Dlaczego mój pies sika na mocz innych psów?

?
Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Dobry wieczór,

Mój pies, mieszaniec owczarka niemieckiego – typ dominujący i dość zadziorny – systematycznie obsikuje miejsca, które wcześniej zaznaczyły inne psy. Dzieje się to zarówno na spacerach, jak i w ogrodzie, ponieważ moi rodzice mają małą suczkę, którą musimy trzymać z daleka od mojego psa, jako że on rzadko kiedy dogaduje się z innymi czworonogami.

Jaki jest powód takiego zachowania? Nie udało mi się znaleźć odpowiedzi na to pytanie w internecie.

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

5 odpowiedzi
Sortuj według:
  • ?
    Zgłoś

> Czy próbowałeś/aś już zapoznać go z suczką twoich rodziców?

Mógłby się przynajmniej nauczyć ją szanować. A może by się dogadali?

Tak, wyprowadzałem/am je razem na spacery, kiedy go adoptowałem/am w sierpniu, ale pewnego dnia, po powrocie ze spaceru, "ugryzł" ją w głowę. Podobno suczka chciała powąchać go w krocze, gdy mama wycierała go w przedpokoju (ciasne miejsce), co mu najwyraźniej nie odpowiadało – stąd ta reakcja. Od tamtej pory wolimy trzymać je osobno, bo tamta o mało nie straciła oka. Suczka moich rodziców też nie była socjalizowana, więc sytuacja jest naprawdę skomplikowana.

> Czy często przebywa w towarzystwie innych psów?

Nie, w 80% przypadków jeży mu się sierść, gdy mijamy inne psy. Kilka dni temu gwałtownie zaatakował nowofundlanda – pierwszy raz widziałem/am go tak rozszalałego, ale to moja wina, bo nie był na smyczy. Na szczęście nowofundlandowi nic się nie stało.

Przetłumaczony francuski
    M
    Mel1 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

To po prostu normalne psie zachowanie, zostawia wiadomość zapachową dla kolejnych czworonogów. Rzadko zdarzają się takie, które tego nie robią, a w każdym razie ja żadnego nie znam.

Mój jeszcze nie podnosi łapy, ale za to bardzo uważnie obwąchuje wszystkie strategiczne miejsca.

Czy próbowałeś już zapoznać go z suczką swoich rodziców?

Mógłby się nauczyć przynajmniej ją szanować. A może nawet by się dogadali?

Piszesz, że on nieczęsto dogaduje się z innymi psami.

Czy ma z nimi często kontakt? Od małego? Tak się właśnie zaleca, chociaż w praktyce bywa to trudne. Trzeba mieć w otoczeniu dobrze ułożone psy, a o to raczej ciężko... Ja znam tylko jednego takiego, i to jest 17-letni staruszek...

Przetłumaczony francuski
    Kikaah
    Kikaah Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

To taki sposób na komunikację. Pies mówi w ten sposób: „byłem tutaj”, żeby inne psiaki o tym wiedziały. To wcale nie jest dominacja, to działa trochę jak profil na Facebooku – jeden pies zostawia komentarz, a kolejny robi to samo.

Przetłumaczony francuski
    Beaujabote
    Beaujabote Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Znakowanie terenu to takie ich media społecznościowe 😁 – dzięki temu wiedzą, kto tędy przechodził (samiec czy samica).

To prawda, że samce znaczą o wiele więcej niż samice – mój robi systematyczny przegląd wszystkich słupków, drzew i wszystkiego, co pewnie super pachnie, i hop, sika. Pod koniec spaceru podnosi łapę już tylko na trzy kropelki albo wręcz dla samego gestu 🤭

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Mnóstwo psów tak robi, nawet jeśli najwyraźniej wcale nie są dominujące...

Przetłumaczony francuski
  • 5 komentarzy na temat 5

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post