Co robić? Problemy z trawieniem po karmie Carnilove

J
Johndoesullivan Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć!

Mam taki problem – jak wielu z was, zacząłem się bardziej interesować tym, co je mój pies, i muszę przyznać, że przeżyłem lekki szok!

Mam „małego” owczarka niemieckiego, który ma 5,5 miesiąca. Jak większość szczeniaków, trafił do mnie od hodowcy na karmie Royal Canin (RC).

Po zrobieniu „małego doktoratu” w internecie, żeby wybrać odpowiednią karmę, zdecydowałem się w końcu na CARNILOVE SALMON & TURKEY PUPPY LARGE BREED.

Popełniłem pierwszy błąd, bo zacząłem zmianę karmy około 4. miesiąca i... katastrofa! Ostra biegunka przez tydzień, dwie wizyty u weterynarza – krótko mówiąc, odstawiłem Carnilove i wróciłem do Royala.

Wiedząc, że RC to nie jest najlepszy wybór (delikatnie mówiąc!), od 3 tygodni znowu dodaję po trochu Carnilove. Ale jak tylko dochodzę do proporcji 50/50, znowu to samo: rano kupy są ok, a wieczorem biegunka.

No i nie wiem, co robić. Czy to karmy bezzbożowe mu szkodzą? Powinienem spróbować Acany albo Orijena? A może będzie ten sam problem?

Czy może jednak muszę przejść na Pro Plan, który wydaje się chociaż „trochę” lepszy niż RC?

Słuchajcie, nie mam już pomysłu. Właśnie kupiłem dwa worki Royala, co starczy na jakieś półtora miesiąca. Chciałbym, żeby po tym czasie mój kochany psiak w końcu jadł coś, co będzie dla niego zdrowe pod względem wartości odżywczych, ale przede wszystkim, żeby przestał po tym chorować!

Dzięki!

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

16 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Pokaż poprzednie komentarze
  • J
    Zgłoś

Hej wszystkim ponownie,

Przejrzałem właśnie kilka karm i wybrałem trzy z nich. Co o nich sądzicie?:

Orijen (nie było go wcześniej w zestawieniu, ale to „starszy brat” Acany), oto skład:

Świeże mięso kurczaka 14%, świeże mięso indyka 7%, świeże całe jaja 7%, świeża wątróbka kurczaka 6%, świeża cała flądra 5%, świeży cały śledź 5%, świeża wątróbka indyka 5%, świeże szyje kurczaka 4%, świeże serca kurczaka 4%, świeże serca indyka 4%, dehydratowany kurczak 4%, dehydratowany indyk 4%, dehydratowana cała makrela 4%, dehydratowana cała sardynka 4%, dehydratowany cały śledź 4%, cała czerwona soczewica, cała zielona soczewica, cały groch zielony, włókno soczewicy, cała ciecierzyca, cały groch żółty, cała fasola pinto, fasola biała, olej ze śledzia 1%, chrząstki kurczaka 1%, tłuszcz z kurczaka 1%, suszona lucerna, liofilizowana wątróbka kurczaka, liofilizowana wątróbka indyka, świeża cała dynia, świeża dynia piżmowa, świeża cała cukinia, świeży cały pasternak, świeża marchew, świeże jabłka, jabłka Red Delicious, świeże gruszki Bartlett, świeży jarmuż, świeży szpinak, świeże liście buraków, świeże liście rzepy, brązowy morszczyn, cała żurawina, całe borówki, całe owoce świdośliwy, korzeń cykorii, kurkuma, ostropest plamisty, korzeń łopianu, lawenda, korzeń prawoślazu, owoce dzikiej róży, enterococcus faecium.

Acana:

Świeże mięso kurczaka bez kości (16%), dehydratowane mięso kurczaka (15%), dehydratowane mięso indyka (14%), czerwona soczewica, cały groch zielony, świeże podroby kurczaka (wątróbka, serca, nerki) (6%), dehydratowany śledź atlantycki (4%), świeże całe jaja (4%), świeża cała flądra (4%), olej ze śledzia (3%), lucerna suszona na słońcu (2%), bób (2%), zielona soczewica, cały groch żółty, włókno grochu, tłuszcz drobiowy (2%), świeże chrząstki kurczaka (2%), brązowy morszczyn, świeża dynia, świeża dynia piżmowa, świeży pasternak, świeży jarmuż, świeży szpinak, liście gorczycy, świeże liście rzepy, świeża marchew, świeże jabłka Red Delicious, świeże gruszki Bartlett, liofilizowana wątróbka kurczaka, liofilizowana wątróbka indyka, świeża cała żurawina, świeże całe borówki, korzeń cykorii, kurkuma, ostropest plamisty, korzeń łopianu, kwiaty lawendy, korzeń prawoślazu, owoce dzikiej róży.

Przetłumaczony francuski
    J
    Zgłoś

Cześć wszystkim,

Dzięki wielkie za wasze odpowiedzi, od razu mi raźniej 😁

Czyli to może być przez groszek??? Dzięki za info! Kikaah, kiedy mówisz o groszku, masz na myśli żółty groszek (18% w Carnilove)? Czy cieciorkę (1%)?

Tak jak poradził mi Petyrlechon, przyjrzę się karmom niskozbożowym (low grain) z ryżem od marek Wolfood, Purizon, Nutrivet, Opti Life i Acana i dam wam znać!

Kikaah, kiedy mówisz o groszku, masz na myśli żółty groszek (18% w Carnilove)? Czy cieciorkę (1%)?

Dajcie znać, jeśli udało wam się znaleźć idealną karmę na tego typu problemy!

Przetłumaczony francuski
    Bobkat
    Bobkat Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dzień dobry

Miałam ten sam problem z moją suczką – po karmie Carnilove miała biegunkę i straszne gazy, szczególnie po smaku indyk z łososiem.

Jeśli po porządnym i długim okresie przejściowym nadal nie będzie okej, radziłabym Państwu przejście na karmę na bazie mięsa, warzyw i ryżu.

Przetłumaczony francuski
    Beaujabote
    Beaujabote Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

U nas to samo z Carnilove – bardzo luźne kupy i bąki... szkoda nawet gadać. Z Acaną za to nie ma żadnego problemu, chociaż muszę zmieniać smaki, bo nasz panicz szybko się nudzi.

Przetłumaczony francuski
    Petyrlechon
    Petyrlechon Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dzień dobry! Możesz zrobić tak, jak radzi kikaah, albo zmienić karmę na taką typu „low grain” z dodatkiem ryżu, ale bez grochu i ziemniaków. Mój pies długo męczył się z tym samym problemem... Bezzbożówek w ogóle nie trawi – po Carnilove, Orijenie czy Ultra Premium biegunka była po prostu murowana. Dlatego trzymaliśmy się RC, ale ostatnio zmieniliśmy karmę na taką z łososiem i ryżem. Przejście poszło szybciej niż zakładaliśmy, bo wszystko było okej. Od tygodnia jemy już w 100% nową karmę i wszystko jest w jak najlepszym porządku 😉

Jeśli chodzi o karmy low grain z ryżem, masz do wyboru kilka marek: Wolfood, który ma dobre opinie, Purizon, Nutrivet czy Opti Life... Odradzałabym Ci jednak Ultra Premium Low Grain, bo one i tak mają w składzie groch 😉

Przetłumaczony francuski
    Kikaah
    Kikaah Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Jeśli przy proporcjach 50/50 nie idzie najlepiej, może warto zostać nieco dłużej na etapie 60 RC i 40 CNV.

Poza tym obecność grochu w składzie nie zawsze jest dobrze tolerowana przez psy. Jeśli to faktycznie nie przejdzie, trzeba będzie poszukać karmy z małą ilością grochu albo całkowicie bez niego.

Przetłumaczony francuski
  • 16 komentarzy na temat 16

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post