszcz drobiowy, jęczmień 5%, bataty 4%, suszone jabłko, wysłodki buraczane, siemię lniane, kryl 2% (suszony zooplankton morski), hydrolizowana wątróbka drobiowa, minerały, suszona hemoglobina, drożdże, mieszanka suszonych ziół 0,33% (pietruszka, rozmaryn, pokrzywa, rumianek, szałwia, tymianek, kolendra, mniszek lekarski, lukrecja), ekstrakt z mięczaków i skorupiaków (źródło glukozaminy) 1000 mg/kg, siarczan chondroityny 1000 mg/kg, suszone algi morskie, mannanooligosacharydy (MOS), suszona żurawina, inulina z cykorii (źródło FOS), ekstrakt z juki Mojave.

Jak myślicie, które chrupki będą miały największe szanse mu podpasować?

Przetłumaczony francuski
  • 10 komentarzy na temat 16

Wyświetl więcej
  • Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post