Dlaczego mój pies sika na mocz innych psów?
Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.
Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.
> Czy próbowałeś/aś już zapoznać go z suczką twoich rodziców?
Mógłby się przynajmniej nauczyć ją szanować. A może by się dogadali?
Tak, wyprowadzałem/am je razem na spacery, kiedy go adoptowałem/am w sierpniu, ale pewnego dnia, po powrocie ze spaceru, "ugryzł" ją w głowę. Podobno suczka chciała powąchać go w krocze, gdy mama wycierała go w przedpokoju (ciasne miejsce), co mu najwyraźniej nie odpowiadało – stąd ta reakcja. Od tamtej pory wolimy trzymać je osobno, bo tamta o mało nie straciła oka. Suczka moich rodziców też nie była socjalizowana, więc sytuacja jest naprawdę skomplikowana.
> Czy często przebywa w towarzystwie innych psów?
Nie, w 80% przypadków jeży mu się sierść, gdy mijamy inne psy. Kilka dni temu gwałtownie zaatakował nowofundlanda – pierwszy raz widziałem/am go tak rozszalałego, ale to moja wina, bo nie był na smyczy. Na szczęście nowofundlandowi nic się nie stało.
To po prostu normalne psie zachowanie, zostawia wiadomość zapachową dla kolejnych czworonogów. Rzadko zdarzają się takie, które tego nie robią, a w każdym razie ja żadnego nie znam.
Mój jeszcze nie podnosi łapy, ale za to bardzo uważnie obwąchuje wszystkie strategiczne miejsca.
Czy próbowałeś już zapoznać go z suczką swoich rodziców?
Mógłby się nauczyć przynajmniej ją szanować. A może nawet by się dogadali?
Piszesz, że on nieczęsto dogaduje się z innymi psami.
Czy ma z nimi często kontakt? Od małego? Tak się właśnie zaleca, chociaż w praktyce bywa to trudne. Trzeba mieć w otoczeniu dobrze ułożone psy, a o to raczej ciężko... Ja znam tylko jednego takiego, i to jest 17-letni staruszek...
To taki sposób na komunikację. Pies mówi w ten sposób: „byłem tutaj”, żeby inne psiaki o tym wiedziały. To wcale nie jest dominacja, to działa trochę jak profil na Facebooku – jeden pies zostawia komentarz, a kolejny robi to samo.
Znakowanie terenu to takie ich media społecznościowe 😁 – dzięki temu wiedzą, kto tędy przechodził (samiec czy samica).
To prawda, że samce znaczą o wiele więcej niż samice – mój robi systematyczny przegląd wszystkich słupków, drzew i wszystkiego, co pewnie super pachnie, i hop, sika. Pod koniec spaceru podnosi łapę już tylko na trzy kropelki albo wręcz dla samego gestu 🤭
Mnóstwo psów tak robi, nawet jeśli najwyraźniej wcale nie są dominujące...
5 komentarzy na temat 5